• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pričaju o Maksimiru, a Partizan doživio linč u Splitu '90! Kad je Torcida krenula da pali i divlja znali smo - gotovo je

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Bilo je to četiri i po mjeseca nakon čuvenih događaja na "Maksimiru", ali se o tom meču daleko manje priča i daleko manje zna.

 partizan-hajduk-neredi-split-zapaljena-zastava-jugoslavija-1990-hrvatska-prekinut-mec-video Izvor: MN Press/YouTube/under PFC/Printscreen

I ove godine je 13. maj u medijima širom bivše Jugoslavije obilježen kao godišnjica nereda na stadionu "Maksimir" u Zagrebu pred početak utakmice Dinamo - Crvena zvezda.

Možda će vas zanimati

Bio je to događaj koji je za mnoge nagovijestio kraj socijalističke Jugoslavije, u svijetu ga mnogi pogrešno smatraju za "okidač" raspada bivše zemlje, a haos na jednom drugom meču skoro je i zaboravljen.

I taj meč bio je igran u SR Hrvatskoj, ali ne u Zagrebu, već u Splitu. Bilo je to na meču preostala dva člana "velike četvorke" jugoslovenskog fudbala.

Partizan je 26. septembra 1990. gostovao Hajduku u Splitu, a fudbaleri crno-bijelih su tada jedva izbjegli linč, praktično samo nekoliko mjeseci nakon dešavanja na "Maksimiru".

Taj susret je obilježilo paljenje zastave Jugoslavije, neredi koji su rezultirali u prekidu utakmice.

"Svi pričaju o toj utakmici Zvezde i Bobanovom maj-geriju, a slabo se pominje utakmica koja je izazvala veliku pažnju, jedna od ključnih pred raspad države", pričao je nedavno za MONDO tadašnji fudbaler Partizana Goran Bogdanović.

Partizan je golovima Milana Đurđevića stigao do vođstva od 2:0 i tada je sve počelo.

"Mi smo igrali u Splitu protiv Hajduka i poslije 2:0 za nas navijači Hajduka su ušli na teren i samo su gledali nekoga da dohvate, da nas prebiju. Nisu uspjeli jer smo brzo pobjegli. Mogu da kažem da je stvarno uprava Hajduka u to vrijeme pružila veliku zaštitu, pomoć, šta god da je trebalo", sjeća se tog traumatičnog dana Bogdanović.

Nije se sve završilo na jurnjavi po terenu, Zapaljena je zastava, a igrači Partizana su morali da ostanu na stadionu cijelo veče. O Bobanu i "Maksimiru" se sve zna, ali o tome kako su se proveli igrači "parnog valjka" na "Poljudu" se manje priča...

"Oni su zapalili jugoslovensku zastavu, to je bilo užasno, gorjelo je sve na stadionu. Znam da smo imali avion za Beograd oko devet, pošto se utakmica igrala u pet popodne. Međutim, autobus kojim smo došli do "Poljuda" je bio razlupan. Dovezli su drugi autobus do stadiona, pa su i njega polupali, tek smo trećim negdje pred jutro došli do aerodrom. Tad smo već slutili da će da se prekine prvenstvo i da će jugoslovenska liga da se raspodjeli, da će svako da ima svoju državu i to je nažalost tako i bilo", prisjeća se Bogdanović, koji priznaje da su se tada svi plašili za svoj život.

Navijači Hajduka, famozna "Torcida", u TV prenosu su se mogli čuti kako povikuju "Hrvatska, Hrvatska", a u takvoj situaciji, među igračima Partizana pomišljali su i na najgore.

"Nije nam bilo svejedno, svako se od nas plašio. Bilo je i lupanja, probali su da razvale vrata od svlačionice. Onda su došli ljudi iz Hajduka i zaštitili nas i otjerali nekako te huligane. Poslije toga smo otišli gore u njihov restoran na stadionu i tu smo proveli noć maltene do jutra. Samo smo čekali da svane, da se ti huligani raziđu i da možemo da se vratimo za Beograd. To je bilo zaista užasno", rekao je Goran Bogdanović za MONDO o tim događajima.

Evo kako je sve to izgledalo u Splitu, na meču koji je prekinut, a potom i "par forfe" registrovan rezultatom 3:0 u korist Partizana.

Hajduk Split - Partizan 0:2, prekinut meč 1990.
Izvor: YouTube/under PFC

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC