• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kada se raspala Srbija i Crna Gora: "Plavi" su dobili šest komada, Mesi je debitovao, a zemlja već bila bivša!

Autor Haris Krhalić

Tog 16. juna 2006. godine, reprezentacija Srbije je doživela najveći debakl na svjetskim prvenstvima izgubivši od Argentine 6:0.

 Poraz SCG od Argentine na Mundijalu 2006 godine Izvor: Profimedia

Prošlo je tačno 16 godina od najveće blamaže  fudbalske reprezentacije Srbije na prvenstvima svijeta - tadašnja selekcija Srbije i Crne Gore doživjela je debakl u utakmici protiv Argentine.

Selekcija Ilije Petkovića je izgubila 6:0 i tako zabilježila najteži poraz Srbije u istoriji Mundijala!

Bilo je to 16. juna 2006. godine u Gelzenkirhenu. Srbija i Crna Gora je prethodno na startu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj tijesno izgubila od Holandije 1:0, ali u tim trenucima je krenuo veliki pad tima od kog se mnogo očekivalo.

Nakon legendarnih kvalifikacija sa samo jednim primljenim golom i direktnim plasmanom na turnir ispred Španije, uslijedio je "hladan tuš". A sve je najbolje oslikao meč protiv Argentine u drugom kolu grupe D.

Selekcija Ilije Petkovića je, nakon mnogo provlačenja kroz medije i skandala koji je izazvalo njegovo pozivanje sina Dušana u nacionalni tim, bila ponižena i do nogu potučena.

Nemoćni reprezentativci SCG jurili su sjenke igrača Argentine po terenu, a golovi su se ređali. Maksi Rodrigez je sve nagovijestio već u 6. minutu kada je dao prvi gol na meču, da bi u 31. minutu na red došao jedan od najlepših timskih golova u istoriji Mundijala.

Argentinci su tada povezali 24 dodavanja prije nego što je Esteban Kambijaso matirao Dragoslava Jevrića na dodavanje Ernana Krespa. Do poluvremena je Maksi Rodrigez drugim golom na meču najavio kanonadu.

SRBIJA I CRNA GORA: Jevrić - Duljaj, Gavrančić, Dudić, Krstajić - Nađ, Koroman, Đorđević, Stanković - Milošević, Kežman. Igrali su i Ergić, Vukić i Ljuboja

ARGENTINA: Abondancijeri - Burdiso, Ajala, Hajnce, Sorin - Maskerano, Rodrigez, Gonzalez, Rikelme - Krespo, Saviola. Igrali su i Kambijaso, Mesi i Tevez.

Hernan Krespo je u 78. minutu povisio na 4:0, da bi onda na teren ušle dvije mlade nade - Karlos Tevez i Lionel Mesi! Bio je to prvi meč Mesija na Mundijalima i bilo mu je samo 15 minuta da napravi dar-mar.

Prvo je Tevez kompletirao "petardu" u 84. minutu, da bi Mesi baš na Tevezovu asistenciju postigao svoj prvi gol na svjetskim prvenstvima. Svijet je mogao da slavi novog heroja, a Srbija i Crna Gora je bila ponižena.

Već tada je bio kraj te selekcije na turniru u Njemačkoj, a zanimljivo, Državna zajedna Srbije i Crne Gore je i prije početka Mundijala bila bivša zemlja. Majski referendum u Crnoj Gori je bio uspješan i već početkom juna bilo je potvrđeno da će dvije zemlje poći u različitim pravcima.

A 16 godina kasnije, svi i dalje dobro pamte meč zbog kojeg su mediji Iliju Petkovića prozvali "Šestko".

"Moram da kažem da smo bili pod velikom presijom, većom nego uoči meča sa Holandijom. Stvorila se velika tenzija, a mnogi su me kritikovali da negujem retrogradnu i defanzivnu igru. Pogriješio sam što sam poslušao neke od tih dušebrižnika, ali evo, ovo je pouka i njima i meni", bile su riječi selektora Petkovića nakon debakla u Gelzenkirhenu.

Argentina - SCG 6:0
Izvor: YouTube/World Cup Goals

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC