• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija napada Top 10 na UEFA listi: Zvezda i Partizan jure dvije zemlje, evo šta to donosi i kako mogu do senzacije!

Autor Dragan Šutvić

Biće izuzetno teško, ali ne i nemoguće. Pojedini rezultati ove nedjelje su Srbiji išli u prilog, a sada je sve na beogradskim "vječitima" da tokom jeseni osvoje što više bodova za nacionalni koeficijent.

 srbija juri top 10 na uefa listi  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Twitter/screenshot/swissfootdata

Fudbaleri Partizana su se plasirali u Konferencijsku ligu u četvrtak uveče i tako postali drugi srpski klub u grupnoj fazi UEFA takmičenja ove sezone. Prethodno je to uspjela Crvena zvezda, koja poslije eliminacije iz plej-ofa Lige šampiona, nadmetanje nastavlja u Ligi Evrope.

A sve to biće izuzetno važno za UEFA koeficijent Srbije za godine koje slijede - Srbija bi ove jeseni mogla da napadne mjesto u TOP 10 liga Evrope!

U petak nas očekuju žrijebovi za "vječite" rivale, a vrlo je zanimljivo da će i Zvezda i Partizan biti u prvim šeširima na žrijebu Lige Evrope i žrijebu Konferencijske lige. U tome su uspeli zahvaljujući odličnim rezultatima u prethodnih pet godina. Ipak, sada je prilika da se ode i korak dalje.

Srbija bi na kraju sezone mogla da se nađe i u društvu 10 najboljih liga Evrope, a da se tome približi, pokušaće Zvezda i Partizan u najmanje 12 evropskih mečeva koje su pred njima. Jer poslije rezultata u četvrtak uveče, ni to nije nemoguće. Austrija i Belgija su ispred na devetom i desetom mjestu. Austrija ima 31.000 bodova, Belgija 30.400 i još uvijek bježe po 2.125 i 1.525 bodova, ali su imali klubove koji su zabilježili katastrofalne rezultate.

Rapid iz Beča je ispao od autsajdera Vaduca, dok je Volfsberger eliminisan od Moldea iako su imali prednost nakon prvog meča. Takođe, Austrija Beč je ispala od Fenerbahčea, ali će preći u Konferencijsku ligu. Tako je Austriji ostalo tri od pet predstavnika u takmičenjima, mada će Salcburg u Ligi šampiona imati težak posao u grupi sa Milanom i Čelsijem.

Što se tiče Belgije, Antverpen je već eliminisan, Gent je neočekivano ispao u Konferencijsku ligu, a ekipa Uniona će iz posljednjeg šešira debitovati u tom takmičenju. Sa četiri od pet predstavnika, oni bi mogli da budu komplikovaniji za sustizanje, ali Srbiji je potrebno samo jednu od te dvije lige da prestigne.

Srpska liga je trenutno na 11. mjestu sa 28.875 bodova i ove sezone nismo sjajno otvorili takmičenje. Tek je na 1.875 bodova, ali bi Zvezda i Partizan to mogli da nadoknade ukoliko bi ponovo uspjeli da stignu do proljećnog dijela takmičenja. Uostalom, nosioci su na žrijebovima i biće zanimljivo vidjeti koliko mogu da nadoknade ovaj sporiji početak sezone.

U mnogome će to zavisiti i od žrijebova koji nas očekuju u petak. Plasman na 10. mjesto donio bi Srbiji dugoročno zadržavanje na pozicijama koje prvaka države vode direktno u grupnu fazu Lige šampiona i praktično tri predstavnika u grupne faze UEFA takmičenja. Takođe, jedan od dva predstavnika u Konferencijskoj ligi bi počinjao kvalifikacije od treće runde kvalifikacija, umesto druge.

Sve ovo će već biti slučaj naredne sezone, ali Zvezda i Partizan bi odličnim partijama predstojeće jeseni mogli da prikupe dovoljno bodova da taj status Srbija zadrži i posle sezone 2023/24.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC