• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oni su već Srbiji donijeli titulu prvaka svijeta! Pola Piksijevog tima pobjeđivalo Brazil!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi povešće na Mundijal osmoricu fudbalera koji su prije sedam godina osvojili Svjetsko prvenstvo za mlade.

 Osmorica Zlatnih orlića idu na Svjetsko prvenstvo u Katar Izvor: Profimedia

Dragan Stojković Piksi pozvao je na Svjetsko prvenstvo u Kataru čak osmoricu fudbalera koji su 2015. godine predvođeni selektorom Veljkom Paunovićem osvojili Svjetsko prvenstvo za igrače do 21 godine. Tada je "orlićima" nebo bila granica, a sada su stub reprezentacije koja ide u Katar da Srbiji donese, nadamo se, istorijski rezultat.

Nezaboravne 2015. godine Srbija se plasirala na Svjetsko prvenstvo za mlade poslije 20 godina i malo ko je očekivao ono što je uslijedilo. Krenulo je da raste uzbuđenje sa sve boljim igrama mladih fudbalera dok je takmičenje odmicalo. "Orlići" selektora Veljka Paunovića bili su najbolji u grupi u kojoj su još bili Urugvaj, Mali i I Meksiko, a onda su redom izbacivali Mađare, Amerikance i Malijce. Na kraju su pobijeđeni i petostruki prvaci svijeta u ovom uzrastu. Cijela nacija se budila u ranim jutarnjim satima da isprati rezultate Srbije i euforija se osjećala iz dana u dan.

Sjećamo se svi onog gola Maksimovića kroz noge golmana Brazilaca, pamtimo svi slavlje srpskih fudbalera, suze Gabrijela Žezusa, pa suze radosnice Vukašina Jovanovića i onu upečatljivu scenu u kojoj selektor Veljko Paunović stavlja prst na sljepoočnice i poručuje mladim pulenima "pamet u glavu, još nije kraj."

"Mnogo mi je drago! Jako se ponosim svim momcima, postali su uzdanice naše reprezentacije. Srećan sam što vidim da su očuvali zajedništvo i sve vrijednosti za koje smo se odavno zalagali, još i prije Novog Zelanda. Sa zadovoljstvom pratim svaki njihov korak i uspjehe… Naprijed Srbija", govorio je Veljko Paunović tih dana.

Njegovi klinci su u međuvemenu sazreli, odrasli, postali asovi koji igraju širom Evrope i u narednih mjesec dana imaće najvažniji test u karijerama upravo od tog finala protiv Brazila.

PREDRAG RAJKOVIĆ

Izvor: MN PRESS

Izabran je za najboljeg golmana Svjetskog prvenstva 2015. godine i imao je ogrome zasluge za taj trofej. Od ovog ljeta brani boje španske Majorke, koja se nalazi na sredini tabele. Rajković će se za poziciju prvog golmana reprezentacije vjerovatno boriti sa još jednim "orlićem", Vanjom Milinković-Savićem.

VANJA MILINKOVIĆ- SAVIĆ

Na Novi Zeland je išao kao treći golman reprezentacije, nije dobijao dugo priliku da igra, a sada je vjerovatno prva Piksijeva opcija. Često su ga osporavali, ali sa "orlićima" se popeo na najviši stepenik podijuma, a posljednjih godina u dresu Torina pokazao da Sergej nije jedini super-talentovani fudbaler u njihovoj porodici.

Izvor: MN PRESS

SRĐAN BABIĆ

Standardni štoper reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, stub odbrane tima Veljka Paunovića. Pamtimo ga po odličnim intervencijama ispred gola Predraga Rajkovića i potom po ne tako uspješnoj epizodi u Crvenoj zvezdi.U karijeri je prošao uspone i padove, u posljednjem momentu je uhvatio kartu za Katar. Trenutno igra za špansku Almeriju, gdje mu se karijera preporodila i standardni je štoper.

Izvor: MN PRESS

MILOŠ VELJKOVIĆ

Na Mundijalu je igrao defanzivnog veznog, a kasnije je preusmjeren na poziciju štopera. Kao i Babić, bio je jedan od stubova odbrane reprezentacije. Trenutno igra u njemačkoj ligi u Verderu iz Bremena, standardni je štoper i očekuje se da bi mogao da bude i dio startne postave u Kataru.

Ko još sem Rodića na mestu levog beka?
Izvor: MN PRESS

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ

Pamtimo odlične partije i golove Andrije sa prvenstva 2015. Bio je jedan od najboljih i najzaslužnijih za osvajanje trofeja. Između ostalog, Živković je i bio asistent kod pobjedničkog gola u finalnoj utakmici protiv Brazila. Trenutno jako dobro igra za grčki PAOK, kao i Babić imao je blage padove u karijeri, ali se izborio za mjesto među "orlovima" i zasluženo ide u Katar. Piksi je Živkoviću promijenio poziciju i vratio ga na "desnog spoljnjeg", što se čini kao odličan potez.

Izvor: MN PRESS

MARKO GRUJIĆ

Jedan od najboljih igrača na Mundijalitu sasvim sigurno je bio i Marko Grujić, standardno čvrst i pouzdan na lopti. Trenutno igra u Portu u koji je prešao "za stalno" ove godine, transferom iz Liverpula. U engleskom klubu se nije naigrao, već je većinu vremena provodio na pozajmicama, a sada ima šansu da sa svojim saigračima iz Novog Zelanda opet napravi veliki rezultat.

Izvor: MN PRESS

NEMANJA MAKSIMOVIĆ

Svima će nam ostati urezan momenat u pamćenje kad Nemanja dobija loptu od Andrije Živkovića i u 118. minutu finala i kada loptom kroz noge brazilskom golmanu postiže pobjedonosni gol. Odlično je odigrao prvenstvo, a krunisao ga je posljednjim golom na turniru. Trenutno igra za španski Hetafe i standardni je vezni igrač tog tima u koji je došao još prije četiri godine iz Valensije.

Nemanja Maksimović
Izvor: Profimedia

SERGEJ MILINKOVIĆ-SAVIĆ

Izabran je za trećeg najboljeg igrača turnira, a sa sigurnošću možemo reći da je bio najbolji srpski igrač. Sergej (27) je tada igrao za Genk i u međuvremenu je napravio vjerovatno najzvučnije ime od svih igrača koji su te 2015. osvojili Mundijalito. U Laciju je već sedam godina i za to vrijeme postao je ikona kluba, koji ga svakog ljeta brani od velikih ponuda. U Italiji je proglašavan najboljim vezistom lige i članom idealnog tima, a njegova cijena trenutno je procijenjena na 60 miliona evra. U Katar definitivno odlazi kao jedan od najzvučnijih imena čitavog turnira i od njega se očekuju velike stvari.

Izvor: MN PRESS

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC