• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je pet novih pravila za Svjetsko prvenstvo u Kataru! Fudbaleri Srbije biće dio fudbalske revolucije

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Krovna organizacija svjetskog fudbala FIFA odlučila je da pred prvenstvo uvede nova pravila koja će promijeniti Mundijal kakav znamo.

 Nova pravila na Svjetskom prvenstvu u Kataru Izvor: ProfimediaYouTube/MetalGlass/Printscreen

Svjetsko prvenstvo  je iza ugla, počinje već 20. novembra utakmicom između domaćina Katara i Ekvadora. Srbija će svoj prvi duel na stadionu Lusail imati protiv Brazila 24. novembra, a sa "orlovima" u grupi su još Švajcarska i Kamerun. Finalni meč će se igrati 18. decembra i to na stadionu gdje Srbija otvora svoje takmičenje.

Očekuje se da ovo prvenstvo u Kataru posjeti preko 1,2 miliona navijača sa svih meridijana, koji su više od četiri godine čekali ovaj svečani trenutak, a veliku podršku imaće i srpska selekcija. Svi se pitaju, a šta to novo navijači mogu da vide na ovom prvenstvu!?

FIFA iz godine u godinu želi da unaprijedi igru, nekad opravdano, nekad ne, ali djeluje da će nova pravila biti od velike pomoći reprezentacijama koje nastupaju u Kataru. Prethodni Mundijal u Rusiji obilježila je pojava VAR sistema, a evo šta će biti drugačije ove godine.

Selektori će na raspolaganju imati pet izmjena

Od "korona" sezone fudbalski savezi dozvolili su klubovima veći broj izmjena u odnosu na klasične tri, koliko je bilo moguće izvršiti u toku meča. Variralo je to pravilo od države do države, a sada je FIFA odlučila da usvoji pet promjena na jednom meču. Treneri će očekivano imati znatno veći prostor za manevar i promjene sistema igre.

Nikad više fudbalera na Mundijalu

Treneri reprezentacija imali su mogućnost da dodaju dodatna tri igrača u odnosu na Mundijal održan u Rusiji, odnosno biće ih 26 u odnosu na dosadašnjih 23. Biće to velika pomoć selektorima u slučaju nekih neočekivanih povreda ili suspenzija usljed problema sa kartonima.

Golmani, dobro se pazite!

Pravilo koje golmane "tjera" da jednu nogu ostave na gol-liniji već dugo važi u evropskom fudbalu, pa smo u prošlosti vidjeli dosta situacija u kojima su penali ponavljani zbog nepravilnog postavljanja čuvara mreže. Premijerno izdanje ovog pravila vidjećemo u Kataru.

Prvi put žene sudije na Mundijalu

Izvor: YouTube/Fédération Française de Football

Među 36 sudija, svoje mjesto našle su i tri žene. Najpoznatija među njima je Francuskinja Stefani Frapar koja je već bila učesnica UEFA Super Kupa. Pored nje, pravdu će dijeliti i Japanka Jošimi Jamasita, kao Salima Mukansanga iz Ruande. Čak će i među pomoćnim arbitrima biti uključen određeni broj ženskih sudija.

Poluautomatska ofsajd tehnologija

Ovo pravilo je možda i najzanimljivije do sada. Senzor će biti u lopti, dok će kamere biti postavljene da prate sve igrače na terenu i svaki dio njihovog tijela. Automatski će se povlačiti linije, koje će se odmah prikazati navijačima pored TV ekrana, ali i prisutnima na stadionu, pa djeluje da se mogućnost grešaka svijela na minimum. To smo ove sezone već vidjeli i u Ligi šampiona.

Pored promjene u pravilima igre, ovaj Mundijal je i prvi koji će se održati van standardnog ljetnog termina, trajaće od 20. novembra do 18. decembra. Domaćin takmičenja Katar, najmanja je država koja je ikad dobila organizaciju ovako velikog takmičenja, a u toj državi živi manje od tri miliona stanovnika.

Stadioni su smješeni u radijusu od 50 kilometara, a neki od njih se i rasklapaju u bukvalnom smislu te riječi. Koliko su se domaćini posvetili ovom takmičenju, govori i činjenica da će tamošnje škole biti zatvorene za vrijeme trajanja prvenstva, a brojne institucije imaće skraćeno radno vrijeme.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC