• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija, Španija, Francuska i Turska: Da je žrijeb sutra, Orlovima bi prijetio ovakav pakao!

Autor Haris Krhalić

Liga nacija ove godine ima posebnu važnost za sve reprezentacije.

 Kakva grupa čeka Srbiju Izvor: MN Press/Wikipedia/screenshot

Završen je junski ciklus utakmica u Ligi nacija! U protekle dvije nedjelje, evropske reprezentacije odigrale su čak četiri od šest rundi ovog UEFA takmičenja i sada se neke stvari mogu naslutiti.

Reprezentacija Srbije je trenutno drugoplasirana u svojoj grupi B divizije i zbog toga bi na narednom žrijebu mogla da dobije "grupu smrti"!

O čemu se zapravo radi? Liga nacija je ove godine takmičenje na osnovu kojeg će UEFA praviti šešire pred žrijeb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. koje se održava u Njemačkoj.

To znači da je jako važno kako će reprezentacije igrati u Ligi nacija - 10 najboljih će u prvi šešir, sljedećih 10 u drugi i tako dalje. Od ranije je poznato da će Srbija doći do drugog šešira ukoliko završi na prvom mjestu u grupi sa Norveškom, Švedskom i Slovenijom.

Ipak, trenutno stanje nije takvo. Kako bi onda izgledali šeširi pred žrijeb kvalifikacija za EURO 2024 da je žrijeb sutra, tj. kada bi se gledalo aktuelno stanje na tabeli?

Srbija bi bila u trećem u šeširu i mogla bi da dobije zaista "paklenu" grupu! Iz prvog šešira mogla bi da izvuče nekog od 10 najboljih timova iz Lige nacija. U ovom trenutku su to: Holandija, Danska, Španija, Mađarska, Portugal, Belgija, Hrvatska, Italija, Austrija i Češka (Njemačka se ne računa jer je domaćin Evropskog prvenstva).

Izvor: Wikipedia screenshot

Iz drugog šešira bi prijetile Francuska i Engleska prije svih, ali i Švajcarska, Vels, Norveška i Ukrajina, dok bi lakši rivali bile BiH i Izrael. U četvrtom šeširu bi bile Turska, Slovenija, Grčka, ali potencijalno i Rusija, ukoliko im UEFA dozvoli da igraju.

U najgorem scenariju, mogla bi da se dogodi "grupa smrti" u kojoj bi bile Španija, Francuska, Srbija, Turska i neko iz petog i eventualno šestog šešira, poput Azerbejdžana.

Sa druge strane, najbolji scenario bi bio manje vjerovatan, ali i dalje moguć. Recimo - Mađarska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kazahstan, Gibraltar i San Marino.

Dobra vijest u svemu je da Srbija ima još dva meča u septembru (u Norveškoj i protiv Švedske u Beogradu) da stigne do prve pozicije i obezbijedi sebi potencijalno lakši žrijeb.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC