• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što treba da znate o meču ARGENTINA - HRVATSKA: Gdje je prenos, šta kaže istorija i koji to poraz Mesi pamti!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nakon kratke pauze Svjetsko prvenstvo se nastavlja, prvu utakmicu polufinala odigraće Argentina i Hrvatska.

 Argentina Hrvatska polufinale Svjetskog prvenstva 2022 u Kataru Izvor: Profimedia

Poslije pauze od dva dana konačno se nastavlja Svjetsko prvenstvo i to sa dva vrlo uzbudljiva meča. Hrvatska i Argentina će igrati prvo polufinale na stadionu Lusail 13. decembra, "vatreni" su poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca slavili protiv Brazilaca, dok su Argentinci gotovo na identičan način nakon penala savladali Holandiju i plasirali se u polufinale. Drugu utakmicu ovog dijela prvenstva odigraće Maroko i Francuska 14. novembra od 20.00. Maroko je još jednom senzacijom i pobjedom nad Portugalom (1:0) obezbijedio mjesto u istoriji kao prva afrička reprezentacija koja je došla do polufinala, "lavovi sa Atlasa" igraće protiv favorizovanih Francuza koji su pobijedili Engleze rezultatom 2:1.

Da li će favoriti proći, hoće li cijeli svijet gledati finale Argentine i Francuske? Ili će Hrvatska i Maroko napraviti još jedno iznenađenje i ostaviti Mesija i Mbapea bez borbe za pehar? Sve će biti poznato nakon dva polufinala.

IGRA SE NA PRAVOM ČUDU!

Lusail stadion otvoren je 22. novembra 2021. godine, a sagrađen je za potrebe Svjetskog prvenstva. Ovo je najveći stadion u Kataru sa kapacitetom od 89.000 mjesta, polufinalni meč će biti deveta po redu utakmica na ovom objektu. Fudbaleri Argentine odigrali su već tri susreta na ovom velelepnom zdanju. Stadion se nalazi 20 kilometara od centra Dohe i do njega će navijači moći da stignu novoizgrađenim metroom. Na ovom zdanju prvu utakmicu prvenstva odigrala je i ekipa Srbije protiv reprezentativaca Brazila kada su "orlovi" poraženi rezultatom 2:0. Takođe, najznačajnija utakmica Svjetskog prvenstva odigraće se 18. decembra na ovom stadionu kada će pobjednici polufinala ukrstiti koplja u finalnom meču za mundijalski pehar. Stadion je u vlasništvu Fudbalskog saveza Katara i prema nekim navodima koštao ih je više miliona dolara.

POSLIJE CIRKUSA, DOLAZI PROVERENI ARBITAR!

Izvor: Profimedia

Prvo polufinale sudiće poznati i iskusni evropski sudija Danijele Orsato (47), kome će ovo biti tek druga utakmica na Mundijalu. Italijan je projektovan kao najozbiljniji kandidat da dijeli pravdu na finalnom meču prvenstva.

Orsato je vodio utakmicu otvaranja prvenstva kada je Katar igubio od Ekvadora (2:0) i postao prvi domaćin koji je bio poražen na samom početku Svjetskog prvenstva. Duel između Meksika i Argentine u trećem kolu prvenstva u kome je ekipa iz Južne Amerike slavila (2:0) bio je drugi meč Orsata na kojem je sudio. Italijan je sudio jedan penal i dao je 11 kartona na ove dvije utakmice, očekuje se izuzetno vođenje od strane iskusnog arbitra kome je ovo posljednje Svjetsko prvenstvo na kome će dijeliti pravdu.

On bi trebalo da bude pravo osvježenje s obzirom na to da je četvrtfinalni meč Argentine sudio kontroverzni Mateu Lahoz čiji su mečevi redovno poprišta haosa, kao što se desilo i na meču Holandije i Argentine koji se na kraju završio sa 16 žutih i jednim crvenim kartonom 

STARE RANE BOLE MESIJA! 

Izvor: Profimedia

Peti meč u istoriju za ove dvije reprezentacije, po dvije pobjede na obje strane, a najsvežija je ona Hrvatske iz Rusije kada su "vatreni" predvođeni Lukom Modrićem ubjedljivo slavili sa 3:0.

To je bila utakmica drugog kola Mundijala 2018. i obje ekipe su prošle iz D grupe u osminu finala. Hrvati su zaustavljeni na samom kraju u finalu kada ih je savladala Francuska (4:1), dok su Argentinci nesrećno ispali nakon penala od Holanđana u četvrtfinalu (5:4). Još jednu utakmicu odigrale su ove dvije selekcije na Svjetskim prvenstvima 1998. Argentina je slavila minimalnim rezultatom u grupi H.

KO KOME FALI I ŠTA SE OČEKUJE? 

Izvor: Fonet/Ariel Schalit/AP

Ovdje mnogo bolje stoje Hrvati koji bi trebalo da budu kompletni. Njih muče taktičke varijante i to u napadu. Tu je bilo dosta promjena pošto realno "vatreni" kubure sa kvalitetom na špicu. Startovali su do sada Petković, Livaja, Kramarić i Vlašić u centru napada, a ostaje da se vidi ko će biti izbor za Argentinu.

"Gaučosi" će imati problema na boku jer su Akunja i Montijel zbog kartona van konkurencije. Osim toga čeka se da se vidi da li će početi sa dva ili tri štopera, kao i da li će se za ovaj meč oporaviti Anhel Di Marija i Lautaro Martinez. 

GDJE JE PRENOS?

Tekstualni prenos meča možete pratiti na MONDU, a u direktvnom prenosu polufinale možete gledati na kanalu BHRT.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC