• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemu su godine samo broj: Džeko "trpa" i ruši rekorde u Italiji, a kraj se ne nazire

Autor Haris Krhalić

Edin Džeko je u dosadašnjoj karijeri zabio ukupno 383 gola, računajući i one koje je postigao u nacionalnom dresu.

 Džeko Izvor: MATTEO BAZZI/ANSA

Nema sumnje kako je vladanje vatrom jedno od ključnih događaja u ljudskoj evoluciji. Čovjek je jedino živo biće koje je naučilo kontrolisati i stvarati vatru, koja je temeljni dio tradicije u mnogim kulturama, što ne čudi s obzirom na važnost vatre za čovjeka. Mnogi vole reći da ljudi imaju vatru u sebi, nekakvu strast za nečime. Strast koja je toliko vidljiva i intenzivna da se može porediti sa pojavom kao što je vatra.

Edin Džeko je jedna od tih osoba koja toliko isijava tu strast, a njegova strast je zabijanje golova.

Sa 36 godina na plećima, Džeko je ove sezone za Inter u 21 nastupu postigao devet golova i namjestio četiri. Proteklog vikenda zabio je dva gola Atalanti u pobjedi svoga tima od 3:2. Tako je Džeko zabio 104. gol u talijanskom prvenstvu te deveti ukupno protiv Atalante čime je srušio svoj rekord. Taj klub je sada onaj kojem naš golgeter dosad zabio najviše golova.

Kolo prije ovog Inter je nadigrao Bolonju sa 6:1, a Džeko je i na ovoj utakmici oborio jedan rekord. Postao je drugi najstariji igrač Intera koji je posigao pogodak u Seriji A. Na listi je preskočio legendarnog Đuzepea Meacu, a rekord drži Siniša Mihajlović koji je za "nerazure" bio strijelac sa 37 godina i 47 dana.

Statistika Edina Džeke u klupskoj karijeri.
Izvor: Mondo/EPA/MATTEO BAZZI

"Posljednji ples" ili ipak ne?

Nakon očajne sezone u dresu Čelsija, Romelu Lukaku se ljetos vratio u Inter sa nadom kako će upravo u klubu, u kojem je bilježio najbolje partije, oživjeti karijeru. Povratkom Lukakua u Inter mnogi su otpisali Džeku te je najavljivano njegovo "pakovanje kofera".

Međutim, povrede su udaljile Lukakua sa terena, a najviše je od toga profitirao Džeko koji je, uz Martineza, ostao glavna uzdanica za tim koji vodi Inzagi.

Džeko je od "otpisanog" došao u situaciju u kojoj mu Inter nudi novi ugovor pa je sve izvjesnije kako ćemo bh. napadača gledati barem još jednu sezonu u dresu "nerazura".

"Apsolutno sam za to da mu se produži ugovor, ali to nije pitanje za mene. Rukovodstvo je dobro i iskusno i siguran sam da će donijeti najbolju odluku", rekao je Inzagi nakon utakmice sa Atalantom i poslao jasnu poruku čelnicima kluba.

Poznato je da Džeko s Interom ima ugovor do kraja ove sezone prema kojem zarađuje 5,5 miliona evra godišnje. Navodno, prema novom ugovoru za godinu dana bi trebao inkasirati tri miliona.

Kraj reprezentativne karijere?

Razvojem tehnologije, treniga i sporta generalno, napreduje i fizička sprema sportista. Živimo u eri u kojoj sportiste duboko u tridesetim i dalje igraju na visokom nivou. Najbolji primjer su za to Luka Modrić koji diriguje veznim redom Reala iz Madrida ili Novak Đoković koji i dalje "pali i žari" teniskim terenima.

Od ovog trenda ne odudara ni Džeko koji godinama nosi nacionalni dres.

"Dijamant" je za reprezentaciju debitovao daleke 2007. godine u pobjedi protiv Turske kada je postigao i prvi pogodak te najavio blistavu karijeru u dresu "zmajeva". Rekorder je po broju nastupa za reprezentaciju BiH i prvi strijelac sa 64 gola.

Naredni ciklus kvalifikacija bi mogao biti i posljednji za Džeku. Naša reprezentacija se nalazi u grupi sa Portugalom, Islandom, Slovačkom, Luksemburgom, i Lihtenštajnom. Najbolje dvije selekcije će osigurati plasman na EURO u Njemačkoj, s tim da "zmajevi" imaju osiguran plasman u baraž zbog uspjeha u Ligi nacija.

U slučaju plasmana, Džeko će na prvenstvu u Njemačkoj imati 38 godina pa je zaista teško očekivati da će i poslije toga nositi nacionalni dres.

Kada dođe trenutak da Džeko kaže "dosta", svi će se složiti da se oprostio možda i najveći fudbaler BiH ikad. Do tada možemo samo uživati u njegovim nastupima i sa nestrpljenjem čekati naredne utakmice u reprezentativnim nastupima.

Dijamant je najtvrđa poznata materija u svemiru te je zbog svoje strukture nevjerovatno otporan i praktično neuništiv. Nešto slično našem "dijamantu".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC