• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Maroko pobijedio kolonizaciju sa 14 HEROJA: Rođeni od Montreala do Madrida, a u krvi im je AFRIKA!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Marokanaca u svijetu ima preko 50.000.000, a u Maroku 36.000.000. I upravo je ta armija gastarbajtera dala ovom timu najveće bisere!

 14 igrača Maroka rođeno van ove zemlje Izvor: Anadolija/Erçin Ertürk/MN Press

Maroko je prava senzacija Mundijala, tim koji je uprkos svim očekivanjima prvo prošao možda i najtežu grupu na Svjetskom prvenstvu, a onda je uspio da redom sruši Španiju i Portugal i dođe do polufinala Mundijala.

Sada ih od 20 časova očekuje duel sa Francuskom, zemljom u kojoj su rođena dva jako bitna igrača ovog tima, ali i selektor Valid Regragi, takođe svojevremeno jako bitan dio nacionalnog tima dugi niz godina.

Ovaj tim je prava legija iz dijaspore pošto je više od pola tima rođeno van Maroka! Od bitnijih igrača u Maroku su rođeni špic Jusef En Nesiri, mladi krilni igrač El Abde, "desetka" Abdelhamid Sabiri i štoper Najif Aguerd, ali je i većina njih fudbalski formirana van domovine pa je tako recimo Sabiri bio mladi reprezentativac Njemačke. Od 26 igrača na spisku Valida Regragija čak 14 rođeno je u inostanstvu - a evo i ko su oni!

OVO JE AJAKSOV TIM!

Iz omladinske škole Ajaksa dolaze dve zvijezde ovog tima, Hakim Zijeh i Nusair Mazraui, ali Eredivizija nije dala samo njih. Zakarija Abuhlal mladi napadač Tuluza koji je dao gol Belgiji je takođe iz Holandije, kao i braća Amrabat.

Pravo sa ulica Utrehta dva sjajna fudbalera Nordin i Sofijan Amabrat stigli su u nacionalni tim Maroka i nisu imali nikakve dileme, htjeli su da igraju samo za Maroko. Nordin je sada na tribinama, ima 35 godina i ne može da se izbori za mjesto u nacionalnom timu, ali nedavno je zaplakao gledajući svog brata Sofijana kako vodi nacionalni tim u polufibnale Mundijala!

TROJICA IZ BELGIJE I NEREDI ZBOG NJIH!

Na ulicama Brisela izbio je haos kada je Maroko pravio velike rezultate u Kataru, a razlog za to je ogroman broj Marokanaca koji žive u predgrađima ovog grada, rade slabo plaćene poslove i ovaj turnir i ovaj tim su im sve!

A tu oni imaju i tri igrača koji dobro znaju kako je biti na rubu društva u Belgiji, kako je biti Marokanac koji pokušava da uspije i izvadi sebe i svoju porodicu sa margine, a to su Selim Amalah, Ilijas Šair i Bilal El Kanus, svi rođeni u Belgiji.

IZ FRANCUSKE DOLAZI ČUDOTVORAC!

"Afrički Murinjo" Valid Regragi, čovjek koji čak zna i neke srpske riječi i igrao je sa Srbima preporodio je ovaj tim kada ga je preuzeo od Vahida Halilhodžića. On je rođen u Francuskoj, kao i dva klučna igrača ovog tima.

Kapiten i stub odbrane Roman Sais rođen je u malenom Burg de Pižu, mestu od 10.000 stanovnika u francuskim Alpima, dok je Sofijan Amrabat rođeni Parižanin.

DA IGRAM ZA ŠPANIJU? JA SAM MAROKANAC U KRVI!

Izvor: Profimedia

To su riječi jednog od najboljeg bekova na svijetu Ašrafa Hakimija! Htjeli su ga Španci, ali on nikada nije htio ni da razmisli o tome, jednostavno ga je zanimao samo Maroko. Kao i rezervnog golmana ovog tima Munira Mohamedija, takođe rođenog u Španiji, čovjeka koji je sjajno zamijenio Jasina Bona na jednom od mečeva grupne faze.

A HEROJ DOLAZI IZ KANADE!

Izvor: Profimedia

A to je upravo Jasin Bono! Sjajni golman Sevilje koji briljira na ovom Mundijalu i jednostavno ne prima golove rođen je u Montrealu, ali se već sa tri godine vratio u Maroko i tamo počeo karijeru u Vidad Kazablanci.

A posljednji gastarbajter u ovom timu je trenutno najbolji strijelac Serije B Valid Čedira, napadač koji je ekspresno dobio crveni karton na prošlom meču, a inače rođen u italijanskom Loretu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC