• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tata ima Zlatnu loptu i predsjednik je Liberije, sin pogađa za SAD: Neobična priča sa Mundijala

Autor Haris Krhalić

Mladi fudbaler Timoti Vea odlučio je da nastupa za SAD, iako je njegov otac Žorž, legendarni fudbaler, već četiri godine predsjednik Liberije!

 Timoti Vea sin predsjednika Liberije Izvor: Instagram/timothyweah/printscreen

Svjetsko prvenstvu u fudbalu često nam donese spektakularne priče, a ona koja nam večeras stiže iz Katara stvarno je takva. Na utakmici SAD - Vels strijelac za američki tim bio je mladi Timoti Vea (22), ofanzivac francuskog Lila. Nekada veliki talenat PSŽ-a poslednjih godina važi za predvodnika nove generacije američkih fudbalera, igrača koji bi za četiri godine trebalo da naprave spektakl na Svjetskom prvenstvu, kada njihova zemlja bude domaćin.

Inače, Timoti je sin legendarnog napadača! Njegov otac Žorž svojevremeno je bio jedna od akvizicija Arsena Vengera dok je Francuz trenirao Monako, a zatim je u evropskim klubovima pokazao da "Profesor" zna da ulovi igrača. Nastupšao je za PSŽ, Milan, Čelsi, Mančester siti i Olimpik iz Marseja, a davne 1995. godine osvojio je i Zlatnu loptu!

Kao reprezentativac slabašne Liberije nije imao prilike za velike rezultate sa nacionalnim timom, a čini se da se takva situacija neće ponoviti njegovom nasljedniku. Mladi Timoti rođen je u Bruklinu 2002. godine, dok je Žorž još profesionalno igrao fudbal. I dileme nije bilo. Redom je prolazio kroz mlađe kategorije američkog nacionalnog tima, sve do seniorske selekcije za koju je već nastupio 25 puta, uz tri postignuta gola. Pogledajte detalje sa meča protiv Velsa:

Četvrti je vjerovatno i najbitniji, jer se mreža zatresla na Svjetskom prvenstvu. Vea je sjajno iskoristio asistneciju Kristijana Pulišića i nakon što je stigao u izglednu priliku lako je savladao čuvara mreže Velsa.

Za to vreme, Žorž vjerovatno brine neke druge brige. Posljednjih godina je daleko od fudbala i mnogo je aktivniji kao političar! Još davne 2005. godine započeo je svoju novu karijeru, a nakon što je bio senator u jednoj saveznoj državi postao je predsjednik Liberije. Od januara 2018. godine predsjednik je svoje rodne zemlje koja se nalazi na zapadnoj obali kontinenta.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC