• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Postoji razlog što sam još u Zvezdi" - Milan Rodić za MONDO: Najbolja godina karijere, trofeji i pomijeranje granica!

Autor Haris Krhalić

Iskusni defanzivac Milan Rodić otkrio je protiv koga je bilo najteže, koji su mu mečevi najbolji i kako izgleda osvajati trofeje u nizu.

 Milan Rodić intervju za Mondo Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/MN Press

Fudbalerima Crvene zvezde 2021. godina bila je veoma dobra. Osvojena su oba domaća trofeja, napravljeni sjajni rezultati u Evropi, a tokom svih 12 mjeseci na veoma visokom nivou bio je Milan Rodić.

Povremeni reprezentativac Srbije i standardni lijevi bek Crvene zvezde imao je godinu za pamćenje, a u novogodišnjem intervjuu za MONDO prisetili smo se svega što je obilježilo 2021. i neke godine prije nje, dok smo se i osvrnuli i na najaktuelniju temu kada je Rodić u pitanju - novi ugovor.

Možda će vas zanimati

Već mjesecima se priča o tome da li će Zvezda uspjeti da zadrži jednog od najvažnijih igrača u prethodnih pet sezona, pa je to jedan od razloga zbog kojih Zvezdan Terzić insistira da "Roda" ostane čak i do kraja karijere.

Zvezda ne može da nađe boljeg igrača OFK Beograda i Zenita, pa je i ove sezone Rodić bio bez prave zamjene.

"Ne bih rekao da sam bez prave zamjene odigrao cijelu godine!", odmah nas ispravlja Rodić koji važi za vrlo skromnog igrača i ne voli kada je u prvom planu.

"Ko god je od saigrača stao na poziciju lijevog beka odradio je sjajan posao. Trener Stanković ima puno poverenje u sve igrače i mislim da se to rezultatski odrazilo i ove godine. Moj primarni posao je defanziva, ali se uvijek trudim da pomognem igri u oba pravca. Rezultiralo je time da budem nešto efikasniji u odnosu na prethodne sezone i da se izdvojim kao neko ko umije da zaprijeti poslije prekida", počeo je Rodić u intervjuu za MONDO.

Pogledajte neke od trenutaka koji su obilježili Rodićevu karijeru u Zvezdi:

Za Milana Rodića 2021. godina bila je puna uspjeha. To ističe u prvi plan već na početku razgovora.

"Godina puna uspjeha kako na grupnom, tako i na ličnom planu. Nastavljamo da postižemo nevjerovatne rezultate i ostvarujemo ciljeve koje postavljamo sami sebi. Igrati šesnaestinu finala protiv ekipe kao što je Milan, pa potom jedanaesta dupla kruna. Pa ponovo Liga Evrope, gdje smo kao prva ekipa, u konkurenciji sa Bragom, Ludogorecom i Mitjilandom, izborili direktan plasman u osminu finala što je najveći uspjeh našeg kluba još od Barija. Nema šta, rezultati govore za sebe".

Počelo je davno, još početkom februara, a crveno-bijeli su manje više cijele godine igrali u ritmu četvrtak-nedjelja. Zvezda je praktično više od deset mjeseci, uz kratke prekide, igrala fudbal...

"Igramo u jakom ritmu, praktično na svaka tri dana, ali profesionalci smo i svjesni smo da je to benefit igranja u Zvezdi. Hoću da kažem da smo ponosni na to što igramo na svaka tri dana, jer to znači da igramo i neko evropsko takmičenje, a generalno igrati u Zvezdi je nešto posebno. Svaka utakmica ima svoju draž i što ih je više to je bolje za nas."

Izvor: MN PRESS

Milan, djelovalo je da je malo falilo za prolaz? Možda samo onaj korner na San Siru?

"Bio je to veliki izazov za sve nas. Milan je jedan od najvećih klubova u Evropi, uz to postoji bogat istorijat duela između Zvezde i tog kluba. Na kraju je presudio taj gol u gostima, pravilo koje danas ne postoji. Opet i taj korner, ko zna šta bi bilo, u Beogradu smo tako u finišu postigli gol iz prekida. Ipak, ponosni smo na to kako smo odigrali taj dvomeč, a mislim da i svi navijači treba da budu", zaključio je defanzivac.

TROFEJI, TROFEJI

Na kraju 2020. godine imali ste devet bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala. U proljećnom dijelu sezone odbranili ste tu prednost i stigli do četvrte uzastopne titule. Koliko vam je ona značila?

"Igrati fudbal i osvajati trofeje je nešto najljepše. Imamo veoma jak tim, a pored toga što je još važnije veoma dobru grupu ljudi. Kada je dobra atmofera u svlačionici to se odražava na terenu. I prethodne sezone smo pokazali dominaciju u domaćem šampionatu, a uz to smo oborili i brojne rekorde."

Izvor: MNPRESS

Iste sezone osvojili ste i Kup Srbije, po prvi put. Vjerovatno je to bila nešto drugačija emocija?

"Bio je poseban osećaj, jer smo baš to željeli, a uvijek je nekako izmicalo 'za dlaku'. Ipak, prošla sezona je bila ta, svi smo imali takav osećaj i znali da ćemo da pobijedimo vječitog rivala u finalu Kupa. Opet, dupla kruna je takođe nešto posebno, mnogo znači navijačima i drago mi je što smo time zaokružili jednu od najboljih sezona u istoriji kluba."

Od kako je Milan Rodić u klubu, trofeji Crvene zvezde se nižu. Do sada ih je osvojeno pet, a kada je tako igračima počne da nedostaje motivacije. Kod Rodića to nije slučaj.

"Trofeji su kruna karijere svakog igrača. Još kad mogu da ih osvojim u klubu za koji navijam, baš poseban osećaj. Motivacija nikad ne izostaje, ni kod mene, ni kod saigrača, jer svi znamo gdje smo i dres i grb moraju da budu konstantni motiv. Tačno je da je uspjeh najteže ponoviti, ali pokazali smo da i to možemo!".

A trofej u masovnijem takmičenju Zvezda je čekala godinama. Poslednji pehar osvojen je još u trenerskom mandatu Robija Prosinečkog. Da bude zanimljivije, Partizan je savladan tek nakon penala u jednoj veoma neizvesnoj utakmici. Nakon regularnih 90 i dodatnih 30 minuta fudbala crveno-bijeli su slavili 4:3.

Podsjetite se penala sa finala Kupa:

Crvena zvezda - Partizan penali
Izvor: YouTube/TV Arena sport

Jedan od junaka bio je Milan Borjan sa dva odbranjena penala, ali je i Rodić imao ključnu ulogu. Podsjećamo, Stanković je izveo iz igre Kangu, Ivanića, Kataija, Bena i Falćineli prije nego što je došlo do penala - Rodić je šutirao u prvoj seriji kao jedan od najiskusnijih u timu!

"Svi smo se prijavili da šutiramo penale, kao već jedan od iskusnijih fudbalera u ekipi odmah sam preuzeo odgovornost. Uvijek vlada taj osećaj neizvesnosti, ali moram da naglasnim da su zaista falile pune tribine na našem najvećem stadionu. Mislim da bi doživljaj bio još potpuniji, s obzirom da se pobjednik derbija, tačnije finala Kupa Srbije, dugo nije odlučivao sa bijele tačke. Nisam samo ja bio precizan, već i mladi igrači Nikolić i Krstović, kao i Radovan Pankov. Naravno kapiten Borjan je ponovo bio junak kada je u pitanju penal serija."

EVROPSKA ZVEZDA, VEĆ GODINAMA

Pauza između dve sezone nije dugo trajala, oko mjesec i po dana. Kairat, pa Šerif... Da li je Zvezda mogla do Lige šampiona?

"Ne volim da previše prognoziram, ali smatram da smo mogli da stignemo do najelitnijeg takmičenja. Utakmica protiv Kairata na Marakani, je jedan od naših najljepših mečeva ove sezone. Zahvalio bih se još jednom našim najmlađim navijačima na ogromnoj podršci. U sljedećem kolu je naišao Šerif koji je jedno od najprijatnijih iznenađenja u Ligi šampiona ove sezone. Potcijenjeni su bili u javnosti, ali su pokazali kvalitet. Žao mi je što ih nismo eliminisali, ali riječ je o ozbiljnoj ekipi", govori Rodić.

Kakav je utisak na vas ostavila ekipa Šerifa, hit u evropskom fudbalu prethodne jeseni i potencijalni protivnik na proljeće?

"Ekipa iz Moldavije je kasnije nadigrala mnoge evropske velikane, dok su sa nama igrali egal. Izgubili smo minimalnim rezultatom na gostujućem terenu, dok smo kod nas igrali 1:1. Mnogi su potcijenili Šerif i to im se nije dobro vratilo, zaista su jak tim sa dobrim pojedincima. Vidjeli smo ih u grupi Lige šampiona sa Real Madridom, Interom i Šahtjorom. Treći su, pa u teoriji možemo s njima da se sastanemo u Ligi Evrope."

Kako to obično biva u Zvezdi, a često ističe i Dejan Stanković - nema vremena da se žali za prosutim mlijekom. Ekipa je morala da se podigne i odigra veoma tešku grupnu fazu Lige Evrope, čini se mnogo kompleksniju nego prethodne sezone.

Izvor: MN PRESS

Po prvi put u posljednjih pet godina, od kako je Zvezda opet važan faktor u Evropi, grupna faza završena je na prvom mjestu!

"Svakodnevno postavljamo nove ciljeve. Konstatno se trudimo da probijemo te limite, kako timske, tako i induvidualne. Kao što sam već rekao, najveći uspjeh sigurno u posljednjih pet godina, a daćemo sve od sebe da probamo da doguramo što dalje u Ligi Evrope, jer smatram da imamo kvalitet za to", dodaje lijevi bek šampiona.

Na kraju, odigrali ste cijelih 50 mečeva u 2021. godini! Bilo je sitnijih povreda, ali manje nego prethodnih sezona, pa bi se moglo reći da vam je ovo najbolja godina u karijeri. Šta ćete pamtiti iz 2021. godine?

"Poslužilo me je zdravlje, malo više nego u prošlosti i zahvalan sam na tome. Ne znam da li mi je ovo najbolja godina u karijeri, vjerovatno jeste, ali težim da sljedeća bude još bolja. Pamtim duplu krunu i utakmicu protiv Brage u Portugalu. Nevjerovatna atmosfera, emocija, izuzetan uspjeh."

Izazovi će biti veliki i u narednoj godini, Zvezda dugo nije igrala osminu finala u Evropi, a najveći rival ima prednost na tabeli Superlige. Šta su Zvezdini dometi na proljeće?

"Prvenstvo je dugo i ima zaista još puno utakmica do kraja šampionata, a naš cilj je jasan - titula. Vjerujem da možemo ponovo da budemo prvaci. Što se tiče Evrope, idemo meč po meč, ne bih previše tu prognozirao", zaključuje Milan Rodić.

PET GODINA KONTINUITETA

Izvor: MN PRESS

Da malo "pretresemo" sve od ljeta 2017. godine. Osvojili ste četiri titule, jedan kup, dva puta igrali grupnu fazu Lige šampiona, čeka vas treće proljeće... Šta ćete najviše pamtiti?

"Sve. Sjećam se prvog dana kad sam došao u Zvezdu i svakog onog između, sve do danas. Ali mislim da ću Ligu šampiona najviše pamtiti. Igrati to takmičenje u Zvezdi, san svakog srpskog fudbalera."

Najbolji meč u dresu Crvene zvezde?

"Ne volim da izdvajam, ali recimo mečevi protiv Napolija, Salcburga i Jang Bojsa na našem stadionu."

Fudbaler protiv kojeg je bilo najteže igrati?

"Baš mi je teško da se odlučim za jednog, s obzirom na to da sam igrao protiv Salaha, Nejmara, Manea, Insinjea, Levandovskog. Ali, neka bude Nejmar", govori standardni član Zvezdine odbrane.

U grupnih fazama prethodnih godina rivali Zvezde bili su Liverpul, PSŽ, Bajern, Totenhem, Napoli, Arsenal, Olimpijakos... Na onim mečevima koji su prije grupne faze odlučivali o evropskoj sudbini bilo je timova poput Salcburga, Krasnodara, Jang Bojsa, Sparte iz Praga, Kopenhagena, Šerifa, Kluža...

Protiv kojeg tima je bilo najteže igrati?

"Protiv Bajern Minhena", kaže Rodić, a mi se prisjećamo da je Crvena zvezda u Minhenu poražena 3:0, dok je u Beogradu nemački gigant bio duplo ubjedljiviji, uz čak četiri gola Roberta Levandovskog, jednog od najboljih igrača na svijetu.

Podsjetite se detalja sa beogradskog meča:

Da možete da promijenite samo jednu situaciju tokom mandata u klubu, koja bi to bila?

"Ništa ne bih mijenjao."

OSTAJE ILI ODLAZI?

Aktuelni ugovor Milana Rodića sa Crvenom zvezdom ističe na kraju sezone, pa je on jedan od brojnih fudbalera koji već sada mogu da pregovaraju sa drugim timovima. Ponuda ima, one stižu na stadion Rajko Mitić, ali levi bek crveno-bijelih ne razmišlja previše o njima.

"Stižu, ali sa razlogom sam još uvek ovdje. Lijepo mi je u Zvezdi", otkrio nam je Rodić i obradovao navijače.

I dok produžetak saradnje još nije potpisan, navijače već godinama muči pitanje - kada će stići zamjena? Bili su mu konkurencija u nekom trenutku Dušan Anđelković, Stefan Hajdin i Žander, zatim omladinci Konatar i Blagojević, pa igrači koji su igrali prinudno na tom mjestu... Pominjao se čak i Aleksandar Kolarov, ali izgleda da će on u penziju, a ne u Zvezdu.

Rodić kao da ne očekuje pojačanje na lijevom boku!

"Kao što rekoh, igrali su i Eraković, Gajić i Gobeljić na lijevom beku i pokazali da mogu da pruže dobre partije, tako da ne smatram da nemam zamjenu.

Kakav je osećaj biti u klupskoj istoriji, pošto ste sa 54 evropska meča pri samom vrhu liste igrača koji su nastupali za Zvezdu u međunarodnim takmičenjima?

"Privilegija. Svi znamo kakvi su igrači nastupali u Zvezdi, a opet te brojke govore nešto i o meni, tako da sam ponosan na sebe", zaključio je Milan Rodić u razgovoru za MONDO.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC