• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda nije smjela da pobijedi zbog Tuđmana! Frka u Zagrebu o kojoj se malo zna - penal i haos pred rat i raspad države!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Svi se sjećamo prekinutog meča Crvene zvezde i Dinama u Zagrebu, ali on nije bio posljednji odigran na "Maksimiru". Godinu dana kasnije viđena je ništa manje drama - Franjo Tuđman je bio na tribinama, sudija je bio u centru pažnje, a Dinamo je napravio neviđeni preokret.

 crvena-zvezda-dinamo-zagreb-poslednji-mec-maksimir Izvor: MN PRESS

Sve se zna i sve je ispričano o meču Dinama i Crvene zvezde na "Maksimiru" od 13. maja 1990. godine. Od priče Kujtima Šalje da je Arkan vadio pištolje u tunelu, preko Bobanovog nasrtaja na policajca, sve do svjedočenja tog policajca kako je planirao da ubije hrvatskog fudbalera zbog toga.

Možda će vas zanimati

Taj meč se često uzima kao datum početka sukoba u bivšoj Jugoslaviji, ali teško da je to tačno, pošto je godinu dana kasnije odigran još jedan duel istih rivala na istom stadionu.

Na današnji dan 1991. godine prije tačno 30 godina odigrana je utakmica Dinama i Crvene zvezde u okviru 33. kola prvenstva Jugoslavije. Sve je već bilo riješeno, moćni tim Crvene zvezde imao je titulu u rukama, pa je Ljupko Petrović odlučio da odmori Dejana Savićevića i Sinišu Mihajlovića koji nisu otišli u Zagreb.

Bez tenzije ipak nije moglo!

TUĐMAN NA TRIBINAMA - DA ZVEZDA NE POBIJEDI!

15. 5. 1947 Ljupko Petrović
Izvor: MN PRESS

Utakmica je pala na nezgodan datum, dan pred referendum na kome su se građani Hrvatske izjašnjavali o nezavisnosti. S obzirom na sve nije čudo da je Franjo Tuđman sa svitom bio na tribinama.

"Nismo mi tu utakmicu izgubili tako što smo prije početka sjeli sa nekim iz Dinama i dogovorili se da ih pustimo. Ne, mi smo jednostavno bili prisiljeni da izgubimo taj meč, iako smo imali veliku želju da ga dobijemo jer je postojao ogroman politički pritisak da Dinamo mora da pobijedi. Bilo je to u trenucima kada je rat praktično već počeo", prisjetio se meča tadašnji trener Crvene zvezde Ljupko Petrović.

Još uvijek se pamtio duel od prije godinu dana, a po riječima trofejnog stručnjaka koji je samo desetak dana kasnije vodio crveno-bijele do titule prvaka Evrope, njegov tim jednostavno nije smio da dobije taj meč.

"Hrvatska je bila pred nezavisnošću, a sve se dešavalo samo godinu dana poslije onog čuvenog incidenta na "Maksimiru", kada je Boban napao policajca. Dakle, naše prvo gostovanje u Zagrebu od tada... Sjećam se da je u loži bio Franjo Tuđman sa svitom, da je atmosfera bila naelektrisana, postavljena tako da nijedan drugi ishod osim pobjede modrih nije dozvoljen", prisjetio se Ljupko Petrović utakmice od prije tačno 30 godina.

Ipak budući šampioni Evrope sa "vardarskom Kobrom" u timu su krenuli silovito. Već u šestom minutu Slobodan Marović je prošao po desnoj strani, centrirao, a Pančev je sa peterca trzajem glavom loptu poslao u mrežu Dražena Ladića.

Incidenti su odmah krenuli, pošto je već u 13. minutu Kujtim Šalja nepotrebno trčao ka lopti koju nije mogao da stigne, a onda ne uspijevši da se zaustavi zakačio Stevana Stojanovića kopačkom po glavi.

Samo minut kasnije bilo je 2:0 poslije komične greške odbrane "modrih" gdje je loptu između dvojice igrača Dinama u petercu pokupio Pančev i zakucao je u mrežu.

PENAL KOJI JE NAPRAVIO BURU

Izvor: MN PRESS

A onda je suđen penal za Dinamo. Davor Šuker je bio u skoku sa Ilijom Najdoskim, sudija Branko Bujić iz Bara je pokazao na bijelu tačku, a Ljupko Petrović nije mogao da vjeruje.

"Poveli smo lako sa 2:0 i onda je u finišu prvog poluvremena dosuđen skandalozan penal nad Šukerom, koji se bacio a da ga nisu ni dotakli", ispričao je kasnije Ljupko Petrović.

On nije dočekao drugo poluvrijeme na klupi crveno-bijelih, pošto je na startu drugog dijela igre isključen. Sudija je dosudio nekoliko faulova oko 16 metara Zvezde, a onda je u 44. minutu konačno Dinamo izjednačio. Slobodan udarac sa 17 metara završio je u živom zidu, ali lopta se odbila do Josipa Gašpara koji ju je smjestio u mrežu.

"Kasnije su Zagrepčani i izjednačili. U poluvremenu sam žestoko protestovao kod sudije i sjećam se da sam iz razgovora s njim između redova shvatio da mi taj meč moramo da izgubimo iz političkih razloga. Zato što Tuđman sjedi u loži i što ne želi da srpski klub pred njegovim očima slavi usred Zagreba. I to u trenutku kada stvara nezavisnu državu. Ja sam isključen zbog prigovora, do kraja meča smo primili još jedan gol, izgubili meč i to je cijela priča". rekao je Petrović.

Pogledajte najbitnije detalje sa ovog meča
Izvor: Youtube/Igy95

Naravno, sudija Branko Bujić imao je drugačije viđenje te utakmice. Dok je Ljupko Petrović okrivio njega za tendenciozno suđenje, crnogorski arbitar je prebacio loptu na teren rukovodstva dva kluba.

"Pokušaj Ljupka Petrovića da se pere preko mene je gnusna uvreda. Srećom, svi koji me znaju neće nikada povjerovati da mi je nešto naredio Franjo Tuđman ili bilo ko drugi. Sudio sam objektivno, kao i uvijek prije toga. Preokreti koji su se događali na toj utakmici zaista su bili šokantni, ali tada nisam mogao da povjerujem da su se dva velika tima koje predstavljaju dva naroda koji su već bili u ratu, odnosno njihovi čelnici, dogovorili", odgovorio je Bujić na optužbe.

A preokret se desio u 89. minutu. Izgubio je Miodrag Belodedić loptu na svojoj polovini, Davor Šuker je centrirao sa desne strane, a Gregor Židan je glavom savladao Diku Stojanovića i otrčao u zagrljaj "Bed Blu Bojsa" koji su na ovom meču bili usamljeni.

Tribinama su dominirali plavi transparenti i zastave Hrvatske između kojih se našla i zastava Velike Britanije, a incidenata između navijača nije bilo jer gosti nisu doputovali. Poslije haosa od prije godinu dana sada "Delijama" nije dozvoljeno da doputuju u Zagreb, a s obzirom na to kako je meč tekao, to je vjerovatno bila pravilna odluka.

DINAMU POBJEDA, ZVEZDI - VRH EVROPE! 

Finale kupa šampiona, Stevan Stojanović, golman i kapiten Crvene zvezde sa saigračima i peharom šampiona. Bari, 29.05.1991
Izvor: MN PRESS

Dinamo je pobijedio 3:2, a dan kasnije se Hrvatska na referendumu o nezavisnosti izjasnila da želi da napusti zajedničku državu. Prvenstvo je završeno, Dinamo je završio kao drugi iza Crvene zvezde koja ne samo da je rutinski uzela titulu, već je i 11 dana kasnije odletjela u Bari i tamo na stadionu "Sveti Nikola" napravila najveći uspjeh srpskog i jugoslovenskog fudbala. 

Rat je tek počeo da bjesni, a na kraju je Dinamo iz Zagreba uspio da pobijedi u posljednjem meču ovih rivala ikada odigranom.

I dok već godinama slušamo priče o eventualnom formiranju regionalne lige, ostaje ključno pitanje.

Da li smo 30 godina kasnije spremni da vidimo Dinamo i Zvezdu na terenu?

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC