• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdo, Kluž igra prosječno i nema superstara! Iz Rumunije za MONDO o rivalu za Ligu Evrope - Imaju slabu tačku...

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Uoči meča Crvene zvezde i Kluža za MONDO je govorio rumunski novinar Emanuel Rošu koji nam je otkrio i šta je to slaba tačka ovog tima.

 analiza kluža pred meč sa crvenom zvezdom Izvor: Profimedia

Crvena zvezda je previše mislila na Dinamo, pa joj se dogodio Šerif, a sada mora da prestane da razmišlja o Šerifu da joj se ne bi desio Kluž. Izgubljene su šanse da se osvoji veliki novac i obezbijedi učešće u grupnoj fazi Lige šampiona, ali nema više okretanja nazad - samo se tako može naprijed.

Rumunski šampion stiže ovog utorka od 21 čas na "Marakanu", a s obzirom da se radi o ekipi koja ima relativno dobre rezultate u Evropi posljednjih sezona - jasno je da će to biti ozbiljan izazov.

Možda će vas zanimati

Iza njih je dobra sezona u prvenstvu Rumunije pošto su u plej-ofu uspjeli da "skinu" FCSB (Steaua prim. aut.) sa trona i osvoje titulu, međutim sve je iznenadio odlični trener Edvard Jordanesku kada je odlučio da ode i prepusti ekipu Marijusu Šumudiki koji je rado prihvatio poziv da se vrati u "domaći fudbal".

Bivši trener je "digao ruke" zbog zahtjevne uprave i velikog stresa koji nosi Kluž, a njegov nasljednik Šumudika solidno gura za sad, iako se omalo okliznuo već na prvoj prepreci iz Banjaluke.

O šansama Kluža razgovarali smo sa rumunskim novinarom Emanuelom Rošuom, koji je pravi "hroničar" rumunskog fudbala, a iza koga je već veliko iskustvo jer je pisao za Gardijan, BBC, ESPN i 442, pa je između ostalog dobro upućen i u zbivanja i kod aktuelnog prvaka države.

"Ne pratim dovoljno Zvezdu da bih mogao da procijenim ko je favorit u ovom meču, ali je Kluž sa druge strane imao prilično prosječan početak sezone", rekao je Rošu za MONDO.

"Nešto nije kliknulo na početku ove sezone. To je donekle i sudar identiteta - onoga što je predstavljao stari tim i onoga što novi trener pokušava da implementira", objasnio je Rošu i dodao da je Kluž sigurno najbolji tim u Rumuniji - opisavši ih kao veoma stabilne sa jakom grupom igrača.

Ali, nešto ne valja... Šta tačno?

"Imaju i oni svoje probleme. Kao prvo, nemaju zvijezde i uspjehe bilježe zbog dobre discipline i žilavosti, pa je to njihova tajna u prethodnih nekoliko godina", rekao je Rošu o ekipi koja je kao i Zvezda zaređala četiri šampionske titule od sezone 2017/18.

Ipak, razlika je u tome što Kluž nema toliko bogatu istoriju, a zaustavljeni su u sva četiri pokušaja da se domognu Lige šampiona. Gubili su od Malmea, Slavije Prag, Dinama iz Zagreba i ove godine od Jang bojsa, dok su dosta više uspjeha imali u Ligi Evrope. Dva puta su učestvovali u grupnoj fazi, a u sezoni 2019/20 prošli kao drugoplasirani u konkurenciji Lacija, Seltika i Rena, da bi ih Sevilja zaustavila na "gol u gostima" i potom osvojila pehar.

Međutim, kada bismo tražili "zajednički imenilac" sa igrom koju je Kluž prezentovao prije dvije godine - ne bi bilo mnogo sličnosti sa ekipom koju trenutno vodi Šumudika.

"U prošlosti su fantastično igrali kontre u evropskim utakmicama. Ipak, trenutno pod Šumudikom, kvalitet protivnika određuje strategiju za utakmicu. Ako vide da mogu da kontrolišu meč, onda će tako igrati. Ako vide da ne mogu, ići će na neriješen rezultat. Zanimljivo je da su u obje utakmice sa Jang bojsima igrali u sistemu sa tri štopera, pa me baš zanima da li će to zadržati protiv Zvezde ili ne", kazao je Rošu koji je u istoj dilemi kao i Dejan Stanković - samo što je trener Zvezde istakao da je spremio ekipu za obje varijante.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Može li rumunski novinar da nam pomogne, šta je slaba tačka?

"Šumudika je promijenio stil, pokušao je da igra ofanzivnije. U poređenju sa prethodna dva trenera, Kluž ima nestabilniju odbranu. Promijenili su dosta igrača u zadnjoj liniji i veznom redu, pa je to i normalno. Nisu očekivali da se to toliko promijeni, ali po mom mišnjenju jeste. Potrebno im je vrijeme prije nego što izvedemo zaključak."

Kluž je trenutno prvoplasirani tim Rumunije, dok je u Evropi pokazao mane, posebno protiv Borca iz Banjaluke, a zanimljivo je da je samo Klaudiju Petrila dao više od jednog gola (3).

"Mislim da u Klužu nema naročito opasnog igrača, kada pogledate tim ne pomislite 'taj i taj je fudbaler kog bi trebalo da se plaše'. Igrači koji igraju u napadu umiju da budu opasni, ali u ovom trenutku nijedan od njih, nažalost, ne igra nešto posebno. Da je u formi, rekao bih da je to Denis Alibek", poručio je Emanuel Rošu koji nas je time podsjetio da je rumunski napadač jedno vrijeme bio i meta Zvezde.

Prije pet godina je bivšeg igrača Intera predlagao i klupska legenda Miodrag Belodedić, ali kao i Konstantin Budesku - bio je preskup za crveno-bijele. Imao je problema sa povredom i trenutno ne briljira...

"Ne znam da li će moći da igra u takvoj utakmici, punoj intenziteta, pošto se tek oporavio od povrede", dodao je Rošu.

Naš sagovornik ističe da mediji i navijači čitav dvomeč vide vrlo izjednačeno, dodaje da Kluž ima šanse da prođe dalje, ali svi smatraju da ovo nije najbolja verzija rumunskog šampiona i da zbog toga Zvezda ima svoje šanse - iako je još u šoku poslije ispadanja od slabijeg Šerifa.

Sve će biti jasno poslije revanša zakazanog za naredni četvrtak u Klužu, a Rošu nam otkriva da će publika biti prisutna na stadionu, ali da to nije nešto što bi Zvezdu trebalo da brine.

"Njihovi navijači ne prave naročit pritisak. Kluž je imao velikih uspjeha prethodnih 15 godina, tako da imaju možda oko 100 pravih ultrasa. Ali, nije to tako strašna atmosfera, naravno ni blizu onoga što se dešava na vašoj Marakani...", zaključio je rumunski novinar za MONDO.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC