• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otišla kod Saudijaca i rekla: Imam klub za vas! Ko je moćna Britanka koja stoji iza kupovine Njukasla - stvara novi PSŽ

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

U Liverpulu nije prošla, u Mančester sitiju jeste, a u Njukaslu su joj bila potrebna tri pokušaja. I uspjela je.

 amanda stejvli učestvovala u kupovini njukasla Izvor: Profimedia

Britanska bogatašica Amanda Stejvli (48), poznata u svijetu tamošnjeg biznisa po svojim vezama sa Srednjim istokom, imala je veliku ulogu u prodaji Njukasla.

Poznati engleski klub sada je u vlasništvu saudijskog konzorcijuma, kome je upravo ona pomogla da kupi klub, kao što je njena kompanija "Pi-Si-Pi Kepital Partners" pomagala i šeiku Mansuru bin Zajedu iz kraljevske porodice Abu Dabija da za 3,5 milijardi kupi 16 odsto procenata jedne banke.

Možda će vas zanimati

Samo na tom poslu zaradila je 40 miliona funti, a pomogla je istom bogatašu i da kupi Mančester siti 2008.

Zanimljivo je da je ona u dva navrata pokušavala da kupi Njukasl, ali su oba puta bila neuspješna. Međutim, ono što joj nije prošlo 2018. i 2020. uspjela je ove nedjelje.

Zajedno sa suprugom Mehrdadom Godousijem, ona je odavno razmatrala ideju da napravi konzorcijum i da kupe neki klub. "Gledali smo u Liverpul i nije uspjelo. Ali kada sam se vratila sa jedne utakmice Njukasla prije četiri godine, rekla sam prijateljima u investicionom fondu iz Saudijske Arabije: 'Ovo je jedini klub koji možemo da kupimo'", rekla je ona, a prenio "Gardijan".

Konzorcijum koji je kupio Njukasl je "težak" 700 milijardi funti. Radi poređenja, gazde Mančester sitija imaju 23 milijarde.

Ona je najavila i velike investicije - ne samo u igrački kadar.

"Izlazimo na tržište da tražimo svjetski priznate igrače, ali potrebna nam je prava infrastruktura za njih. Moraju imati pravi trening centar, prave prateće objekte. I stadion Sent Džejms park od 52.000 mjesta treba malo više ljubavi. Nema poente u tome da imate fantastične igrače ako nemaju adekvatno mjesto za trening. Ovo je dugoročna investicija i potrebno je vrijeme. Da biste stigli među četiri najuspješnija kluba nisu potrebni samo sjajni igrači, već i čvrsti temelji. I moramo da ih podignemo. Tu mislim i na dobru akademiju, gdje hoćemo mnogo lokalnih momaka da igraju. To nam je jako važno", dodala je ona.

Izvor: Profimedia

Stejvli je rekla i da nije sigurna koliko će često dolaziti na stadion, što nema veze s tim da živi u Dubaiju, već i sa njenim ritualima dok gleda fudbal.

"Užasna sam dok gledam Njukasl na TV-u. Zaista imam čudne navike, pa ne znam koliko ću dolaziti na stadion. Uvrtjela sam sebi u glavu da ako ja trčim, oni će dati gol...".

"Sve ovo je velika odgovornost, ulažem porodični novac i uzeli smo klub koji je skoro na dnu tabele. To mora da se promijeni", dodala je Stejvli.

Pred Njukaslom su dani velikih promjena, a ona će imati važnu ulogu u tome kao aktivna članica uprave.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC