• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija gubi mjesto u Ligi šampiona!? Turci hoće sve da im otmu, a sljedeće sezone ih tek čeka pakao!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Crvena zvezda hitno mora da počne da pobjeđuje, a Partizan ne smije da stane – inače Srbija gubi to mjesto u Ligi šampiona!

 Srbija gubi mjesto u Ligi šampiona Izvor: Profimedia/MN Press

Prvo nas je Partizan obradovao velikom pobjedom nad Kelnom i na kraju prvim mjestom u svojoj grupi, ali Crvena zvezda nije uspjela da drugi put zaredom savlada Ferencvaroš i to komplikuje situaciju Srbije na UEFA listi.

Ostala je Srbija sa 500 bodova koliko je Partizan donio na 11. mjestu na tabeli i za sada djeluje da treba da se plaši samo Turske. Teško će popraviti svoje mjesto na tabeli jer ima 30.875 bodova, a 10. Austrija je na 33.000 dok je Belgija čiji klubovi igraju sjajnu evropsku sezonu na 35.400 i pitanje je kola kada će prestići osmoplasiranu Škotsku.

Za sada je 11. što je mjesto koje donosi direktnog predstavnika u Ligi šampiona, ali stvari ne izgledaju dobro za srpski fudbal. Za sezonu 2023/24 su osigurali jedno direktno mjesto u Ligi šampiona i drugo kroz kvalifikacije, ali bez mnogo bolje igre Zvezde i nastavka pobjedničke serije Partizana skoro je sigurno da će tu privilegiju izgubiti!

TURCI STRAŠNO PRIJETE, TRABZON MORA PASTI!

Dok je Zvezda gubila u Budimpešti Trabzon je odučio Monako od fudbala i pobijedio na svom terenu sa 4:0. Donijeli su jako bitne bodove za svoju zemlju koja je u ovom prozoru uzela ćak 2.200 bodova i za sada je ove sezone skočila sa 18. na 14. mjesto na UEFA rang listi.

Od turskih timova Konja je brzo ispala, Trabzon je sada nadomak evropskog proljeća, Sivaspor je pobijedio Balkani i prvi je u svojoj grupi Lige konferencija. Basakšehir je savladao RFS sa 3:0 i tako se plasirao dalje u Ligi konferencija, a Fenerbahče je prošao dalje u Ligi Evrope pobjedom nad AEK-om iz Larnake.

Srbija dakle ima 30.875 bodova, njeni prvi pratioci Norveška (28.750 bodova) i Češka (28.050 bodova) se nisu primakli, ali Turci sada imaju 27.900 bodova i već dva tima koja su prošla u nokaut fazu, dok su Trabzon i Sivaspor vrlo blizu toga.

Zbog toga će dodatno biti bitno da Crvena zvezda u Beogradu savlada Trabzon, a da Partizan ostvari eventualnu pobjedu nad timom Slovackog kako bi "pobjegli" Česima i nekako ostali na tom 11. mjestu do kraja sezone, što bi im garantovalo jedno mjesto u Ligi šampiona i za sezonu 2024/25.

SADA JE ŠANSA ZA BODOVE – SLJEDEĆE SEZONE SKORO SIGURAN PAD!

Sljedeće sezone neće Srbija samo imati jedan tim u Ligi šampiona odmah na startu, već i petog predstavnika u Evropi, a sve to komplikuje stvari. Prvo, ko god bude šampion jako će teško dolaziti do bodova za evropski koeficijent jer je jednostavno Liga šampiona nekoliko stepenica iznad Lige Evrope, a pogotovo Lige konferencija.

Sa druge strane, vidjeli smo da u godinama iza nas teško da je ijedan klub osim Zvezde i Partizana skupljao bodove za Srbiju, a sada će se sa pet timova u Evropi koeficijent srpskih ekipa dijeliti sa pet, a ne sa četiri kao i do sada.

Zato je dodatno bitno da u ovoj sezoni crveno i crno-bijeli dodaju gas i skupe što veću zalihu bodova za narednu godinu. Ali prije svega toga – moraju da se odbrane od Turaka, a da bi se to desilo djeluje da oba "vječita rivala" moraju kako znaju i umiju da prezime u Evropi!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC