• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

On je posljednji pjevao "Hej Sloveni": Kad je stara himna otišla u istoriju - SCG nestala, a Ivan je to spontano uradio!

Autor Haris Krhalić

Na današnji dan prije 16 godina, odigrana je posljednja utakmica reprezentacije Srbije i Crne Gore, a pred taj susret, jedino je Ivan Ergić pjevao tadašnju himnu.

 Ivan Erić o Jugoslaviji Izvor: YouTube/World Cup Goals/Printscreen

Na današnji dan prije 16 godina, reprezentacija Srbije i Crne Gore odigrala je svoju posljednju utakmicu. Bilo je to na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, katastrofalnom po tada još uvijek "plave".

Bio je to turnir koji je SCG igrala nakon što je Crna Gora već donijela odluku o tome da postane samostalna država, a srpski fudbaler Ivan Ergić postao je simbolično posljednji sportista koji je pjevao himnu "Hej Sloveni".

Bilo je to 21. juna 2006. godine u Minhenu. Srbija i Crna Gora je igrala protiv Obale Slonovače, nakon što su obje ekipe već znale da su ispale sa turnira i da su Argentina i Holandija prošle u osminu finala. Ipak, Afrikanci su bili "naoštreni" na svom debitantskom Mundijalu pa su i pored zaostatka od 0:2 uspjeli da naprave veliki preokret i pobjede SCG 3:2.

Znajući da su već ispali sa turnira, meč protiv Obale Slonovače bio je oproštajni za Srbiju i Crnu Goru. Znalo se da će poslije turnira Srbija i Crna Gora poći svojim odvojenim putevima, ali zanimljiva situacija dogodila se sa tadašnjim vezistom Bazela. Od svih igrača SCG, jedini je tada još uvijek aktuelnu himnu "Hej Sloveni" otpjevao Ivan Ergić.

"Bila je to spontana reakcija da pjevam himnu pošto sam bio u startnoj postavi. Naravno da ću da pjevam himnu države za koju nastupam, a plus što sam odrastao uz tu pjesmu", počeo je Ergić svoje objašnjenje godinama kasnije u jednom intervjuu.

"Krivo je da se ta zemlja koja je pala sada cipelari, a svi smo negdje imali lijepe trenutke u njoj. Htio sam da na taj način napravim jedan rekvijem za zemlju koje više definitivno neće biti", rekao je Ergić koji se poslije igračke karijere bavi pisanjem poezije.

Izvor: MN PRESS

On je govorio detaljnije o temi pjevanja himne među fudbalerima.

"Smatram da je pjevanje himne stvar ličnog izbora i strašno mi je smetalo kada se prije nekoliko godina napravila frka oko Adema Ljajića. Dečko od desete godine igra za reprezentaciju i jako je osjetljivo da ga kao pripadnika nacionalne manjine bilo ko osuđuje zbog toga da li pjeva himnu. Presmiješno mi je kada te neko tjera na patriotizam, kao što je tada pokušao selektor. Često gledamo igrače koji žele da laskaju navijačima na taj način, pa namjerno daju lojalističke izjave. Mahom se zato ogrću zastavama, prave nacionalističke tetovaže, a u stvari su samo nesigurni u sebe. Ja sam po tom pitanju uvijek bio ležeran, nisam se smatrao ništa manjim Srbinom ako sam istovremeno i Jugosloven", rekao je Ivan Ergić.

SCG je na tom meču povela golovima Nikole Žigića i Saše Ilića, ali je Obala Slonovače ipak trijumfovala...

SCG - Obala Slonovače 2:3
Izvor: YouTube/World Cup Goals

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC