• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo kako je Juventus VARAO na transferima: Anonimusima "budžili" cijene, pa uhvaćeni na djelu i sad su ŽESTOKO kažnjeni!

Autor Dragan Šutvić

Juventus je na malo poznatim fudbalerima "obrtao novac" kako bi mogao da pokrije budžet.

 kako je juventus varao na transferima  Izvor: Profimedia

Najtrofejniji italijanski klub Juventus je kažnjen oduzimanjem 15 bodova zbog afere nazvana "Plusvalenca" pošto je istraga utvrdila da su prethodnih godina transferima na nezakonit način stekli kapitalnu dobit.

Juventus je pronašao "rupu u sistemu" koju su koristili da "srede knjige" i ostvare prednost u odnosu na ostale klubove u Italiji, međutim ispostavilo se da to što su radili ipak nije bilo po zakonu i zbog toga će morati da trpe velike posljedice. Iako je njihov bivši fudbaler Klaudio Markizio poručio da to što je radio Juventus - rade svi - mnogima je i promaklo kako je perfidno "stara dama" godinama uspijevala da se smije sistemu i da na vještački način diže svoj budžet.

U pitanju je veliki broj "naduvanih" vrijednosti transfera gdje je Juventus računovodstveno bio u većem plusu nego što zapravo jeste. Primjera radi, ako kupite fudbalera za 20 miliona evra i date mu ugovor na pet godina, zapravo se u knjigama to "rasteže" na broj godina ugovora i za početak ste dužni svega četiri miliona. Ako ga za dvije godine prodate za 30 miliona, kapitalna dobit je čak 22 miliona evra, a to je Juventus ponovio previše puta da bi bila slučajnost i zato su uhvaćeni.

Bilo je mnogo "ludih" transfera u Torinu prethodnih godina, ali možda najluđu priču ima malo poznati fudbaler Andrea Favili. Ako niste čuli za njega, to je zato što trenutno igra za Ternanu, klub iz Serije B, dok je Juventusu donio ozbiljan novac kada je potpisao 2018. godine.

Izvor: Profimedia/Cristiano BARNI / ATP images

U ljeto kada su doveli Kristijana Ronalda za 100 miliona evra, Juventus je potpisao i Favilija iz Askolija, navodno oduševljen poslije 13 golova u dvije sezone mladog napadača. Tada su ga platili 6,8 miliona evra, da bi samo mjesec dana kasnije Đenova platila Juventusu čak pet miliona evra za ovog fudbalera. Ali, ne da bi ga kupili, nego da bi ga pozajmili iz Torina! Ako ste mislili da se tu završava "prevara", varate se.

Nakon sezone u kojoj je Favili bio četvrti napadač Đenove, i kada je odigrao samo 163 minuta zbog povrede, klub koji je upravo ispao u drugu ligu odlučio je da ga kupi za sedam miliona evra. Tako je Juventus na "anonimusu" pokrio ozbiljan dio budžeta i to nije bio jedini primjer "legalnog varanja", sve dok ih nije uhvatila inspekcija.

Slične stvari dešavale su se i sa Rolandom Mandragorom koga su "mijenjali kao sličice" sa Udinezeom, pa sa Stefanom Sturarom, Miralemom Pjanićem i brojnim manje poznatim fudbalerima koje je "stara dama" koristila da ostvari kapitalnu dobit.

Sada su uhvaćeni u tome i pitanje je kako će se oporaviti...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC