• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radio kao čistač, a sad ponizio Mesija: On je mozak iza senzacije Arabije, a njegov put je filmski!

Autor Haris Krhalić

Cijeli svijet je gledao kako Saudijska Arabija razbija Argentinu na Svjetskom prvenstvu. Za to je najzaslužniji čovjek u bijeloj košulji, koji je ne tako davno bio čistač!

 Životni put selektora Saudijske Arabije Izvor: Profimedia/Anadolia/Salih Zeki Fazlıoğlu

Saudijska Arabija je šokirala Argentinu i nevjerovatnim golom uspjela da priredi najveće iznenađenje Mundijala u Kataru! Savladali su "gaučose" 2:1, privukli pažnu cijelog svijeta na sebe, a sve to je sa klupe gledao visoki elegantni gospodin u bijeloj košulji.

Ime mu je Erv Renar, ima 54 godine, bio je fudbaler, čistač, niželigaški trener, išao je od Vijetnama do Engleske, od rodne Francuske, do Maroka i Saudijske Arabije, od toga da mu niko na velikoj sceni nije dao šansu do dvije titule šampiona kontinenta. I sada je ponizio Lionela Mesija i Argentinu!

Oni koji pasionirano prate afrički fudbal odavno znaju za Erva Renara, osvajača dva Kupa nacija, a oni koji su manje upoznati sa ovom igrom na "crnom kontinentu", neka se zavežu, jer slijedi opasna vožnja. Jer biografija Erva Renara izgleda poput kakvog avanturističkog romana!

POČEO KAO FUDBALER, ZAVRŠIO KAO ČISTAČ!

Izvor: Profimedia

Igrao je Erv Renar profesionalno fudbal, bio je defanzivac i sa seniorskom karijerom je statovao u Kanu u kome je igrao od 1983. do 1990. ali nikada kao prva opcija. Sakupio je tek 87 ligaških mečeva za tih sedam godina, a onda se zaputio u niželigaše Valurs i Dragunjan. Upravo u Dragunjanu je počeo svoju trenersku karijeru, ali kao čistač!

Naime on je nakon što je očakio kopačke o klin preuzeo taj tim i vodio ga nekoliko sezona, ali od toga nije mogao da živi, pa je preko dana bio čistač, a nakon toga se posvećivao treninzima i usavršavanju. Odmah se vidjelo da njegova karijera neće ići uobičajenim putem jer je već 2002. godine otišao u jedan manje pozanti klub u Šangaju kako bi bio pomoćni trener.

Nakon toga uslijedila je Engleska, gdje je preuzeo niželigaški Kembridž, klub više poznat po tome što za njega navijaju studenti i profesori poznatog koledža nego po fudbalu, s obzirom da svoje sezone Kembridž uglavnom provodi između četvrte i pete lige.

Ubrzo je uslijedila selidba u Vijetnam gdje je preuzeo Nam Dinh,a povratak u Francusku i dvije godine na klupi AS Šebura. Ali poziv Zambije 2008. godine napraviće od njega ikonu!

BIJELA KOŠULJA I CRNE TITULE!

Prepoznatljiv na klupi, uvijek u bijeloj košulji, visok i vitak, Erv Renar je u Afriku stigao 2008. godine. Preuzeo je Zambiju i za dvije godine je napravio čudo! Prvi put je sjeo na klupu nekog nacionalnog tima i odmah se vidjelo da je to njegov životni poziv. Ne samo da ih je doveo na Afrički kup Nacija već je Zambija te 2010. godine prvi put poslije 14 godina uspjela da se plasira u četvrtfinale! 

Rastali su se potom sa Renarom Zambijci, on je godinu dana proveo u Angoli i Alžiru, ali svi su shvatili da je to greška, pa je 2011. vraćen na kormilo nacionalnog tima i postao je nacionalni heroj jer je donio u Zambiju prvi trofej Kupa nacija!

Prvo je izbacio Senegal u grupi, potom Sudan i Ganu u nokaut fazi da bi poslije maratonske serije penala u finalu sa Obalom Slonovače ti Erva Renara postao prvak Afrike!

To nisu propustili da vide u FS Obale Slonovače, pa nakon što je godinu dana proveo na klupi Sošoa odmah su ga doveli i sa njim osvojili Kup Nacija 2015. godine! Ponovo ista priča, redom su padale najbolje afričke selekcije pred Renarovim timom, a onda je u finalu poslije 11 šutnitih penala, od kojih je njegov tim promašio prva dva, golom golmana Bubakara Barija Obala Slonovače postala prvak Afrike!

A ONDA JE SRUŠIO MESIJA!

Ponovo je na kratko dobio šansu u domovini, vodio je Lil godinu dana, ali jednostavno njegov pravi posao je selektorski. Uzeo je Maroko 2016. godine, odveo ih na Svjetsko prvenstvo, a kada je poslije Kupa Nacija 2019. godine dobio otkaz Saudijska Arabija je znala šta joj je činiti.

Rutinski ih je doveo do Mundijala u Kataru, a kada su svi očekivali još jednu bruku Saudijske Arabije poput one 2002. godine kada ih je selekcija Njemačke dobila 8:0, cijeli svijet je ponovo morao da se divi Renaru.

Sjajni selektor uspio je svojom taktikom da potpuno razbije neiskusnog Lionela Skalonija, da mu uništi sve akcije, a iako je njegova ekipa primila četiri gola u prvom poluvremenu, na kraju je pobijedila sa 2:1 i napravila najveće iznenađenje Mundijala.

Erv Renar je tako nastavio svoj put od ispodprosječnog fudbalera, preko čistača i trenera, do selektora koji gdje god stigne donosi iznenađenja i titule. A tek mu je 54 godine, šta će biti ako mu daju da vodi neku vrhunsku reprezentaciju?

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC