• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žoze Murinjo opet osvojio evropski trofej! I sa Romom je ušao u istoriju - uspio je što niko prije njega nije!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Roma je osvojila Konferencijsku ligu

 Roma-osvojila-Konferencijsku-ligu-pobedila-Fejnord-u-finalu. Izvor: Profimedia

Roma je pobijedila Fejnord u prvom finalu Konferencijske lige i ušla u istoriju tog takmičenja kao prvi osvajač.

"Vučica" je tako osvojila prvi veliki evropski trofej i to na čelu sa spektakularnim Žozeom Murinjom, koji je preuzeo prošlog ljeta i odmah ispisao istoriju.

Dvostruki osvajač Lige šampiona (sa Portoom i Interom), osvajač Lige Evrope sa Mančester junajtedom, podigao je i trofej novog takmičenja i dodao je još jedno dostignuće u svoju neponovljivu biografiju. Golom Nikole Zaniola, "vučica" je ostvarila uspjeh koji će dugo pamtiti.

Holandski velikan je napadao, tresao okvir gola Italijana, ali je Roma "murinjovski" odbranila prednost i osvojila prvi trofej u nekom međunarodnom UEFA takmičenju. Bila je jedini italijanski velikan kome je to nedostajalo, a onda je došao "Posebni" Portugalac i na stadionu u Tirani potvrdio svoju maksimu da se finala ne igraju, već pobjeđuju.

U skladu s tim, "vučica" je u tvrdom meču zaokružila prvu sezonu pod vođstvom stručnjaka koga su mnogi otpisivali poslije epizode u Mančester junajtedu, koji je prethodnih godina u svojoj krizi "progutao" sve trenere koji su došli i prije i poslije njega.

Roma je na putu ka trofeju u grupnoj fazi ostavila za sobom Bodo Glimt, Zorju i CSKA Sofiju, a potom je u eliminacijama izbacila Vitese (1:0, 1:1), Bodo Glimt (1:2, 4:0) i Lester (1:1, 1:0). Dok je rastao ulog, Murinjo je insistirao isključivo na "svom" fudbalu i to mu je opet donijelo rezultat.

Roma je prethodnih decenija gubila velika evropska finala, a posljednji međunarodni trofej osvojila je davne 1961, kada je osvojila Kup sajamskih gradova. Od tada je 1984. nastupila u finalu Kupa šampiona protiv Liverpula, a 1991. u finalu Kupa UEFA protiv Intera. Evropski trofej sve vrijeme je bio nedostižan, sve do ovog proljeća, kada će se igrači "vučice" sa njim vratiti na Olimpiko i sigurno motivisaniji ući u sljedeću sezonu, u kojoj će igrati u Ligi Evrope, sa ambicijom da se vrate u Ligu šampiona. Na klupi sigurno imaju pravog čovjeka za to.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC