• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živio u ofsajdu, obarao rekorde, ali udario na Ronalda i tu je bio kraj: Holanđanin je bio mašina za golove

Autor Dragan Šutvić

Nije bio omiljen među protivnicima, igrao je u "pogrešno" vrijeme

 rud van nistelroj mančester junajted mašina za golove Izvor: Profimedia

Dok je igrao u Mančesteru Ruda van Nistelroja često su nazivali čovjekom koji zna da radi samo jednu stvar, ali opisati njegove golove kao jednostavne, značilo bi pogrešno shvatiti njegovu briljantnost.

Kraljevi šesnaesterca. Takvih ima u skoro svim utakmicama, stoje što bliže golu, čekaju neku zalutalu loptu koju mogu da zavuku pored golmana. Nisu omiljeni kod vještijih i posvećenijih igrača koji moraju da trče i rade samo da bi neka ljenština u kaznenom prostoru uzela sve zasluge, piše Planet Football.

Možda će vas zanimati

Možda se radi o ljenosti kao posljedici djetinjstva, kada se igra bez ofsajda, a možda prosto jer takvi igrači nisu skloni da doprinesu ničemu sve dok se lopta ne nađe u šesnaestercu, ali čini se da nisu dovoljno cijenjeni ni u profesionalnom fudbalu.

Na tom nivou dobijaju i novi naziv. Čim izađu iz akademije službeno se nazivaju "lopovima", a nakon što prikupe 50 ili više golova, promovišemo ih u "svestrane golgetere". Takvi su, na primjer, Gari Lineker, Miroslav Kloze, Havier Ernandez, Rud van Nistelroj.

Gledajući snimke Van Nistelrojevih nastupa, postavlja se pitanje da li je on uopšte znao da postoji još oko 70 metara terena po kome se moglo kretati? Kad gledate mnoge njegove golove, vidite da on ne igra apsolutno nikakvu ulogu u pripremi, niti je vidljiv do posljednje sekunde, kad jednostavnim potezom zatrese mrežu. Da je igrao 10 godina kasnije, Van Nistelroj bio bi savršen primjer za xG ("eks dži", Expected Goals, fudbalska metrika očekivanih golova) fanatike.

Izvor: Profimedia

Fascinantan je način na koji je rješavao dodavanja. Kad bi došao do lopte u naizgled savršenoj poziciji, onoj iz koje bi Alan Širer šutirao u gornji ćošak, a Tijeri Anri u dalji ugao, Van Nistelroj bi napravio još dva ili tri dodira, gurajući se što bliže gol-liniji. Ponekad se činilo da ne ide nikuda, traži naizgled nemogući ugao, da bi onda zaprepastio golmana iznenadim udarcem vrhom kopačke ili spoljnom stranom na bližu stativu.

Ipak, Van Nistelrojevi pogoci za Mančester junajted najčešće su bili posljedica nastojanja Rajana Gigsa ili Dejvida Bekama da pronađu slobodan prostor na desetak metara od gola i da tamo pošalju loptu.

Činilo se da nije posebno važno gdje se Van Nistelroj nalazi u trenutku kad kreće centaršut ili koliko je odbrambenih igrača oko njega. Ako lopta dođe na spomenuto mjesto, on će biti prvi na njoj. To je tako smiješno jednostavna metoda da se čini kako ne može da radi - priđi što bliže golu i zakucaj.

To je golgeterska koncepcija 12-godišnjaka, ali je bila i te kako efikasna.

Kao najuspješnija engleska ekipa u posljednjih 25 godina, Mančester junajted bio je dom najboljim napadačima koje je Engleska vidjela posljednjih decenija, ali Van Nistelrojevi rekordi ipak odskaču.

Holandski golgeter postigao je 95 premijerligaških golova, što je više nego bilo koji Junajtedov igrač, osim rekordera Vejna Runija. Rud ima i bolji odnos golova po utakmici od bilo kog drugog igrača (0,63). U prve tri sezone Van Nistelroj je postizao najmanje 30 golova u svim takmičenjima, a u svakoj od svojih pet sezona u Premijer ligi postigao je najmanje 20, osim 2004/2005., kada je zbog povrede odigrao samo 17 utakmica.

Izvor: Profimedia

Ako proširimo poređenje na cijelu Premijer ligu, Van Nistelrojev broj odigranih minuta za jedan postignuti gol (128,2) bolji je od svih osim od Serhija Aguera (trenutno 106 minuta), Anrija (121,8) i, nećete vjerovati, Adama Le Fondrea (124,3).

Van Nistelroj je od 2003. godine takođe držao rekord Premijer lige u broju uzastopnih utakmica u kojima je postizao golove (10). Džejmi Vardi je u međuvremenu srušio taj rekord, a Lionel Mesi je srušio Van Nistelrojev rekord u broju uzastopnih utakmica u kojima je davao u Primeri, što je postigao u dresu Real Madrida 2007. godine.

U Madridu je bio još bolji nego u Engleskoj, postigavši 46 golova u 68 utakmica u Primeri, da bi karijeru završio nakon sezone u HSV-u i Malagi. Sve to postigao je nakon što je prevladao strašnu povredu prednjeg ukrštenog ligamenta zbog koje je pauzirao godinu dana i koja je odložila njegovu selidbu na Old Traford.

Zašto onda tako plodan golgeter nije više cijenjen?

Dio odgovora leži u njegovom načinu igre blizu gola, kao kod Majkla Ovena, pa Aguera. Teško je definitivno procijeniti igrače čiji su jedini doprinos golovi, a ne njihova cjelokupna radna etika ili povezana igra. Drugi razlog je to što nije bio posebno omiljen. Među suparničkim navijačima dobio je reputaciju igrača koji glumata i prigovara sudiji, što se najbolje pokazalo u neslavnom remiju bez pogodaka s Arsenalom na početku sezone 2003/2004., dok je londonski klub nosio nadimak "Nepobjedivi".

Van Nistelroj je tako antagonizirao Arsenalove igrače tokom utakmice, posebno glumom, zbog koje je Patrik Vijera dobio crveni karton, da je njegov promašeni kazneni udarac u sudijskoj nadoknadi naterao Martina Kiona na ruganje. Nije mu pomogla ni sklonost zanovijetanju. Pred kraj sezone 2005/2006. holandski fudbaler bio je iznerviran neprestanim kašnjenjem Kristijana Ronalda u centaršutevima, jer je morao nagađati gdje treba da utrči.

Izvor: Profimedia

Kad je Van Nistelroj nakon jednog verbalnog sukoba na treningu udario Ronalda, u obranu tada mladog portugalskog fudbalera stao je Rio Ferdinand, a Holanđanin je zamahnuo čak i prema njemu. Nekoliko nedjelja kasnije prodat je Real Madridu.

Najveći faktor, međutim, možda je ipak taj što je Van Nistelroj igrao u pogrešno vrijeme. Stigao je prekasno da bi bio dio kombinacije Kol-Jork-Solskjer-Šeringem, koja je osvojila triplu krunu, a prerano za senzacionalnu liniju Runi-Ronaldo-Tevez.

U periodu od pet godina prije njegovog dolaska na Old Traford i pet godina nakon odlaska iz kluba, Mančester junajted je osvojio osam titula, dok je tokom petogodišnjeg igranja na "Teatru snova", Van Nistelroj samo jednom bio prvak.

Da je barem bio 15 godina mlađi...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC