• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogi nisu znali za ovo fudbalsko pravilo! Selektor Francuske napravio sedam izmjena, a objašnjenje je jednostavno!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Evo zbog čega je selektor Francuske imao pravo na sedam izmjena u finalu Svjetskog prvenstva.

 Kako je selektor Francuske napravio sedam izmjena Izvor: Anadolia/Erçin Ertürk

Nevjerovatno finale Svjetskog prvenstva između Argentine i Francuske donijelo je tonu uzbuđenja, ali i dvije stvari zbog koje su mnogi podigli obrvu. Prva je zašto je Lionel Mesi na dodjeli zlatnog pehara nosio crni plašt, a zatim i kako je selektor "trikolora" Didije Dešan napravio čak sedam izmjena? Do prije nekoliko godina, treneri nisu mogli da uvedi više od trojice svježih igrača, ali se u međuvremenu mnogo toga promijenilo...

Tako je Dešan zamijenio najveći dio tima koji je počeo meč na "Lusail" stadionu, ali važno je reći da ništa nije urađeno mimo pravila, sve je to FIFA definisala ranije i Argentinci nemaju razloga da se bune.

Dešan je već u 41. minutu napravio dvije izmjene tako što je sve iznenadio i uveo Tirama i Kola Muanija umjesto Žirua i Dembelea, pa je u 71. na teren poslao Komana i Kamavingu umjesto Grizmana i Ernandeza, da bi na sve to napravio i tri izmjene u produžecima. Prvo je Fofana zamijenio Rabioa u 96, Konate je ušao umjesto Varana u 113, dok je Disasi kročio na teren umjesto Kundea - minut prije odlučujuće penal-serije.

Ako se pitate kako je ovo moguće, postoji jednostavno objašnjenje. Na pet izmjena na koje je Dešan imao pravo kao i svaki selektor na turniru, dodaje se i jedna "gratis" izmjena u produžecima, odnosno izmjena zbog "potencijalnog potresa mozga" (Adrijen Rabio) koja ne ulazi u zvanično brojanje.

Interesantno je da je s druge strane Lionel Skaloni zamijenio samo jednog igrača u toku regularnog dijela meča (zato su i pali energentski), da bi u produžecima uveo petoricu novih fudbalera.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC