• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan na Kipru mora da pokaže zube: Krčmarević za MONDO - Izdržite prvih 20 minuta, ovo je grupa za prolaz dalje!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nekadašnji fudbaler Partizana i Anortozisa, ali i čovek koji je sa klupe predvodio kiparski tim, najavljuje međusobni duel dva tima koji će u Konferencijskoj ligi započeti borbu za plasman u nokaut fazu.

 slobodan krčmarević anortozis partizan Izvor: MN PRESS

Pred Partizanom je novi početak. Crno-bijeli poslije odličnog početka sezone u četvrtak (21.00) započinju grupnu fazu Konferencijske lige protiv Anortozisa. Gostovanje na Kipru je prvo od šest izazova koji će očekivati ekipu Aleksandra Stanojevića ove jeseni, a poznato je i u kojem sastavu bi trebalo da nastupi.

Za priču o Anortozisu teško da postoji bolji sagovornik od Slobodana Krčmarevića, čovjeka koji je igrački ponikao u Partizanu, a onda neke od najljepših godina u karijeri proveo baš u Anortozisu. U razgovoru za MONDO, nekadašnji igrač i trener Anortozisa otkriva šta bi Partizan moglo da sačeka u Nikoziji.

Možda će vas zanimati

Krčmarević, nekadašnji selektor mlade reprezentacije Srbije, ističe da će Partizan na Kipru morati da bude oprezan i energičan od starta utakmice. Ipak, priča počinje o neobičnoj sudbini koja je zadesila Anortozis.

"Anortozis je vrlo specifičan klub, to je klub izbjeglica. To je otprilike kao kad bi se klub iz Knina preselio u Beograd i napravio od njega jak klub", slikovito počinje Krčmarević razgovor za MONDO.

"Oni su svi vezani za Famagustu, to je jedan od najljepših gradova u Sredozemnom moru, koji su Turci aneksirali 70-ih godina. Oni pred svaki meč puštaju himnu grada, gdje se čovjek naježi. To im je veza sa njihovim gradom. Kod njih vrlo malo Kiprana igra i ne treba ih gledati kroz kiparsku reprezentaciju."

Kako onda treba gledati na Anortozis?

"Igraće moja dva kluba, gdje sam igrao, a u Anortozisu sam kratko vrijeme bio i trener. Ne smije da se potcijeni Anortozis kao protivnik. Partizan na papiru jeste favorit, ali ako pogledamo kiparsku i srpsku ligu, mislim da je kiparska jača i ujednačenija. Tamo manje ekipe se ravnopravno nose sa favoritima. Evo Anortozis je izgubio u ovom posljednjem kolu od Dokse, a APOEL je izgubio od Olimpijakosa kod kuće, koja je isto slabija ekipa. Ova naša liga nije mjerilo pred evropske mečeve, Partizanu i Zvezdi kad neko otkine bodove, desi se pravo čudo. Osvajaju po 90 i kusur bodova i to dovoljno govori o takmičenju i dok se tu nešto ne promijeni, teško da ćemo praviti ozbiljnije rezultate i na klupskom i na reprezentativnom planu", iskren je 56-godišnji Beograđanin.

Izvor: MN PRESS

Krčmarević ističe da je Partizan ostvario odličan rezultat ulaskom u grupnu fazu Konferencijske lige, ali da tu ne smije da se zaustavi.

"Što se tiče Evrope, Partizan je zaista napravio uspjeh prošavši Soči i Santa Klaru. Ne vjerujem da je Anortozis nešto slabiji od Sočija, jer i kiparski klubovi su umjeli da izbacuju ruske i ukrajinske ekipe, dok je Zvezda prošle godine ispala od Omonije, na primjer. Dakle, ne smije da se potcijeni rival."

Šta Partizan može da očekuje na stadionu u Nikoziji u četvrtak uveče?

"Stadioni su tamo jako posjećeni, čitave porodice idu na utakmice. Oni igraju na stadionu od 15.000 mjesta koji je kao kutija šibica. Fanatična atmosfera će dočekati Partizan. To je stadion bez atletske staze, tribine su maltene u terenu. Tamo sam igrao dugi niz godina i uz Partizan i PAOK, zaista, Anortozis je moj klub."

Trener Stanojević je pred meč isticao da Partizan mora da bude jako oprezan, jer na Kipru nisu pobijedili od 1963. godine.

"Dobro je da tako razmišlja. Zadnjih godina su Kiprani bili uspješniji od nas u tim međusobnim duelima. Upravo od Zvezde i Partizana. APOEL je izbacivao i jedne i druge, AEL je jedne godine izbacio Partizan, prošle godine Omonija je izbacila Zvezdu. Mora se ući hrabro i jako u meč od prvog minuta, pokazati im zube, jer oni tako igraju tamo. To je specifičan stadion, publika je na ogradi, vidjećete, naprave frenetičnu atmosferu i ako se podlegne tome... Treba izdržati prvih 15-20 minuta. Iskreno, u posljednje vrijeme ih nisam toliko gledao da bih davao tačnije ocjene, ali Partizan bi trebalo da je kvalitetniji u ovom trenutku", kaže Krčmarević za MONDO.

Iskusni stručnjak napominje da će ova nedjelja dosta pokazati o Partizanu.

"Zaista su startovali odlično u prvenstvu, ali treba sačekati još. Malo su utakmice u Evropi bile promjenljive forme, bilo je i dobrih i loših momenata. Protiv Dunajske Strede je golman Popović odbranio penal, protiv Santa Klare je i protivnik bio u teškoj situaciji, sa Sočijem su možda bili i najbolji. Doduše, i tu je bilo jako izjednačeno, i Rusi su imali zicere, penali su odlučivali... Što se tiče prvenstva, tu je sve bilo vrlo dobro, ali još nije bio taj derbi. Ova nedjelja će dosta pokazati, nezgodno je gostovati na Kipru, a poslije toga ide derbi. Tu se gleda taj glavni duel, jer ni Zvezda ni Partizan ne gube bodove, doduše Zvezdi se tako namjestilo protiv Vojvodine da ne iskoriste mnogo šansi pa da odigraju 0:0. Mislim da će ove sezone biti još veća razlika u bodovima ova dva kluba u odnosu na ostatak lige, nego što je to bilo prošle godine. Čukarički je u padu, Vojvodina je u padu, jedino je TSC sada tu..."

Krčmarević nastavlja u dahu da otkriva detalje vezane za Anortozis.

"Njima je trener Timur Ketsbaja. Nisam bio saigrač s njim, ali je jedan od boljih igrača koji je tada igrao na Kipru, igrao je za Anortozis dok sam ja bio u Apolonu. Poslije je otišao u AEK, pa onda u Njukasl ij ako dobru karijeru je imao. Bio je fantastičan fudbaler i on je trener koji je prvi sa Anortozisom izborio Ligu šampiona. Tada samo zbog gol-razlike nisu prošli grupnu fazu. Nije uvijek imao sjajne rezultate, ali je uspio da osvoji Kup. Anortozisu je prednost ta liga, gdje iz nedjelje u nedjelju ne možeš da svakog vikenda kažeš da si veliki favorit, kao što mogu Zvezda i Partizan, gdje se postavlja pitanje koliko će golova da daju drugim klubovima."

Krčmarević ističe da je Partizanova grupa sa Anortozisom, Gentom i Florom vrlo dobra za ostvarivanje željenih rezultata. To je plasman na jedno od prva dva mjesta i nastavak takmičenja u nokaut fazi.

"To su ekipe sa kojima mogu da se barabar nose. Ova Flora je van konkurencije, njih ne treba da računamo. Preostale tri ekipe su tu u toj borbi, mada vidim da i Gent ima 'šarene' rezultate. Loše su startovali u Belgiji, onda pobijedili Briž 6:1, pa su onda opet izgubili. Anortozis je isto loše startovao u ligi i po nekoj tradiciji i rangu, Gent bi trebalo da bude prvi u grupi, ali me prošle godine protiv Zvezde nisu impresionirali. Ne treba zaboraviti ni da korona utiče na sve, vidjeli smo kako je bilo Santa Klari pred Partizan, tako da se ni tu nikad ne zna šta može da bude... Ova grupa omogućava šansu za prolaz dalje", zakljućio je Slobodan Krčmarević u razgovoru za MONDO. 

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC