• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobuna u Kataru pred Svjetsko prvenstvo: Radnicima prekipjelo, otkriveni jezivi uslovi u kojima rade!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Uglavnom Filipinci, Bangladešani i radnici iz nerazvijenih ili zemalja u razvoju grade stadione u Kataru, a sada im je dosta svega.

 Radnici se pobunili u Kataru pred Svjetsko prvenstvo Izvor: Profimedia

Sve je bliže Svjetsko prvenstvo, a na manje od tri nedjelje do početka Mundijala u Kataru ne prestaju skandali vezani za organizaciju. Već godinama se razne organizacije bune zbog uslova u kojima strani radnici žive i rade u Kataru dok grade stadione i objekte potrebne za Svjetsko prvenstvo, a sada dolazi vijest da ti radnici još uvijek nisu plaćeni!

Radna snaga uglavnom iz Azije, sa Filipina iz Bangladeša i iz ostalih nerazvijenih ili zemalja u razvoju uglavnom je iznijela teret izgradnje novih stadiona, hotela i priključnih objekata.

"L'Ekip" piše da oni rade prekovremeno i bez slobodnog dana, sada navode da je blizu prava pobuna jer radnicima nisu isplaćene njihove zarade!

Svjetska radnička organizacija je u svom izvještaju navela da postoji čak 34.425 pritužbi radnika na to da nisu plaćeni, takođe se navodi da se čak 67 odsto tih tužbi rješava vansudskih poravnanjima, a da onih 33 odsto koje završile na sudu u 84 odsto slučajeva budu presuđene u korist radnika.

Neke reprezentacije poput Norveške su ukazivale na ovaj problem, samo dodjeljivanje organizacije Svjetskog prvenstva Kataru bilo je jako problematično i pomjerilo je Mundijal na potpuno drugi termin od uobičajenog, tako da za sada deluje da je ova odluka FIFA priličan promašaj. 

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC