• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moraju da pobijede u posljednjem kolu: Pogodite kada jedini put nisu!

Autor Haris Krhalić

Mediji u Hrvatskoj pred njihovu utakmicu godine dobro pamte taj susret...

 hrvatska sr jugoslavija 2 2 kvalifikacije  Izvor: Profimedia/YouTube/FSS Srbije/Printscreen

Bliži se kraj kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo - Srbija u nedjelju igra "utakmicu godine" protiv Portugala u kojoj joj je potrebna pobjeda ne bi li se plasirala u Katar i izbjegla težak posao u baražu.

Ali neće samo "orlovi" igrati za direktan plasman na Mundijal, već i Hrvatska! A oni dobro pamte svoje odlučujuće mečeve za odlaske na velika takmičenja - posebno onaj protiv SR Jugoslavije!

Hrvatska pred posljednje kolo zaostaje dva boda za vodećom Rusijom, a u nedjelju ih očekuje utakmica u Splitu upravo protiv njih, pa je jasno da im je pobjeda imperativ.

Možda će vas zanimati

Zbog toga su se hrvatski mediji prisjetili svih mečeva koje su "vatreni" morali da pobijede u posljednjem kolu kvalifikacija u svojoj istoriji. Odigrali su sedam mečeva, a jedini put nisu pobijedili - baš protiv Jugoslavije 1999. godine!

Bio je to onaj čuveni meč na "Maksimiru" u kojem su "plavi" uspjeli da stignu do remija 2:2 i plasiraju se direktno na Evropsko prvenstvo 2000. u Holandiju i Belgiju i na taj način eliminišu Hrvate iz trke.

Svi još pamte golove Predraga Mijatovića i Dejana Stankovića, kao i potez Zorana Mirkovića kada je uhvatio Roberta Jarnija za međunožje i zaradio crveni karton.

Hrvatska - Jugoslavija 2:2, 9. oktobar 1999.
Izvor: YouTube/Fudbalski savez Srbije

U svim ostalim mečevima - Hrvatima je išlo odlično. U finišu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1998. su morali da pobijede Sloveniju, što su i učinili (3:1), čime su stigli do baraža, a kasnije i do trećeg mesta na turniru u Francuskoj.

Pred Mundijal 2002. su savladala Belgiju 1:0 i otišla u Japan i Južnu Koreju, dok su na Evropsko prvenstvo 2004. u Portugal otišli preko baraža. Do njega su stigli tek pobjedom protiv Bugarske 1:0 u posljednjem kolu.

EURO 2016 su uspjeli da obezbijede u posljednjem kolu pobjedom na Malti 1:0, ali i uz poraz Norveške u Italiji. Na Mundijal u Rusiju 2018. su opet morali preko baraža, a njega su se dočepali pobjedom nad Ukrajinom 2:0, nakon što je Island završio ispred njih na tabeli...

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC