• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija je bolja nego što FIFA rang lista govori, ovo je dokaz: Matematičari izračunali - Orlovi bi bili u drugom šeširu!

Autor Haris Krhalić

Sva je prilika da će selekcija Dragana Stojkovića Piksija biti u trećem šeširu na žrijebu za Svjetsko prvenstvo 1. aprila, ali alternativni pogled na stanje u međunarodnom fudbalu pokazuje da je Srbija "zapravo" 16. najbolja selekcija planete, odmah iza Hrvatske.

 Srbija je po ELO rejtingu 16 reprezentacija na svijetu Izvor: MN Press/elorating.net/Printscreen

Reprezentacija Srbije se u novembru prošle godine plasirala na Svjetsko prvenstvo i od tada svi nestrpljivo očekuju žrijeb koji će FIFA održati 1. aprila.

Tada ćemo saznati ko će biti rivali "orlova" u Kataru, a još uvijek postoje makar teorijske šanse da naša reprezentacija završi u drugom šeširu i dobije potencijalno lakše rivale. To je malo vjerovatno zbog FIFA rang liste, ali sada su se pojavili i podaci koji potvrđuju da njihova rang lista i nije baš realna!

Odavno je tabela najboljih selekcija sveta po računici FIFA na udaru ljubitelja fudbala, koji smatraju da ona često ne oslikava realno stanje stvari u svjetskom fudbalu, a izuzetno je važna jer se po njoj baziraju šeširi za najveće takmičenje.

Tako je recimo Belgija na prvom mjestu već godinama iako su, na primjer, prošle godine ispali već u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Zbog toga je i Srbija na 25. mjestu, iza selekcija poput Maroka, Japana, Perua, Irana, Kolumbije...

Ipak, zato postoji "ELO rejting" koji pokazuje da bi po njihovoj računici Srbija trebalo da bude 16. selekcija svijeta! A da se ona gleda pri pravljenju žrijebova, onda bi Orlovi sigurno bili u drugom šeširu na žrebu za Svjetsko prvenstvo.

Ali šta je ELO rejting?

To je sistem bodovanja svjetskih sportskih takmičenja koji je izmislio mađarski matematičar Arpad Elo, kako bi u šahu stvorio "objektivan" način bodovanja igrača, baziran na njihovim međusobnim rezultatima.

ELO sistem je potom prilagođen i za fudbal, a iako se ne koristi ni za jedno takmičenje kao zvaničan način bodovanja, letimičan pogled na njihovu listu najboljih reprezentacija svijeta pokazuje da on djeluje realnije i objektivnije. Evo kako bi vrh rang liste izgledao po ELO sistemu:

Izvor: Eloratings.net/Printscreen

Dakle, Srbija bi bila odmah iza Hrvatske, a ispred SAD, Velsa, Perua, Meksika, Švedske, Južne Koreje, Ekvadora, Češke, Irana... A evo kako izgleda aktuelna FIFA rang lista:

Izvor: fifa.com/printscreen

To je zbog toga što FIFA podjednaku važnost daje svim kontinentalnim takmičenjima. Tako pobjeda SAD na prvenstvu Sjeverne Amerike ima daleko veću vrednost nego što bi trijumfi nad timovima poput Katara, Jamajke, Haitija i Martinika objektivno trebalo da vrijede. A sve te ekipe su SAD savladale na putu do trofeja prošlog ljeta.

Zato su selekecije poput njih ili Irana i Japana ispred Srbije, jer dominiraju u daleko slabijim kontinentalnim nadmetanjima nego što je to ono evropsko. Naravno, ELO rejting je tu više da bi se vidio i drugačiji način računanja, ali jedno je jasno - FIFA je ta koja se pita...

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC