• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vidić ili Van Dajk - Ko je bolji? Britanci uporedili dvojicu velikana - evo šta kažu zvanični podaci!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Zanimljivo poređenje Nemanje Vidića i Virdžila Van Dajka.

 najbolji štoper u istoriji premijer lige nemanja vidić ili virdžin van dajk Izvor: MN Press/Profimedia

Jedan od najboljih štopera, po mnogima i najbolji, u ovom trenutku je Virdžil Van Dajk. Stameni defanzivac Liverpula je jedan od razloga zbog kojih ekipa Jirgena Klopa igra tako dobro.

Zbog toga se sve češće provlači tema oko toga da je Holanđanin ujedno i najbolji štoper u istoriji Premijer lige. Međutim, zaboravljaju jednog čovjeka - Nemanju Vidića

Možda će vas zanimati

U pokušaju da konačno riješe debatu oko toga sa britanskog portala "Give me sport" su odlučili da uzmu zvanične podatke, najbolju sezonu dvojice spomenutih asova i da na taj način naprave poređenje između njih. Došli su do nekih zanimljivih zaključaka.

"Treba prvo naglasiti da su njih dvojica igrala u različitim erama, u smislu da je uloga defanzivca dosta evoluirala. Nismo našli savršen i objektivan odgovor da riješimo debatu, ali je ovo nešto najbliže tome. Uzeli smo njihovu statistiku iz najbolje sezone u karijeri i to sa zvaničnog sajta Premijer lige", navodi se u tekstu.

Napravili su poređenje brojkama. Za Vidića su uzeli sezonu 2008/09 kada je proglašen za najboljeg igrača lige i u kojoj je u jednom momentu ekipa izdržala 1.311 minuta bez primljenog gola. Za Van Dajka je odabrana sezona 2018/19 kada je osvojio Ligu šampiona i završio na drugom mjestu u glasanju za "Zlatnu loptu", odmah iza Lionela Mesija.

Statistika je rekla sljedeće - u skoro svakom parametru je Srbin bio uspješniji. Sačuvan gol, takozvani "klin šit" (clean sheets) - 23 naspram 20. Primljeni golovi (16/22), blokade (26/18), presječene lopte (71/40), klizeći startovi (62/38), uspješni startovi (45/28), startovi kao posljednji igrač odbrane (4/1), intervencije (360/199), intervencije glavom (233/112), broj dobijenih vazdušnih duela (128/181), autogolovi (0/0), greške koje su dovele do gola (1/1), skrivljeni penali (0/1).

"Vidić je odnio ubjedljivu pobjedu po statistici. Bolji je u svim segmentima, izuzev broja dobijenih vazdušnih duela, samo je tu Virdžil bio bolji. Statistika nije sve u fudbalu i ne može da se kaže da je Nemanja baš ovoliko bolji od njega, ali ono što je vidljivo jeste da je Vidić taj koji ima prednost u ovom poređenju", zaključuju u tekstu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC