• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovih 5 stvari o Saudijcima niste znali, a danas svi pričaju o njima: Doživjeli debakl, napravili plan i već su šampioni!

Autor Haris Krhalić

Fantastičan rezultat napravili su u prvom kolu Svjetskog prvenstva, senzacionalnom pobjedom nad Argentinom.

 Pet zanimljivih stvari o reprezentaciji Saudijske Arabije  Izvor: Anadolia/Salih Zeki Fazlıoğlu

Imamo najveće iznenađenje Svjetskog prvenstva u Kataru! Velikim preokretom u drugom dijelu meča Saudijska Arabija savladala je Argentinu u meču koji je pogotkom obilježio Samel Al Davsari! Njegov spektakularan šut postaće kultni detalj ovog turnira, a natjeraće i fudbalske zaljubljenike širom svijeta da se malo detaljnije raspitaju o selekciji Saudijske Arabije.

Ljubiteljima fudbala u Evropi ovaj tim nije naročito dobro poznat, pa ćemo pokušati da vam približimo aktuelnu generaciju fudbalera koje predvodi Erv Renar, čovek predodređen za uspjeh sa "malim" reprezentacijama.

Svi igraju u domaćem prvenstvu!

Saudijska Arabija je jedna od rijetkih reprezentacija na ovom turniru koja je sve igrače za nacionalni tim "regrutovala" iz svoje lige. Zapravo, broj timova koji daju reprezentativce veoma je mali, a jasno je i zašto Saudijci ne planiraju da odlaze u inostranstvo. Njihovi klubovi mogu da se takmiče protiv najboljih ekipa u Aziji, a tu je i finansijski faktor.

Nigdie na svijetu fudbaler iz Saudijske Arabije ne bi mogao da zaradi više novca nego u nekom od lokalnih klubova. Zato čitavu karijeru provedu u domovini i bez obzira koliko su talentovani - poput Salem Al-Davsarija koji to stvarno jeste - ostanu nepoznati javnosti osim kad je Mundijal.

Pogledajte detalje sa meča:

12 igrača u šampionu Azije!

Kao što smo rekli, nema mnogo timova koji daju reprezentativce. Nekoliko njih igra za Al Fateh, Al Itihad, Al Nasr ili Al Ahli, ali najveći broj je u istom timu. Ekipa Al Hilala je klupski šampion Azije za 2021. godinu i u reprezentaciju daje čak 12 fudbalera. Između ostalog, u ovom timu igraju i oba strijelca sa meča protiv Argentine - Al Davsari i Al Šehri.

Što se tiče prethodnog izdanja Lige šampiona u Aziji, Al Hilal je u finalu "Istočne konfernecije" savladao zemljake koji igraju za Al Nasr, a zatim u pravom finalu bio bolji od Pohang Stilersa iz Južne Koreje. Bila je to prva kontinentalna titula za tim u koji je svojevremeno Crvena zvezda prodala Miloša Degeneka.

Na debiju prošli grupu!

Fudbalska reprezentacija Saudijske Arabije učestvovala je i na Mundijalu u Rusiji, dok je dva takmičenja prije toga preskočila. Ranije su imali sasvim lijep niz, od 1994. do 2006. godine igrali su na svakom turniru, ali uglavnom bez većih uspjeha. Zapravo, jedini put su prošli grupu na svom debiju, u SAD 1994. godine. Tada su pobjedama nad Marokom i Belgijom osvojili šest bodova - i u krugu koji su formirali sa Holanđanima i Belgijancima uspjeli da osvoje drugo mjesto.

U jedinoj nokaut fazi turnira koju su ikada igrali rival im je bila selekcija Švedske, koja ih je prilično rutinski (3:1) savladala i eliminisala sa prvog Svetskog prvenstva na koje su otišli.

Primili 8 golova na Mundijalu!

Na Svjetskom prvenstvu odigranom 2002. godine reprezentativci Saudijske Arabije potučeni su do nogu. Oni su na na Saporo stadionu u istoimenom japanskom gradu odmerili snage sa Nijemcima, koji su ih deklasirali u prvom kolu grupne faze. Bilo je ubjedljivih 8:0 za evropsku selekciju, a očigledno je da su u posljednjih 20 godina prešli ogroman put.

Za one koji se ne sjećaju najbolje meča na Mundijalu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji malo podsjećanje da su strijelci za tadašnjeg finalistu bili Miroslav Klose (tri puta), Mihael Balak, Karsten Janker, Tomas Linke, Oliver Birof i Bernd Šnajder!

Sporazum sa Španijom

Da bi u posljednje dvije decenije napravili iskorak, Saudijci su imali veliki plan. Pored ogromnih ulaganja u svoje klubove, oni su mislili i na nacionalni tim koji nije mogao tek tako da postane snažan. Zbog toga je prije nekoliko godina potpisan sporazum sa Špancima, po kojem su najtalentovanije igrače slali na obuku u prestižne akademije na Pirinejima.

Tako je najbolji igrač tima Salem Al-Davsari 2018. godine bio na pozajmici u Viljarealu i iz prve ruke je mogao da vidi kako izgleda igranje u jednom od najboljih španskih timova. Istina, on je tokom pozajmice koja je trajala od januara do juna odigrao samo jedan meč - 33 minuta protiv Real Madrida u posljednjem kolu prvenstva. Pogledjate njegov gol Argentincima:

Pogledajte

01:01
Gol Saudijske Arabije
Izvor: Arena Sport
Izvor: Arena Sport

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC