• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mijatović otvorio dušu o '92, Evropskom prvenstvu i Hrvatima: Izbacili su nas kao smeće, pričali su da sam izdajnik!

Autor Haris Krhalić

Predrag Mijatović se prisjetio Evropskog prvenstva prije 30 godina.

 Predrag Mijatović o 1999. godini i ratu Izvor: MNPRESS

Legendarni napadač reprezentacije Jugoslavije i dio generacije koja je na svojoj koži na najbrutalniji način osjetila sankcije koje su sportistima iz SR Jugoslavije nametnute od 1992. do 1995. godine. 

On se u razgovoru za Bein sports osvrnuo na sankcije koje sada trpe ruski sportisti i izbacivanja reprezentacije Rusije u nekoliko sportova sa takmičenja. 

"Posljednjih dana puno razmišljam o devedesetim godinama, posebno o 1999. kada je NATO dva i po mjeseca bombardovao Beograd, Podgoricu i mnoge druge gradove u Crnoj Gori. To su komplikovane stvari i traume zbog kojih se zapitaš jesu li Balkanci toliko loši da su to zaslužili", rekao je Mijatović.

On je istakao da apsolutno nije za rat i sukobe, ali da mu iskreno nije jasno šta sa time imaju sportisti. 

"Ja sam protiv svake vrste konflikta i protiv rata, ali postoje neke stvari koje tada nisam razumio, a ni sada ih ne razumijem kada je u pitanju rat u Ukrajini. Zbog čega sportisti treba da trpe sankcije? Sport je nešto zdravo, zašto nekome oduzeti mogućnost takmičenja? Zbog toga što su političari donijeli loše odluke? Zašto sportisti moraju da plaćaju zbog borbi političara za moć", zapitao se on.

Bliži se 30 godina otkako je Danska postala prvak Evrope, "na račun" Jugoslavije. Ta generacija Danske se nije kvalifikovala na turnir, ali su poslije suspenzije Jugoslavije došli do mjesta na EP i senzacionalno ga osvojili.

"Zbog sukoba u mojoj državi nismo mogli da nastupimo na Evropskom prvenstvu 1992. godine. Otišli smo u Švedsku, a oni su nas izbacili kao da smo smeće", rekao je legendarni napadač

U to vrijeme Hrvatska je igrala prijateljsku utakmicu sa Španijom, gdje je nastupao Predrag Mijatović, a neki su mu tada zamjerili što je posjetio svoje prijatelje koji su igrali za selekciju Hrvatske. 

"S Davorom Šukerom, Robertom Prosinečkim, Zvonetom Bobanom sam igrao zajedno, osvojili smo Svjetsko prvenstvo za mlade u Čileu zajedno i sada bi neki političari u mojoj državi htjeli da se ne družim s njima i kažu da sam izdajnik jer sam ih posjetio. Sport mora biti van takvih situacija", otkrio je on.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC