• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Neka se zove Borac!" Na današnji dan prije 96 godina udareni temelji Velikana iz Platonove!

Autor Dragan Šutvić

Osnivačka skupština Fudbalskog kluba Borac održana je 4. jula 1926. godine.

 borac slavi 96. rođendan Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

"Ako se borite, ukoliko ćete se boriti za svoja prava, zašto da vam se klub ne zove Borac?", riječi su narodnog heroja Veselina Masleše kojima su prije tačno 96 godina udareni temelji Fudbalskog kluba Borac!

Možda će vas zanimati

Četvrtog jula 1926. godine, održana je Osnivačka skupština kluba, a za prvog predsjednika imenovan je Rudi Hiter.

Sve do 1941. godine, kada je odlukom zloglasne NDH zabranjen rad kluba, Borac se takmičio u ligi Vrbaske banovine, i sticao sve veću popularnost.

Prvi trofej jedna generacija Borčevih fudbalera osvojila je dvije godine nakon osnivanja kluba, na sletskom takmičenju u Sarajevu, a prvi značajniji rezultat nakon reaktivacije kluba vezuje se za 1950. godinu, kada je Borac po prvi put postao učesnik nekog jugoslovenskog saveznog ranga.

Do Prve lige Jugoslavije, Borac je prvi put stigao neposredno prije 35. rođendana, 11. juna 1961. godine. Ipak, za značajniji rezultat nije imao snage, pa se na kraju sezone vratio u niži rang, da bi se u jugoslovensku elitu vratio 1970. godine.

Za deceniju koja je uslijedila vezani su prvi značajni rezultati – klub je 1974. godine igrao finale Kupa SFRJ protiv Hajduka (poraz 0:1), koji se tada okitio i šampionskom titulom, pa su crveno-plavi 1975. godine stekli pravo da po prvi put zaigraju na međunarodnoj sceni – protiv Rimelanža i Anderlehta u Kupu pobjednika kupova.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Ukupno je Borac četiri puta ulazio u najjači jugoslovenski rang.

Treći put se to dogodilo iste godine kad i debi na evropskoj sceni i tada su Banjalučani bili neizostavan dio elite sve do 1981. godine, kada su ponovo bili primorani da se presele među drugoligaše. Posljednji put je viza za prvoligaško društvo izborena 1989. godine, nakon epske utakmice protiv zrenjaninskog Proletera.

Samo godinu ranije, Borac je ostvario najveći uspjeh u istoriji, osvojivši Kup maršala Tita kao jedini drugoligaš kojem je to pošlo za rukom!

U finalnom duelu, igranom 11. maja 1988. godine, Borac je trijumfovao nad tada moćnom generacijom Crvene zvezderezultatom 1:0 i po drugi put zaigrao u Kupu pobjednika kupova (elimisani od Metalista, predstavnika tadašnjeg Sovjetskog Saveza).

U najjačem jugoslovenskom rangu Borac je ostao sve do raspada bivše države, poslije čega je nastavio, i u ratnim godinama, da se takmiči sa klubovima iz Savezne Republike Jugoslavije dok, odlukom FSJ, nije morao da napusti ovo takmičenje i zaigra samo u matičnom savezu – Fudbalskom savezu Republike Srpske, nastalom 1992. godine.

Iste godine, banjalučki klub osvojio je jedini evropski trofej u istoriji – Srednjeevropski kup, ili, popularno, Mitropa kup, takmičenje u kojem su učestvovali klubovi iz Jugoslavije, Austrije, Italije, tadašnje Čehoslovačke i Mađarske.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Do formiranja Premijer lige na nivou BiH, Borac je, igrajući u takmičenjima pod okriljem FS RS, osvojio dva Kupa (1995. i 1996. godine), te jednu titulu (2001. godine).

Zajedničko premijerligaško takmičenje na nivou cijele BiH formirano je 2002. godine, a najveće uspjehe u ovoj ligi Borac je ostvarivao 2011. i 2021. godine, osvojivši titulu, čime je sticao pravo da se takmiči i u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Kad je riječ o trofejima FS RS, Borac ih ima ukupno deset (po pet u prvenstvu i Kupu), a osim dvije titule u Premijer ligi BiH, ima i jedan pehar u kup-takmičenju, osvojen 2010. godine, kada se nakon 18 godina klub vratio na evropsku scenu.

Na istoj, ne računajući Mitropa kup, Borac je odigrao 18 mečeva i uknjižio sedam pobjeda, četiri remija i sedam poraza.

Za tri dana, uslijediće 19. a sedam dana kasnije jubilarni, 20. meč u UEFA takmičenjima, a armija navijača u crveno-plavom vjeruje da će se do kraja jula staviti 21. i 22. "recka".

Prepreka na tom putu je B36 Toršavn, aktuelni osvajač Kupa Farskih Ostrva...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC