• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemaju ligu, a igraju grupnu fazu u Evropi: Najveća senzacija UEFA takmičenja, švajcarski drugoligaš iz Lihtenštajna!

Autor Dragan Šutvić

Klub koji je toliko bolji od ostalih u svojoj zemlji da prvenstvo igra u susjednoj plasirao se po prvi put u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

 vaduc u grupnoj fazi konferencijske lige  Izvor: Twitter/SweeperPod/printscreen

Kada je UEFA uvela Konferencijsku ligu, treći stepen takmičenja evropskih klubova, odmah je djelovalo kao prilika da ekipe iz fudbalski manje razvijenih zemalja zaigraju u grupnoj fazi nekog takmičenja. U prve dvije sezone imamo brojne primjere za to, ali je ekipa Vaduca ipak izuzetak o kojem mora posebno da se piše!

Ekipa Vaduca dolazi iz zemlje koja uopšte nema fudbalsku ligu, šansu da igra Evropu dobija osvajanjem kupa, a inače se takmiči u drugom rangu švajcarskog fudbala. Riječ je o predstavniku Lihtenštajna i najboljem fudbalskom klubu iz te zemlje!

Možda će vas zanimati

Ekipa koja je svojevremeno iz kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisala Vojvodinu, sada je napravila jednu od najvećih senzacija evropskog fudbala. Takmičenje su počeli u drugom kolu kvalifikacija i od tada preskočili tri prepreke da bi se domogli grupne faze Konferencijske lige! Prvo je stradao Koper, zatim Konjaspor, a na kraju i bečki Rapid, najzvučnije ime na njihovom putu.

Zanimljivo je da u ovih šest mečeva Vaduc ima uobičajen način funkcionisanja - remi na svom terenu i pobjeda u gostima koja im u konačnom zbiru obezbjeđuje prolaz u sljedeću fazu. Tako će se Vaduc, koji ima koeficijent od samo 5.500 bodova naći u grupnoj fazi i tamo nastaviti da živi svoju bajku.

Ona traje već decenijama, ali sada su počele da se ispisuju najljepše stranice klupske istorije. Fudbalski klub Vaduc osnovan je 1932. godine i četiri godine kasnije osvojio je prvu šampionsku titulu u svojoj zemlji. Ipak, fudbalsko prvenstvo Lihtenštajna ne postoji nakon Drugog svjetskog rata, pa je Vaduc kao najbolji klub počeo da se takmiči u fudbalskom sistemu Švajcarske, gdje je nekoliko puta osvajao drugu ligu.

Paralelno sa tim, Vaduc učestvuje u Kupu Lihtenštajna koji je do sada osvajao čak 48 puta! Pored toga, imaju i 13 finala u ovom takmičenju, a i jedini su tim iz te države sa zapaženijim rezultatima u Evropi. Zapravo, Vaduc je jedan od samo četiri tima iz Lihtenštajna koji su ikada odigrali neki evropski meč. Oni imaju 84 meča u Evropi, a ostala tri predstavnika ukupno deset susreta!

Ovako je tim iz Lihtenštajna proslavio istorijski uspjeh:

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC