• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MIHAJLOVIĆ SE OKO OVOG NIKAD NIJE ŠALIO: Ko je bolji, on ili ja? Neka prizna sam, ali ISKRENO!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Siniša Mihajlović ovo je shvatao krajnje ozbiljno.

 Siniša Mihajlović o izviđenju slobodnih udaraca Izvor: YouTube/SPOX

Siniša Mihajlović bio je majstor slobodnih udaraca i kao igrač će zauvijek po tome ostati upamćen. U Crvenoj zvezdi je iz prekida davao neke od najvažnijih golova u klupskoj istoriji, a "bombu" je iz rodnog Borova preko Vojvodine, pa preko "Marakane" odnio u Italiju, gdje je pucala godinama.

Od 1992, kada je stigao u Romu, pa do 2006, kada je završio karijeru u Interu, Mihajlović je dao čak 28 golova iz slobodnih udaraca i još je rekorder zajedno sa Andreom Pirlom, kome je takođe pripisan taj broj pogodaka. Prate ih asovi poput Alesandra Del Pjera (22), Roberta Bađa (21), Frančeska Totija (21), Đanfranka Zole (20), Miralema Pjanića (16), Dijega Maradone (14) i Mišela Platinija (13).

Mihajlović je bio veoma ponosan na taj rekord i svako pitanje o tome ko je najbolji shvatao je veoma ozbiljno. Tako se jednom prilikom nije ni nasmijao kada su ga novinari pitali ko je zapravo "Broj 1", on ili Andrea Pirlo.

"Ako me pitate ko je najbolji, moj odgovor je da oko toga nema dileme. To kažem jer smo Andrea i ja postigli po 28 golova iz slobodnih udaraca u Seriji A, ali on je odigrao skoro 200 utakmica više od mene u ligi. I jedan od njegovih golova bio je... djelimično autogol. Ako u ovaj zbir dodam i golove koje sam postigao u Srbiji, trebalo bi mu još 200-300 golova da me stigne. Zato mislim da sam najbolji. Ako je iskren, i on će odgovoriti isto", rekao je Mihajlović, a italijanski novinari su primijetili da se ni na trenutak nije nasmijao kada je govorio o tome.

U izvođenju slobodnih udaraca bio je toliko dobar da ni kada je završio karijeru niko u Interu nije bio bolji od njega. Dok je bio pomoćni trener "nerazura" Roberta Manćinija od 2006. do 2008, ostajao je poslije treninga da šutira golmanima Žuliju Cezaru i Frančesku Toldu. Italijanski mediji pisali su i tada da niko od "profesora" nije bio bolji u prekidima. Lopta je prelijetala prepreku postavljenu umjesto "živog zida" i pogađala ćošak koji Toldo nije mogao da dohvati. Aplaudirali su mu, a golmani su se nervirali. Jednom prilikom je otkrio tajnu, tokom 2020. godine.

"Kada izvodim slobodne udarce, gledam golmana do kraja. Ako zakorači i krene da brani stativu koju pokriva živim zidom, onda ubrzam zalet i gađam 'njegovu' stativu. Sa druge strane, ako stoji mirno, usporim korak i gađam preko živog zida. Prirodni je dar znati kako da izvodite slobodne udarce, ali to može biti naučeno i neko može da vam objasni gdje morate da šutirate. Na primjer – ako hoćete da pošaljete loptu kraj golmanove stative, onda ne bi trebalo da gađate u gol, već metar, metar i po pored, jer rizikujete da lopta uz taj felš ode u sredinu gola. Zato je potrebno da ciljate van gola, da lopta ode na ivicu stative i to je gol. Što se mene tiče, nikad nisam izvodio slobodan udarac, a da nisam bio siguran da ću da dam gol. Sve do prije dvije godine šutirao sam ih bolje nego moji igrači. Koja je tajna? Ponekad komentatori kažu 'On šutira bez vjere'. Jedna misao mi je tu osnovna – u fudbalu, kao i u životu, glava je najvažnija."

Siniša Mihajlović slobodni udarci
Izvor: YouTube/Kanute LK

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC