• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revolucija - mečevi Lige šampiona u Kini i na Bliskom istoku!

Autor Dragan Šutvić

Isplivali su detalji sa sastanka Izvršnog komiteta UEFA na Hvaru, a Evropska fudbalska unija i najbogatiji klubovi imaju planove kako da od Lige šampiona zarade još više novca.

 utakmice lige šampiona u kini i na bliskom istoku  Izvor: Profimedia

Svako malo iz izvora bliskih UEFA stižu informacije - Sjedinjene Države su zainteresovane da se na tlu njihove zemlje odigra finale Lige šampiona. Ta vijest s vremena na vrijeme "diže kosu na glavi" svim ljubiteljima fudbala u Evropi, koji se protive takvim egzibicionim potezima, ali sada stižu nove loše vijesti.

Kako otkriva britanski "Atletik", UEFA razmatra opciju da se u narednim godinama utakmice Lige šampiona igraju van Evrope još u grupnoj fazi, i to u zemljama sa Bliskog istoka ili Kine!

Ove nedjelje se na hrvatskom ostrvu Hvar održava sastanak Izvršnog komiteta UEFA, pred generalnu skupštinu Evropske asocijacije klubova (ECA) u Istanbulu kasnije tokom sedmice. ECA je organizacija koja predstavlja interese klubova koji se redovno takmiče u velikim evropskim takmičenjima, poput Lige šampiona.

Na ovim konferencijama, rukovodioci se okupljaju da istraže načine na koje mogu da unaprijede sport i ostvare prihode. Jedna opcija koja se u ovom trenutku favorizuje među najmoćnijim klupskim rukovodiocima u evropskom fudbalu jeste odvođenje mečeva Lige šampiona iz Evrope, kako bi utakmice bile pristupačnije globalnoj bazi navijača.

Predsjednik Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi, koji takođe predsejdava ECA i član je izvršnog komiteta UEFA, jedan je od onih koji podržavaju takve diskusije. On i drugi rukovodioci su otvoreni za to da se pojedini mečevi grupne faze Lige šampiona igraju i u SAD, Kini i zemljama Bliskog istoka.

Naravno, radi se o zemljama koja imaju velika tržišta i mogu da sa finansijske strane značajno obogate Ligu šampiona, a samim tim i vlasnike klubova koji u njoj učestvuju. Ipak, to nije jedina opcija - druga je da se možda počne od UEFA Superkupa, odnosno utakmice u kojoj se svakog ljeta sastaju pobjednici Lige šampiona i Lige Evrope. U tom slučaju bi se ta utakmica održavala van Evrope.

UEFA razmatra i mogućnost uvođenja mini-turnira za četiri tima na početku svake sezone, koji bi uključivao pobjednike Lige šampiona iz prethodne sezone i tri druga vodeća time u onome što bi se brendiralo kao "Opening Tournament" (turnir otvaranja sezone, u slobodnom prevodu). UEFA se sada bliži prodaji komercijalnih prava za evropska klupska takmičenja od 2024. do 2027. godine, a samim tim se smišljaju i načini kako da se poveća dobit kako UEFA, tako i klubova učesnika u njenim takmičenjima. Sve ove ideje vode ka tome i klubovi će imati sve veću moć odlučivanja, kako bi se izbjegao još jedan scenario pokušaja osnivanja Superlige Evrope.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC