• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatna lopta se mijenja - ovo su nova pravila: Donijete tri drastične izmjene u izboru za najboljeg fudbalera svijeta!

Autor Haris Krhalić

Lionel Mesi je posljednji pobjednik po sada već starom sistemu izbora za prestižnu nagradu.

 Zlatna lopta mijenja pravila Izvor: Profimedia

U fudbalu svako sprema neku svoju revoluciju! FIFA je blizu uvođenja poluatomatizovanog VAR sistema za ofsajde, UEFA razmišlja da proširi EURO na 32 reprezentacije, a i "Frans Fudbal" je riješio da mijenja svoje najpoznatije "čedo".

Izbor za "Zlatnu loptu" će od ove godine biti daleko drugačiji nego do sada, a sve nakon za mnoge kontroverzne pobjede Lionela Mesija krajem 2021. godine!

"L'Ekip" je objavio nova pravila kojima će se njihov "Frans Fudbal" voditi prilikom izbora najboljeg fudbalera svijeta. Prošle godine, rekordni sedmi put je slavio Lionel Mesi, nakon što su mnogi smatrali da je Poljak Robert Levandovski trebalo da osvoji priznanje.

Da li baš i samo zbog toga ili i iz drugih razloga, donijeta je odluka da se izbor za "Zlatnu loptu" promjeni u tri važne kategorije!

SEZONA, A NE GODINA

Prva važna promjuena je da će se nagrada od ove godine dodeljivati za period od avgusta do jula, dakle po tome kako se igraju sezone u evropskom fudbalu.

To će zamijeniti dosadašnji manjkavi sistem koji je gledao samo kalendarsku godinu, a glavni razlog je taj što se tako posmatrala druga polusezona jedne i prva polusezona naredne sezone.

NE MOGU SVI DA GLASAJU

Do sada je bila praksa da glasaju novinari iz svih zemalja koje su FIFA članice i na glasanju prošle godine bilo ih je čak 170 koji su birali najboljeg na svijetu.

Od sada će glasanje biti ograničeno samo za novinare zemalja čije reprezentacije se nalaze među 100 najboljih na svijetu na FIFA rang listi, kako se ne bi "razvodnjio" kvalitet glasača novinarima iz zemalja koje nemaju veliku fudbalsku tradiciju ili čak ni pristup gledanju najboljeg svjetskog fudbala tokom čitave sezone.

TROFEJI NISU NAJVAŽNIJI

Do sada nije baš bilo jasno šta je važnije kada se glasa za određenog igrača, da li to što je neki fudbaler osvojio Ligu šampiona, Svjetsko prvenstvo ili nešto slično, ili su ipak važnije njegove individualne partije.

Sada to postaje jasno - prvi i najvažniji kriterijum biće individualne partije igrača, a ne nužno trofeji koje je osvojio u toj sezoni.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC