• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravko Mamić slomljen zbog smrti Ćire Blaževiću: Voljeni moj kume...

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nekadašnji selektor Hrvatske i Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević preminuo je u srijedu u Zagrebu.

 Zdravko Mamić o kumu Miroslavu Blaževiću Izvor: Youtube/Zdravko Mamić, screenshot

Blažević je preminuo u 88. godini nakon duge i teške bolesti.

Od "trenera svih trenera" kroz suze se oprostio Zdravko Mamić, njegov vjenčani kum i nekadašnji alfa i omega hrvatskog fudbala.

"Voljeni moj kume, danas kada se naši ovozemaljski putevi razdvajaju moram ti reći da si mi bio uzor i najbolji učitelj. Nikakav Oksford, nikakav Harvard, uz tebe i naše zajedničke sportske uspjehe, te provedeno silno zajedničko vrijeme proživio sam i učestvovao u najljepšim trenucima našeg života. Nazvati te trenerom svih trenera, a ne reći sve drugo o tebi bilo bi nepoštovanje i uvreda za sve ono što si ti bio i po čemu ćemo te pamtiti. Ti si najznačajnija osoba u stogodišnjoj istoriji Dinama. Bio si najinteligentnija i najšarmantnija osoba koju sam sreo i za koju sam čuo. Tvoja sposobnost da svakog čovjeka planete kojeg bi sreo, bez obzira na nacionalnost ili boju kože, učiniš sretnim i važnim je neponovljiva. Bijeli šal, 'kako si sine' za svakog stranca na cesti i osmijeh koji grije srce biće tvoj trejdmark. Tvoja stisnuta šaka i zamah njome, na poziciji izlaska iz maksimirskog tunela prema Dinamovoj, tvojoj klupi, zauvijek će biti poziv u sportsku borbu koji je u trans bacao milione ljudi. Obećavam da ću se svojim životom i djelima pobrinuti da se tvoje ime i djelo nikad ne zaboravi. Nikad Hrvatska, a ponajviše tvoji Dinamovci nisu toliko bili sretni, ponosni i u zajedništvu kao u onom koje si ti predvodio 1982. godine. Hvala ti za sve što si me naučio, što si mi priuštio, hvala ti na tvome Dinamu i želim ti reći da ćeš uvijek ostati dominantna osoba u knjizi mog života. Volim te, zauvijek tvoj, kum Zdravko", napisao je "Maminjo" na društvenim mrežama.

Blažević je u impresivnoj trenerskoj karijeri u kojoj je vodio Sion, Rijeku, Dinamo Zagreb, Grashoper, Nant, Hajduk Split, Zagreb, Šangaj Šenhua, Slobodu iz Tuzle i Zadar, kao i selekcije Švajcarske, Hrvatske, Irana i olimpijske selekcije Kine osvojio pregršt trofeja.

Osvajao je šampionate i kup takmičenja u Švajcarskoj, Hrvatskoj, te u bivšoj Jugoslaviji, a kao najveći uspjeh izdvaja se treće mjesto sa reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC