• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje je TV prenos žrijeba za Svjetsko prvestvo: Sve što treba da znate - šeširi, pravila i ko su mogući rivali Srbije!

Autor Haris Krhalić

Čitava Srbija pratiće uživo prenos žrijeba za Mundijal, kada ćemo saznati kako će izgledati grupe i protiv koga će "orlovi" Dragana Stojkovića Piksija voditi borbe u Kataru krajem godine.

 Sve o žrijebu za Svjetsko prvenstvo u Kataru Izvor: MN Press/Profimedia/Florencia Tan Jun/Pximages

Vrijeme je za ono što smo čekali od 14. novembra - žrijeb za Svjetsko prvenstvo u Kataru! Srbija se plasirala na Mundijal i konačno je došao dan kada ćemo saznati kako će izgledati grupe na najvažnijem fudbalskom takmičenju.

MONDO vam otkriva sve što treba da znate pred žrijeb za Svjetsko prvenstvo - gdje će biti uživo prenos, kakva su pravila i koga Srbija može da izvuče na žrijebu u Dohi.

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija je odavno obezbijedila svoje mjesto među "kuglicama" koje će izvlačiti Bora Milutinović, Lotar Mateus i Brazilac Kafu. A ovo je vaš kompletan vodič pred žrijeb.

KAD I GDJE JE ŽRIJEB ZA SVJETSKO PRVENSTVO?

Žrijeb za Svjetsko prvenstvo je zakazan za petak 1. aprila od 18 časova po srednjeevropskom vremenu, a održava se u Dohi, prestonici domaćina turnira Katara.

GDJE JE PRENOS ŽRIJEBA?

Uživo TV prenos žrijeba za Svjetsko prvenstvo biće na RTS 1 sa početkom u 18.00 časova. Upravo će RTS i prenositi Mundijal od 21. novembra do 18. decembra ove godine.

U KOM ŠEŠIRU JE SRBIJA?

Srbija se nalazi u trećem od četiri šešira. To znači da svi timovi koji su u trećem šeširu neće moći da budu rivali "orlova" u grupnoj fazi takmičenja u Kataru. U trećem šeširu, zajedno sa Srbijom su i:

  • Senegal
  • Iran
  • Japan
  • Maroko
  • Poljska
  • Južna Koreja
  • Tunis

KOGA SRBIJA MOŽE DA IZVUČE NA ŽRIjEBU?

Izvor: MN PRESS

Srbija može da izvuče na žrijebu sve timove koji se nalaze u šeširima jedan, dva i četiri.

PRVI ŠEŠIR: Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španija, Portugal

DRUGI ŠEŠIR: Meksiko, Holandija, Danska, Nemačka, Urugvaj, Švajcarska, SAD, Hrvatska

ČETVRTI ŠEŠIR: Kamerun, Kanada, Ekvador, Saudijska Arabija, Gana, pobednik UEFA baraža (Vels/Škotska/Ukrajina), pobednik interkontinentalnog baraža 1 (Kostarika/Novi Zeland), pobednik interkontinentalnog baraža 2 (Peru/Australija/UAE)

KAKVA SU PRAVILA ŽRIJEBA?

Izvor: Wikipedia/printscreen

Pravila žrijeba su ista kao i za prošlo Svjetsko prvenstvo. Svaku grupu na Mundijalu činiće po jedan tim iz svakog od četiri šešira. Reprezentacije sa istog kontinenta ne mogu da budu izvučene u istu grupu, osim u slučaju evropskih timova. Selekcije iz Evrope mogu da budu u grupi sa još jednom evropskom ekipom, ali ne više od toga.

U slučaju timova koji se još nisu plasirali, a igraće svoj baraž u junu, i za njih će se računati ista pravila. Tako recimo, pobjednik baraža u kojem su timovi iz Južne Amerike i Azije neće moći da ide u grupe u kojima već ima selekcija sa oba ta kontinenta, iako ne znamo koja od tih selekcija će pobijediti u baražu.

KOGA SRBIJA IMA NAJVIŠE ŠANSI DA IZVUČE NA ŽRIJEBU?

Zbog pravila žrijeba i činjenica da je Srbija predstavnik Evrope, "orlovi" najveće šanse imaju da izvuku selekcije sa drugih kontinenata.

Iz prvog šešira, najveće šanse su da Srbija izvuče Katar, Brazil ili Argentinu. Iz drugog šešira, matematičke kalkulacije kažu da najveću vjerovatnoću donose SAD, Meksiko ili Urugvaj. Takođe, iz četvrtog šešira prednost imaju Saudijska Arabija, Kamerun i Gana.

Ipak, da vidimo šta će reći žrijeb u Dohi...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC