• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ja sam gradonačelnik Zenice, imam pravo": Čelik ne dopušta izdavanje "Bilinog polja" bilo kome, pa tako ni Mladosti!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nakon što su vijećnici Gradskog vijeća Zenice usvojili informaciju o korištenju stadiona "Bilino polje", oglasili su se iz Čelika te gradonačelniku Fuadu Kasumoviću i zeničkim vijećnicima, kao i drugim sportskim kolektivima, poručili da neće dozvoliti kršenje prava.

 nk čelik sukob sa fuad kasumović oko bilino polje, mladost doboj kakanj Izvor: Anadolija/Haris Badžić

U svom saopštenju ističu kako je nesporna je činjenica da je Grad Zenica vlasnik stadiona, "koji su gradili naši djedovi i očevi, a i ostali građani i građanke Grada Zenice", za potrebe Čelika.

Možda će vas zanimati

"Napominjemo, da je Grad Zenica, 28.12.2018. godine, potpisao Ugovor o uslovima i načinu korištenja stadiona 'Bilino polje' u Zenici, kojim je, između ostalog, konstatovana činjenica da je Čelik Zenica, od 2002. godine, u neprekidnom posjedu.

Istim ugovorom regulisana su prava i obaveze Čelika i propisana obaveza da vrši, kako tekuće i investiciono održavanje, tako i sve instalacije na objektu, podsjećaju iz zeničkog kluba.

S obzirom da vijećnici, kako podsjećaju, shodno današnjim izlaganjima, "barataju pravima regulisanim Zakonom o stvarnim pravima i Zakona o obligacionim odnosima, ostaje nejasno kako se uopšte raspravlja o davanju stadiona na korištenje trećim subjektima, mimo Čelika kao posjednika, odnosno zakonitog i savjesnog korisnika ove nekretnine.

"Jedini ovlašteni za sklapanje ovakvih ugovora smo mi, kao klub, a što govori i ranija praksa sa Sarajevom i drugima, shodno Ugovoru o korištenju, od 28.12.2018., a nikako Grad Zenica".

Posebno ne mimo nas i preko nas, bez ikakvog obavještenja.

U skladu sa članom 11. i 12. pomenutog Ugovora i u skladu sa Sporazumom o unapređenju infrastrukture, opremanju, održavanju i korištenju stadiona 'Bilino polje', Čelik „trpi“ određenu nepravdu, jer je ograničen na korištenje stadiona četiri sata sedmično, a što, suštinski, predstavlja dva-tri treninga za ekipe Čelika te je primoran održavati treninge i utakmice na terenu stadiona 'Kamberovića polje', ističu iz Čelika.

Dakle, Čelik, kao dobar domaćin, koristi travnjak četiri sata sedmično, radi očuvanja kvaliteta na nivou potrebnom za odigravanje zvaničnih utakmica selekcija BiH te je suludo da Grad krši odredbe Sporazuma o unapređenju infrastrukture, opremanju, održavanju i korištenju stadiona "Bilino polje", dajući ovaj prostor trećima.

"Čelik Zenica je, dakle, jedini bio ovlašten za sklapanje ugovora sa Mladost Doboj Kakanj, uz saglasnost Grada, a nikako Grad Zenica samostalno. Pored toga, Čelik Zenica nije dobio nikakvu pismenu obavijest od Grada Zenice o bilo čemu".

Pored Čelika, Grad je sklopio ugovor sa Fudbalskim savezom BiH, a u pogledu korištenja terena za odigravanje nacionalnih utakmica te se travnjak stadiona trenutno reparira o trošku FS BiH, a ne o trošku Grada Zenice, kako se to danas iznijelo na sjednici Vijeća, poručuju iz Čelika.

NK Mladost Doboj Kakanj, poručuju, eventualno korištenje stadiona može dogovarati s zeničkim klubom, uz saglasnot Grada, a ne s Gradom bez Čelika.

Gradonačelnik Zenice: Stadion sam dao na korištenje Mladosti

Izvor: FENA

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović priznao je da je dao stadion na korištenje Mladosti iz Doboja kod Kaknja.

"Iskoristiću priliku, za ovu omladinu koja vodi Čelik, da ih posljednji put upozorim - ja sam veoma odlučan i, za mene, nema nikakvih barijera. Molim ih da se ne petljaju u politiku i da ne prave smutnju", rekao je Kasumović.

U protivnom, najavio je Kasumović, "najmanja greška vezano za potpisani ugovor, koji sam ja potpisao sa Čelikom", vratiće stadion i dati ga na upravljanje Javnom preduzeću za upravljanje sportskim terenima i objektima u gradu Zenica.

"Oni su se, u ovo, uključili politički - da istjeraju Mladost iz Kaknja iz m:tel Premijer lige BiH. Stadion 'Bilino polje' je gradsko vlasništvo, građana Zenice... Ponovo pozivam, tu omladinu, koja vodi Čelik: Ne igrajte se sa Gradskom upravom", poručio je Kasumović.

Najavio je kako će, i to besplatno, dodijeliti zenički stadion na korištenje i Fudbalskom klubu Velež iz Mostara.

"Daću Veležu, javno govorim, daću im besplatno stadion - neka igraju evropske utakmice. Nikakav problem! Imam pravo, ja sam gradonačelnik i daću da građani gledaju utakmice. Sada je tema Mladost Kakanj i neće ni FS BiH, ni bilo koja politika, preko Grada Zenice „lomiti“ hoće li nekoga izbaciti iz lige", rekao je Kasumović.

(mondo.ba/agencije)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC