• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdinom timu isteklo vrijeme - mora da se mijenja! Kraj plovidbe crveno-bijelog broda

Autor Haris Krhalić

Pred Crvenom zvezdom nalazi se veoma delikatan period. Prvo treba odrediti kada je pravo vrijeme za rekonstrukciju, a zatim je i sprovesti prije evropskih obaveza u narednoj sezoni.

 Problemi Crvene zvezde Izvor: MN PRESS

Postojala je mogućnost da se utakmica Monaka i Crvene zvezde u šestom kolu grupne faze Lige Evrope odloži zbog obilnih padavina. Nebo se otvorilo nad stadionom "Luj Drugi", ali ne onako kako pamte navijači Crvene zvezde iz navijačkog refrena, pa je tokom "finala" za momke koji su sinoć igrali u plavim dresovima kiša bila veliki neprijatelj. Nije ona kriva za poraz (4:1), kriva je što je pokazala gde su rupe u čamcu kojim je srpski šampion pokušao da uplovi među jahte u luku nedaleko od stadiona.

Nakon što je Monako golovima Kevina Folanda ugasio nadu o evropskom proljeću treba biti pošten i reći - Zvezdino plovilo kojim je sinoć trebalo da se vesla previše je dotrajalo i više ne može da odolijeva vremenu. Potreban je generalni remont, tokom narednih šest mjeseci ili u ljetnjem prelaznom roku. A on će doći brže nego što mnogi očekuju.

Najavio ga je prilično stidljivo i direktor Zvezdinog skautinga Marko Marin prije nekoliko nedjelja, ali je pitanje za kada je isplanirao ogromne promjene u igračkom kadru. "Naš plan je da podmladimo ekipu, da uvedemo neku novu energiju i još više podignemo kvalitet. Ne znači da smo sada loši, naprotiv, ali moramo da težimo da bude još bolje. Očigledno je da je ekipa zasićena, osvojili su mnogo trofeja, dugo su na okupu", rekao je za "Mocart sport" Marko Marin sredinom oktobra. Kao da je znao kakav bi udar u stijene na Sredozemnom moru mogao da uslijedi nekoliko nedjelja kasnije. Pogledajte detalje sa meča:

ŠTA BI TREBALO DA SE MIJENJA?

Kao prvi problem Zvezde u ovom trenutku ističe se zasićenost. Čini se da su fudbaleri Crvene zvezde ostvarili sve zacrtane ciljeve u prethodnim godinama. Izborili su grupne faze Lige Evrope, Lige šampiona, nokaut fazu Lige Evrope, bili čak i prvi u grupi pod Stankovićevim vođstvom. U domaćim okvirima dominiraju, osvajaju titule, kupove, duple krune i igraju sezone u kojima praktično nemaju pravi izazov - sem derbija protiv Partizana.

Kada je stvarnost takva, fudbalerima postane dosadno. Imajući u vidu da su neki od najbitnijih igrača poput Borjana, Rodića, Gobeljića (sad je ponovo starter), Ivanića tu već godinama, a da su Milunović, Katai, Kanga, Pešić povratnici koji su i u prvom mandatu ostvarili uspjeh, djeluje da su svi realni dometi ovog tima već ispunjeni. Teško je zamisliti da bi tim Crvene zvezde u ovakvom sastavu mogao da obezbijedi nokaut fazu Lige šampiona sljedeće sezone, što bi bio jedan od iskoraka - nešto što do sada nismo vidjeli od srpskog šampiona.

Uz to, većina nosilaca igre izuzetno je iskusna. Pored Strahinja Erakovića i Stefana Mitrovića koji su viđeni za prodaju u narednom periodu, mladost u startnu postavu mogu da unesu samo solidno plaćeni Kings Kangva i Osman Bukari. Svi ostali su prebacili 30. godinu i većina njih je prošla zenit svoje karijere... Zato će se Marko Marin u narednom periodu morati da osvježi, podmladi i dodatno ojača tim!

U KOM PRAVCU ZVEZDA MORA DA IDE?

Grupna faza Lige Evrope pokazala je da Zvezda tek na trenutke može da igra protiv timova Monakovog kvaliteta. Takvih ekipa u Ligi šampiona ima tridesetak, pa je jasno da crveno-bijeli moraju da budu mnogo jači ukoliko planiraju da se sljedeće sezone, kao šampioni Srbije, nađu u grupnoj fazi elitnog fudbalskog takmičenja. Da bi bila konkurentni među najboljima, ekipa mora da bude kvalitetnija, ali i ne samo to.

Svi golovi i šanse sa meča 6. kola grupne faze Lige Evrope.
Izvor: YouTube/Arena sport TV

Često su čelnici Crvene zvezde prethodnih godina isticali da je ekipi potrebna brzina. Pričao je o tome i bivši trener Crvene zvezde, svjestan da bi ozbiljne evropske ekipe uspjele da pretrče njegove pulene u prethodnim sezonama. Zbog toga su tokom lijeta u klub stigli Kings Kangva, koji voli da igra u jakom tempu i Osman Bukari, koji pravi razliku među ekipama Zvezdinog kvaliteta, prije svega brzinom i driblingom u desno koji njegovi čuvari ne mogu da prate. Zbog brzine je Stankovićeva želja bio i Stefan Mitrović, a u Budimpešti protiv Ferencvaroša vidjelo se koliko može da donese u tom segmentu.

Jasno je da kombinacija te tri vrline - mladost, brzina i kvalitet - sa sobom donosi i cijenu koja košta, ali Zvezda je dostigla tačku u kojoj mora da se ulaže. Više opcija za evropske iskorake nisu fudbaleri koji bi u Superligi mogli da se nađu besplatno ili za malo novca - a neki od njih su bili pogodak prethodnih godina. Sad treba da se plati i da se pogodi. Da ne licitiramo o milionima koje bi Zvezda trebalo da potroši, ali trenutno ne djeluje suludo ulagati u tim koji bi kao osvajač titule odmah išao u grupnu fazu Lige šampiona.

TITULA, PA LIGA ŠAMPIONA!

Crveno-bijeli trenutno imaju sedam bodova prednosti u odnosu na Partizan i veoma su blizu toga da jesenji dio prvenstva završe na prvoj poziciji. To je mjesto koje ne žele da prepuste ni na kraju prvenstva, a ogromna, tromjesečna pauza zbog neobičnog termina za Mundijal mogla bi da bude ključan period za Zvezdine dugoročne planove. Nekoliko fudbalera koji su trenutno u igračkom kadru definitivno ne kogu da budu dio tih planova ako na "Marakani" žele da iskorače ka nekim novim visinama, a žele.

Čamac koji smo pomenuli na početku teksta mogao bi da "preveze" Zvezdu do još jedne titule. Bez obaveza u Evropi, uz stečenu prednost i uz drastičnu razliku u kvalitetu u odnosu na sve osim Partizana, crveno-bijeli će biti veliki favoriti za novu šampionsku titulu, ali... Ukoliko Crvena zvezda već sada počne da razmišlja o narednoj sezoni, u prolećni dio prvenstva i borbu za Ligu šampiona krenuće bolje pripremljena za elitu.

U najkraćim crtama, to znači rastanak sa nekoliko fudbalera čija karijera trenutno ide silaznom putanjom, ulazak u prvi tim nekoliko omladinaca koji su u Grafičaru pokazali talenat, ali i kupovinu. U januaru Zvezda ne bi trebalo da dovodi "pojačanja" u vidu igrača koji po nekoliko meseci nemaju klub i čiji su dolasci diskutabilni od trenutka kad podignu dres na promociji, već da kupuje kvalitet koji bi u grupnoj fazi Lige šampiona mogao da donese opipljive rezultate.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC