• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbaleru romskog porijekla susret sa Novakom promijenio život: Sanja dres Francuske, a zbog Đokovića sve shvatio!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Teško djetinjstvo, život u predgrađu, pa igranje za niželigaše... Sve je to preživio Teži Savanije, potencijalni reprezentativac Francuske koji je prošle godine upoznao Novaka i shvatio da je uradio nešto u životu!

 Teži Savanije shvatio da je uspio kad je upoznao Novaka Đokovića Izvor: Profimedia/MONDO/Stefan Stojanović

Kada je prvi put ušao u Ligu 1, imao je 27 godina i odmah je postao hit takmičenja. Ove sezone je sa osam golova i sedam asistencija bio jedan od najboljih igrača Monpeljea, a njegova životna priča mogla bi da posluži mnogima. Teži Savanije (30) danas važi za najpoznatijeg fudbalera romskog porijekla na svijetu, a u opširnom intervjuu za britanski "Tajms" govorio je kako je bilo probiti se do mečeva protiv najboljih.

Centralni vezni i kapiten poznatog francuskog kluba ispričao je detalje iz svog života, ali i kako je zbog susreta sa Novakom Đokovićem shvatio da je uspio u životu. U tom trenutku je zaključio kako se njegov život promijenio!

Možda će vas zanimati

Sjajni fudbaler ponosan je na svoje romsko porijeklo i djeluje da mu je zbog ličnog uspjeha još više drago kada zna da primjerom može da "povuče" čitavu zajednicu.

"Ja cijelu karijeru živim u naselju iz kojeg sam. Kada izađem sa terena odem u kraj u kojem sam proveo djetinjstvo. Posjetim rođake, baku, deku, moju ženu i djecu. Ponosan sam na takav način života. Za ljude u kraju nisam 'poznati fudbaler Savanije' već samo Teži, dječak iz komšiluka. Pitaju me kako ide sa fudbalom, kakvi su transferi, pa im ispričam sve. Osjećam ponos dok ih predstavljam. Pokazujem klincima iz kraja da mogu da naprave uspjeh. Sport može da ih izvuče iz teškog okruženja", otkrio je Teži.

Savanije je rođen u predgrađu Monpeljea, za koji je vezana gotovo čitava njegova karijera. Francuski fudbaler je nakon brojnih klubova kao dječak uspio da se izbori sa mjesto u omladinskoj školi poznatog kluba, a zatim i da prvu sezonu odigra u rezervnom timu Monpeljea.

Uslijedili su transferi u Avinjon i Nim, gradove koji se nalaze veoma blizu njegovog rodnog mjesta, ali tamo mu nije baš prijalo...

Iako je uvijek insistirao da se porodica seli sa njim i da živi zajedno sa svojim, Teži nije bio srećan nigdje van Monpeljea. Zato je povratak u rodni grad i klub koji voli bio posebno emotivan za njega.

"Moj san je bio da igram na stadionu Monpeljea. Kada sam imao ponudu da pređem u Milan, ljudi su mi govorili da sam lud što ne želim da je prihvatim. Mogao sam da zaradim više novca i da igram za veći klub, ali se tamo ne bih osjećao dobro. Ako se ne osjećam dobro, ne mogu dobro da igram fudbal", ispričao je Francuz.

Teži ima 30 godina i još mašta o pozivu u reprezentaciju Francuske, a prethodnog ljeta imao je priliku da osjeti djelić te atmosfere. Nakon impresivnih igara u dresu Monpeljea, postao je jedan od trojice igrača starijih od 23 godine koji su otputovali na Olimpijske igre u Tokio.

Ispali su u grupnoj fazi, ali mu je taj turnir promijenio život.

"To je bilo potpuno ludo iskustvo, nešto što nisam mogao ni da zamislim. Ručao sam pored Novaka Đokovića, bnio na stolu za masažu pored Gaela Monfisa. Ako bih mogao da ponovim tako nešto, bez dileme bih prihvatio", dodao je Savanije.

Njegovi nastupi za reprezentaciju ne utiču samo na karijeru, već i na cjelokupnu sliku o Romima koju Teži želi da promijeni.

"Svi znamo da se romska zajednica doživljava negativno. Kada se pomenu Cigani, na šta se misli? Kradljivci kokošaka, divljaci koje nikada ne biste pustili u kuću... Provodimo mnogo vremena napolju, ali to je naš način života. Kao i u svakoj zajednici, postoje dobri i loši ljudi. Ja sam dobar Ciganin, poznat u svom poslu i trudim se da promijenim sliku kako smo svi loši. Naselje u kojem živim je 'opasno' i mnogima nije jasno što živim tamo. Na neki način, ja sam portparol svih Cigana u Francuskoj i ponosan sam što ih predstavljam", zaključio je Teži Savanije.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC