• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umjesto Lige šampiona, treba nam Evropska liga! Novi prijedlog od 10 milijardi evra, ali neće biti Superliga!

Autor Nebojša Marković

Aurelio de Laurentis ima važan prijedlog, a ostaje da vidimo šta će reći predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin, kao i najbogatiji klubovi koji su ne tako davno forsirali Superligu Evrope...

 Liga-sampiona-da-postane-Evropska-liga-od-10-milijardi-evra Izvor: Profimedia/AFP PHOTO / UEFA / HAROLD CUNNINGHAM

Tek što je prošlo šest mjeseci od (trenutnog) debakla ideje o Superligi Evrope, kada je 12 najbogatijih klubova željelo da se odvoji od UEFA i osnuje sopstveno takmičenje zarad većeg finansijskog profita, sada se pojavila nova slična ideja.

Predsjednik Napolija Aurelio de Laurentis otkrio je novu ideju za Evropsku ligu koja bi mogla da bude vrijedna 10 milijardi evra!

Prvi čovjek kluba iz Napulja istakao je da ima ideju za takmičenje koje bi se razlikovalo od Superlige Evrope, jer ono ne bi bilo zatvorenog tipa - učesnici bi i dalje bili na osnovu zasluga, a ne marketinškog potencijala.

De Laurentis je u ekskluzivnom razgovoru za "Sportsmejl" otkrio da se ne slaže sa prijedlogom o Superligi Evrope, ali i ističe i da je želja klubova da osvoje Ligu šampiona ili Ligu Evrope takva da klubovi troše više nego što zarađuju - i da je zato potrebno napraviti promjene.

"Ovaj sistem više ne funkcioniše. Liga šampiona i Liga Evrope ne donose dovoljno prihoda klubovima da bi opravdali njihovo učešće u takmičenju. Da biste bili kompetitivni, potrebni su vam vrhunski igrači, što znači trošenje više novca, a evropska takmičenja ne doprinose toliko", počeo je De Laurentis.

"Treba da smanjimo broj utakmica u ligama tako što ćemo smanjiti veličinu domaćih prvenstava širom Evrope. Takođe, treba da napravimo Evropsku ligu sa demokratskim sistemom kvalifikovanja, na osnovu rezultata u domaćim takmičenjima. Ispitao sam projekat koji bi mogao da donese 10.000.000.000 evra evropskom fudbalu, ali potrebna nam je želja i potpuna nezavisnost zarad toga", rekao je De Laurentis.

On je takođe istakao da je potrebno i da fudbal promijeni neka pravila, kako bi bio prijemčiviji za mlađe gledaoce.

"Ako ne promijenimo pravila da ga učinimo boljim spektaklom, mladi će nas napustiti i fudbal više neće biti centralna tema naših života. Moje istraživanje je pokazalo da u uzrastu od osam do 25 godina, ljudi su prestali da gledaju fudbal i vole da se igraju na njihovim pametnim telefonima", rekao je De Laurentis.

Zanimljivo, predsjednik Napolija ni za jednu od predloženih ideja nije iznio neke konkretnije predloge...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC