• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova promjena u Ligi šampiona, a tiče se Zvezde i Partizana: Dva mjesta u grupnoj fazi diktiraće UEFA rang lista!?

Autor Dragan Šutvić

Bogati klubovi prave pritisak, a promjena pravila odnosi se i na Zvezdu i Partizan.

 nova promjena u ligi šampiona  Izvor: MN Press/Kassiesa/Screenshot

Liga šampiona će od sezone 2024/25 drastično promijeniti sistem takmičenja i igraće se po "švajcarskom modelu" a sve nakon što je UEFA morala da popusti najbogatijim klubovima koji su prije godinu dana napravili haos. Pokrenuli su Superligu Evrope i tako jasno pokazali zube, da bi nakon 48 sati taj projekat propao, ali su u neku ruku uspjeli da ostvare svoj cilj pošto je sistem takmičenja promijenjen tako da ide njima u korist.

Možda će vas zanimati

I neće se tu zaustaviti, klubovi članovi Evropske klupske asocijacije (ECA) predložili su novu izmjenu pravila koja će smanjiti šanse da se najbogatiji ne kvalifikuju u Ligu šampiona, što će svakako biti dosta teže od sezone 2024/25.

"Gardijan" prenosi da pojedini uticajni klubovi, prije svih iz Engleske, žele da se promijene kvalifikacije za Ligu šampiona, odnosno da ubuduće postoje dva "bonus" mjesta. Na njih bi preče pravo imali timovi koji se nisu kroz svoje prvenstvo kvalifikovali za elitno takmičenje, a ključna bi bila UEFA rang-lista.

Oni predlažu da svake godine dva najbolje rangirana tima na UEFA listi, a koja se nisu plasirala u Ligu šampiona, dobiju pravo nastupa i tako ne bi dolazilo do toga da izgube veliki novac zbog jedne loše sezone.

Britanski mediji prenose da se pregovori oko ove reforme uveliko vode i da je UEFA pod velikim pritiscima, pa ćemo vidjeti da li će ovo biti još jedan u nizu ustupaka kojima će se obesmisliti domaća prvenstva. Ali, Čeferinu i njegovim saradnicima su ruke svezane jer su u strahu da će ponovo pokrenuti svoje takmičenje.

Vidjećemo i koliko bi ovo moglo da pomogne srpskim klubovima. Podsjetimo, Srbija će od sezone 2023/24 imati dva predstavnika u Ligi šampiona, od toga jednog direktno u grupnoj fazi.

Ako se recimo Crvena zvezda ne bi kvalifikovala kao šampion Srbije, imala bi solidne šanse da to učini uz novo pravilo na kome insistiraju iz ECA ako dodatno napreduje na UEFA listi. Trenutno zauzima 34. mjesto, ali s tendencijom rasta i u narednim godinama. Partizan trenutno dijeli 66. mjesto na UEFA rang-listi.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC