• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi detalji afere: Juventus i Napoli platili igrače nekoliko miliona i onda ih poslali u četvrtu ligu

Autor Haris Krhalić

Juventus se tereti da je ostvario dobitak tako što je lažno prikazivao vrijednost igrača napumpavajući je.

 detalji afere prizma Izvor: Profimedia

Novi detalji Prizme, najveće afere italijanskog fubala od Kalćopolija 2006., u sklopu koje je policija upala u Juventus, čiji ključni ljudi su pod istragom, pokazuju da su pod istragom i deseci transfera i razmjena igrača.

Klubovi, prije svih Juventus, su od 2019. do 2021. prilikom transfera igrača njihovu vrijednost prikazivali daleko većom od realne kako bi ostvarili veću kapitalnu dobit te tako doveli u red poslovne knjige.

Razmjene, prodaje i kupnje igrača, daleko skuplje nego što je njihova stvarna vrijednost, često su rađene bez da je izvršena ikakva transakcija, potrošen niti jedan evro.

Možda će vas zanimati

Juventus se tereti da je ostvario dobitak tako što je lažno prikazivao vrijednost igrača napumpavajući je. To je radio zato što je teško ustanoviti objektivnu vrijednost nogometaša. Njih naime, različito vrednuju kupac i prodavač. Istražitelji provjeravaju 62 transfera i vrijednosti igrača iskazane prilikom njih, od čega su čak 42 Juventusova, ali jedan je zakotrljao cijelu aferu.

Onaj Miralema Pjanića u Barselonu za 60 miliona evra.

Osim Pjanićevog, jako je zanimljiv i transfer Viktora Osimhena iz Lila u Napoli. Tačnije, popratni transferi koji su rađeni oko tog glavnog, u kojem je zvijezda Lila u ljeto prošle godine došla u Napoli za 71 milion evra.

U suprotnom smjeru otišla su četiri igrača, za koje je Lil ukupno platio 20 miliona evra. Ćiru Palmerija platio je 7, Orestisa Karnezisa 5 te Klaudija Manzija i Luiđija Ligurija po 4 miliona evra.

Međutim, trojica od njih su se, iako tako skupo procijenjeni i plaćeni, već vratili u Italiju i to dvojica u četvrtu, a jedan u treću ligu.

Teško da su u tako malo vremena oslabili toliko da se iz aktualnog francuskog prvaka i italijanskog lidera moraju preseliti u Afragoleze, Noćerinu i Turis, klubove za koje većina ljubitelja fudbala nije čula.

Četvrti igrač Napolija u ovom sumnjivom poslu (Karnezis) je ostao u Lilu, ali za taj klub nije odigrao ni minute. Istražitelji sumnjaju da ovaj ekspresni povratak igrača koje je Napoli prodao Lilu nije samo kadrovske, nego i finansijske prirode.

Ipak, Juventus je italijanski kralj poslovanja u crnoj zoni. Istražitelji navode kako su čak 42 (od 62 transfera pod istragom) vezana uz ovaj klub.

"U njima je Juventus razmijenio 21 igrača ukupne vrijednosti 90 miliona evra, ali tako da je većina tih operacija bila unutar Italije, za igrače niže klase te vrijedna malo iznad 3 miliona evra, čime je Juventus ostvario malo više od 40 miliona evra dobiti. Većina tih igrača ubrzo je završila u trećoj ili četvrtoj ligi. Osim toga, na ovaj način je poslovao s inozemstvom u trampama Pjanić za Arthura i Kancela za Danila, dakle za poznate igrače i uz visoke cifre."

Juventus s uglednim inozemnim klubovima ovako radi i kada su u pitanju anonimusi.

Izvjesni Franko Tongia iz Juvea je ove godine otišao za 8 miliona evra u Marsej. Iz Francuske je u suprotnom smjeru za isti iznos došao Marli Ake. Prvi sada igra u četvrtoj francuskoj, a drugi u trećoj italijanskoj ligi.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC