• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imperija Romana Abramoviča: Put Čelsija do pet titula Premijer lige i dva pehara Lige šampiona

Autor Haris Krhalić

Roman Abramovič je tokom 20 godina vladavine na Stemford Bridžu od prosječnog engleskog kluba stvorio jedan od najtrofejnijih klubova Evrope.

 roman ambramovič Izvor: PETER KNEFFEL/DPA

S obzirom na trenutne tenzije i rat u Ukrajini gazda Čelsija Roman Abramovič bio je pod velikim pritiskom te je odlučio da proda klub iz Londona. Potencijalni kupac će za ovu transakciju morati izdvojiti više od tri milijarde evra.

Abramovič je stekao bogatstvo devedesetih godina, poslije kolapsa Sovjetskog Saveza, te je kupio Čelsi julu 2003. godine nakon čega je londonski klub počeo da niže uspjehe.

U prvoj sezoni Abramovič je uložio 150 miliona funti te je u klub stiglo 13 igrača uključući Krespa, Mutua, Huan Sebastian Verona i Džo Kola.

Rezultati su odmah bili vidljivi. „Plavci“ su završili drugi u engleskom prvenstvu, iza nevjerovatne generacije Arsenala koja nije doživjela niti jedan poraz, te su stigli do polufinala Lige šampiona u kojem ih je zautavio Monako.

Sljedeći dobar potez Abramoviča bio je dovođenje Žozea Murinja što se pokazalo kao pun pogodak. Portugalac je, nakon titule Lige šampiona sa Portom, na klupi „plavaca“ zamijenio Klaudija Ranijerija te se ruskom oligarhu odužio već u svojoj prvoj sezoni osvajanjem titule Premijer lige. Trofej se tako prvi put nakon 50 godina ponovo našao u vitrini kluba iz Londona. U istoj sezoni Čelsi je osvojio i Liga kup.

Čelsi je te sezone izgubio samo jednu utakmicu te su bili nezaustavljivi. Svakako je za to zaslužan i Murinjo, ali veliku ulogu je imao Abramovič koji je ponovo „odriješio kesu“ te doveo igrače poput Drogbe, Čeha, Robena, Tijaga i Rikarda Karvalja.

Sljedeće sezone londonski klub nije bio dominatan kao u prethodnoj godini, ali su ipak uspjeli da odbrane ligašku titulu.

Murinjo se na klupi Čelsija zadržao do septembra 2007. godine kada ga je naslijedio Avram Grant koji je doživio poraz u finalu Lige šampiona 2008. godine u Moskvi od Mančester junajteda.

Abramovičev klub je tako propustio priliku da osvoji jedini trofej koji mu je nedostajao. Sljedeća prilika za titulu prvaka Starog kontinenta se ukazala 2012. godine. Čelsi je tada u finalu na Alijanc areni dočekan od strane Bajern Minhena, a zahvaljujući boljem izvođenju penala „plavci“ su postali prvi klub iz Londona koji je stigao do trofeja Lige šampiona.

Sljedeće sezone Čelsi je ispao u grupnoj fazi ovog takmičenja. Utješna nagrada bilo je osvajanje Evropa liga trijumfom protiv Benfike golovima Toresa i Branislava Ivanovića.

Uslijedio je povratak Murinja koji je 2015. godine donio još jedan trofej Premijer lige. Dvije sezone kasnije Antonio Konte osvaja još jedan trofej engleskog elitnog takmičenja.

Pehar Lige šampiona se u London vratio prošle sezone kada je Čelsi u finalu nadigrao ekipu Mančester sitija.

Tokom Abramovičeve ere i skoro dvije milijarde funti potrošenih na transfere, Čelsi je osvojio ukupno 18 trofeja - po pet u Premijer ligi i FA kupu, tri u Liga kupu, po dva u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Komjuniti šildu, dok je jednom londonski klub osvajao FIFA Svjetsko prvenstvo i Superkup Evrope.

U skoro 20 godina vladavine na Stamford Bridžu Rus je stvorio fudbalsku imperiju, ali ni u jednom trenutku nije pobjegao od kontroverzi i od veza sa Putinom i ruskom vlašću, zbog kojih je i donio odluku da se skloni sa čela kluba.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC