• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred put u Belfast, Borac gostuje na Grbavici: "Da već od prvog kola pokažemo zašto smo šampioni BiH!"

Autor Dragan Šutvić

Na startu nove premijerligaške sezone, crveno-plavi će u subotu odmjeriti snage sa Željezničarom

 m:tel premijer liga bih željezničar borac maksimović ćetković Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

U danima između dva evropska rivala, Kluža i Linfilda, fudbalere Borca očekuje start premijerligaških obaveza.

I već na početku – derbi, za subotu (20.00 časova, TV Arena sport) zakazano je gostovanje Željezničaru!

Možda će vas zanimati

Sa druge pozicije nakon jesenje polusezone uz 36 bodova, Željezničar je zahvaljujući lošim nastupima i "mršavom" bodovnom saldu (samo osam bodova od mogućih 42) pao na sedmo mjesto, te ostao bez plasmana na evropsku scenu.

Ovog ljeta, igrački kadar doživio je brojne promjene. Klub su napustili Filip Erić, Mladen Veselinović, Sinam Ramović, Ivan Lendrić, Mehmed Alispahić, Frane Ikić, Siniša Stevanović... dok je umjesto Blaža Sliškovića na trenersku klupu sjeo Tomislav Ivković, sa ciljem da tim sa Grbavice vrati u evropska takmičenja.

"Ulazimo u novo prvenstvo i već u prvom kolu nas čeka derbi protiv Željezničara koji je pretrpio određene promjene. Na klupu je došao novi trener, hrvatski stručnjak Tomislav Ivković. 'Željo' je 'Željo', to sam govorio i pred posljednje gostovanje tamo. Mislim da će imati dosta mlađu ekipu ove godine uz par iskusnih igrača. Definitivno to neće biti isti 'Željo' kao prošle polusezone, i ono što je razlika naspram prošlih mečeva je povratak publike, što je mnogo bitno. Očekujem jedan pravi derbi, sigurno da će poslije naših rezultata, pogotovo ove posljednje utakmice protiv Kluža, Željezničar imati veliki motiv protiv nas. Sa druge strane, mi definitivno imamo sve preduslove da odigramo jednu dobru utakmicu na Grbavicu. Igrali smo protiv Kluža 120 minuta, sigurno je da su se neki igrači potrošili, a imamo i jako teško gostovanje u Sjevernoj Irskoj, prije svega putovanje. Evropa je u ovom dijelu sezone prioritet, da se pokuša izvući što više. Vidjećemo još pred meč sa Željezničarom ko je zdrav, ko može i da nađemo tih 11 koji će istrčati na teren od prvog minuta i da pokušamo da dođemo do povoljnog rezultata", rekao je trener Borca Marko Maksimović na konferenciji za novinare pred polazak u Sarajevo.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Ekipa Borca imala je, prije svega, veliko emotivno pražnjenje nakon okršaja sa Klužom. Kako sada, za veoma kratko vrijeme, prebaciti fokus na zahtjevnu premijerligašku obavezu?

"Iskreno, pred ovu utakmicu sam imao sreću, ne potcjenjujući druge klubove, da igtramo protiv Željezničara, pa igračima neće nedostajati motiva. Da igramo protiv nekog manje atraktivnog rivala, definitivno je da bismo morali više da se pomučimo, da motivišeš, da nađeš energiju. Ono što je bilo vidljivo je da su igrači protiv Kluža apsolutno dali maksimum. Možemo da kažemo, naravno, da uvijek može bolje, može i gore, ali kad pričamo o maksimumu i potrošnji, mislim da je to bilo na gornjoj granici. Neke stvari su se izdešavale na samoj utakmici, imaš taj psihološki momenat koji je teži od fizičkog i ubrzava ti neke stvari. Tijelo ti radi ubrzano u svim segmentima. Kad se prespavalo, mogu da budem ponosan. Gledao sam utakmicu dva puta i stvarno ekipi nema šta da se zamjeri. Možda je moglo da bude drugačije, ne znam... Ja sam vjerovao da mi to možemo proći. Mi smo na kraju pobijedili Klž, promijenilo se pravili oko gola u gostima nakon dugo godina, ali nema veze, nama će se to već negdje vratiti, u to sam siguran! Evropa će biti i proći, nama je prvenstvo sve... Da bi i sljedeće godine igrao protiv Kluža ili nekog tako jakog tima, moraš da pobjeđuješ u prvenstvu", poručio je Maksimović.

Igrački kadar, dodaje strateg šampiona BiH, sve je povoljniji.

"Bojan Pavlović je sve bolji, ali još nije spreman da igra. Imamo Dejana Uzelca koji je tek počeo lagano da trčkara, a ima još par injekcija da primi kad je peta u pitanju. Oko povrede Jove Lukića, situacija je standardna, tu nema šta se doda."

Maksimović je odbacio određene tvrdnje da je Borac ove sezone apsolutni favorit za osvajanje titule.

"Smatram da od osnivanja zajedničke Premijer lige BiH, od 2002. godine, nikad neko nije bio favorit za osvajanje prvenstva, tako da ne smatram ni da smo mi apsolutni favoriti. Ne vidim da su loši Zrinjski, Sarajevo, Željezničar, Tuzla siti, Velež... Za neke stvari se jesmo sami izborili, ali definitivno sada moramo da odradimo neke stvari ponovo. Znam sigurno, a dešavalo se nekad u prošlosti, da Borac čeka 'Želju' ili Sarajevo koji dolaze sa Kipra i znam te omjere. Sad smo mi definitivno u toj evropskoj ulozi, možda 'Željo' nije u datom momentu to što treba da bude, ali očekujem mnogo tešku utakmicu na Grbavici. Isto tako, smatram da mi nemamo šta da izgubimo, možemo mnogo da dobijemo iz ove utakmice."

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Mladi, 19-godišnji golman Nikola Ćetković oduševio je navijače Borca odličnom partijom protiv šampiona Rumunije i pokazao da crveno-plavi ne treba da brinu za rješenje među stativama kad su odsutni daleko iskusniji Pavlović i Lakić.

"Ulazimo u novo prvenstvo kao šampionska ekipa i svakako da u svakoj utakmici treba da opravdamo taj epitet. Smatram da ne treba nijednu ekipu da potcijenimo, već da u svaki meč uđemo maksimalno. Treba da se postavimo tako da ćemo mi da pobijedimo jer je to jedini način da dođemo do te pobjede. Imamo dobru ekipu, očekujemo da se uskoro vrate neki povrijeđeni igrači. Smatram da smo jedna od najboljih ekipa u ligi i da ćemo kroz dobre igre i treninge opravdati epitet šampiona", poručio je Ćetković.

M:TEL PREMIJER LIGA BiH – 1. kolo

Petak

Radnik – Leotar (20.00)

Subota

Željezničar – Borac (21.00)

Nedjelja

Sloboda – Rudar Prijedor (19.00)

Široki Brijeg – Zrinjski (21.00)

Ponedjeljak

Sarajevo – Tuzla siti (18.00)

Velež – Posušje (20.00)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC