• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiven Džerard najbolji u istoriji? Nisi u pravu! Prepirka Engleza oko toga ko je Broj 1 - bio je jedan bolji od njega!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Među 10 kandidata, izbor najboljeg engleskog fudbalera nije lak. Ili ipak jeste?

 najbolji engleski fudbaler stiven džerard ili vejn runi Izvor: Profimedia

Bivši fudbaler Mančester sitija Majka Ričards (33) izjavio je da je Stiven Džerard najbolji engleski fudbaler od formiranja Premijer lige početkom devedesetih, na šta je reagovao legendarni Alan Širer i odgovorio mu da je ipak najbolji Vejn Runi.

Njih dvojica bili su upitani da sa spiska od deset imena odaberu najboljeg, a ponuđeni su im bili ovi igrači:

  • Hari Kejn
  • Džon Teri
  • Pol Skols
  • Dejvid Bekam
  • Ešli Kol
  • Majkl Oven
  • Frenk Lampard
  • Alan Širer
  • Vejn Runi
  • Stiven Džerard

U izboru je u prvom planu bio njihov učinak u klubovima i na tom polju Stiven Džerard ima značajnu manu jer nikad sa Liverpulom nije osvojio titulu, ali to ne može da umanji sve što je uradio. A, uradio je mnogo, jer je osvojio Ligu šampiona, Kup UEFA, UEFA Superkup... U dresu "redsa" je 2005. proglašen za najboljeg fudbalera u izboru UEFA, 2006. za najboljeg igrača Premijer lige...

"On je jednom rukom vodio Liverpul do finala Lige šampiona. Ako moraš da odabereš jednog igrača za ekipu, onda ne možeš da mi kažeš da bi odabrao Frenka Lamparda ispred Džerarda. Igrao sam sa obojicom i kada si sa njima u isto vrijeme na terenu, veoma su različiti", objasnio je Ričards, koji je igrao i za reprezentaciju Engleske, ali je zbog povreda koljena prekinuo karijeru sa 31 godinom.

Izvor: Profimedia

Kada je čuo njegov stav, slavni centarfor Alan Širer (51) se nije složio sa tom ocjenom. Kao strijelac 260 golova u Premijer ligi i jedan od najboljih evropskih napadača u istoriji, njegov izbor ima ogromnu težinu. A on za najboljeg igrača u Engleskoj od 1992. bira Vejna Runija, čuvenog kapitena reprezentacije i Mančester junajteda.

Važan argument u Runijevu korist je to što je osvojio drastično veći broj trofeja (pet titula Premijer lige), a kao i Džerard ima i Ligu šampiona i nagradu za najboljeg igrača Premijer lige za sezonu 2009/10. Iako je sve to postigao u objektivno daleko jačem timu i uspješnijem sistemu Aleksa Fergusona, ipak ne treba smetnuti s uma koliko je Runi značio toj ekipi i koliko bi bila slabija bez njega.

"Runi je htio loptu u svakom minutu utakmice. Tehnički je bio superioran, njegov stav je bio fenomenalan. Mogao si da ga staviš da igra desno krilo i da bude najboljji igrač. Sredina terena? I taj posao je radio. On je igrač za sve uloge i sa sjajnim učinkom", rekao je Širer i iz "očiglednih razloga" stavio sebe na deseto mjesto.

Voditelj podkasta, takođe legendarni centarfor Gari Likener, saglasio se sa Širerom i dao svoj glas Runiju. Ko je u pravu? Ili nije niko?

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC