• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ova zemlja ruši Srbiju na UEFA rang listi! Zvezda i Partizan brane direktno mjesto u Ligi šampiona, ali pitaju se i ONI!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

U ovom trenutku, Srbija je osvojila dvostruko manje bodova od prvog pratioca na UEFA rang listi koeficijenata, što će Norveška pokušati da iskoristi i domogne se "zlata vrijednog" 11. mjesta u Evropi.

 Norveška prijeti Srbiji za 11 mjesto UEFA rang liste Izvor: MN Press/MONDO/Stefan Stojanović/YouTube/Arena Sport TV/Printscreen

Nova sedmica evropskog fudbala, još jedna sedmica u kojoj srpski klubovi nisu uspjeli da zaredaju s pobjedama! Crvena zvezda je izgubila u Izraelu od Makabi Haife, a Partizan je savladao Hamrun sa Malte i konačno upisao evropski trijumf ove sezone, pa sad crno-bijeli čekaju da vide hoće li biti u prvom šeširu na žrijebu.

Ali taj učinak nije uspio da drastično poboljša bodovni saldo srpske lige na UEFA rang listi koeficijenata, pa sada jedna zemlja posebno prijeti da prestigne Srbiju - to je Norveška!

Možda će vas zanimati

 Norveški klubovi u posljednjih par sezona doživljavaju pravi preporod u evropskim takmičenjima, pa bi tekuću sezonu 2022/23 mogli čak i da završe na 11. mjestu koje trenutno zauzima Srbija!

To 11. mjesto je od presudne važnosti jer u najčešćem broju slučajeva donosi direktno mjesto svom prvaku u grupnoj fazi Lige šampiona. Srbija je to mjesto obezbijedila za sezonu 2023/24, ali da bi to bio slučaj i u sezoni 2024/25, kada će se igrati proširena Liga šampiona, potrebno je da zadrži 11. mjesto.

Koliko će to biti teško, pokazuju rezultati klubova iz Norveške. Ne samo da su preskočili Rusiju i zauzeli 12. mjesto, već su ove sezone osvojili tačno dvostruko više bodova od srpskih klubova i počinju da ozbiljno "dišu za vratom"!

Norveška na UEFA koeficijentu ima 3.250 bodova ove sezone, po čemu su među najboljima u Evropi, dok je Srbija na tek 1.625 bodova. Zbog toga se prednost Srbije smanjila na samo 2.125 bodova (28.625 spram 26.500 koliko ima Norveška). Da stvar bude gora po Srbiju, koju opet i dalje dobro predstavljaju samo Zvezda i Partizan, jeste to što Norveška ima tri predstavnika u igri.

Igrači Bode Glimta slave gol protiv Dinamo Zagreba
Izvor: Arena sport TV/printscreen

Lilestrom je eliminisan, ali tu su Bode Glimt, Viking i Molde. Prvak Bode je na pragu istorijskog ulaska u Ligu šampiona, pošto su u prvom meču plej-ofa pobijedili Dinamo Zagreb 1:0. Eventualni prolaz dalje bi im donio dodatne vrijedne bodove. Sa druge strane, Viking je pobijedio rumunski FCSB 2:1 i blizu su grupne faze Konferencijske lige, dok će Molde protiv Volfsbergera pokušati da preokrene poraz 0:1 iz prvog meča.

Ukoliko bi Norveška prestigla Srbiju i Srbija okončala sezonu na 12. mestu, osvajač Superlige u sezoni 2023/24 ne bi išao direktno u grupnu fazu Lige šampiona, već u plej-of i morao bi da izbaci jednog protivnika do jeseni u tom takmičenju u sezoni 2024/25.

Možda se sve to čini daleko, ali Srbija se stavila u odličnu poziciju rezultatima u posljednjih pet godina. Sada bi bilo dobro da se na tom mjestu i održi. Ali pitaju se i Norvežani...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC