• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RIVALSTVO KAKVO SRBIJA GODINAMA NIJE IMALA: Nisu Zvezda i Partizan, a ratuju za milione i Evropu

Autor Haris Krhalić

Na pet kola do kraja prvenstva čini se da će TSC i Čukarički odlučiti o drugom mestu na tabeli i potencijalnom učesniku grupne faze Lige šampiona.

 Čukarički i TSC borba za drugo mjesto Izvor: MN PRESS

Superliga Srbije je zahvaljujući sjajnim evropskim izdanjima Crvene zvezde i Partizana u prethodnim sezonama izborila za sebe brojne pogodnosti pred ljeto 2023. godine. Crveno-bijeli će kao šampioni direktno u grupnu fazu elitnog takmičenja, peti tim će dobiti priliku da se predstavi Evropi, a možda i najveći benefit u odnosu na prethodne godine mogla bi da ima drugoplasirana ekipa na kraju sezone. Pomalo neočekivano trenutno su toj poziciji najbliži TSC i Čukarički.

Bodovno poravnati, ali sa jednom jasnom razlikom koja ekipu Žarka Lazetića stavlja u povlašćeni položaj, ova dva kluba ulaze u "foto-finiš". Posljednjih pet kola prvenstva biće najbolji mogući test za njih - da utvrde da li su dovoljno dobri, zreli i spremni za okršaje protiv nekih od najboljih klubova na kontinentu.

Nakon pobjede TSC-a nad Čukaričkim u 32. kolu prvenstva - odnosno drugoj rundi plej-ofa - situacija u kojoj se nalaze ova dva tima nešto je jednostavnija nego ranije. Zapravo, još jasnije biće poslije naredne runde jer će se u njoj završiti "krug" u kojem prvoplasirana četiri tima treba da odigraju svako sa svakim. Tada ćemo praviti novu analizu, a već sada imamo dovoljno podataka da kažemo ko je bliži istoriji. 

Položaj TSC!

Jasno je - tim sa sjevera zemlje trenutno je za korak bliži drugoj poziciji na tabeli. Pogodak Nemanje Petrovića u 61. minutu donio je ekipi iz Bačke Topole bodovno poravnjanje sa najopasnijim rivalom, ali i "skok" na drugo mjesto tabele. Zbog toga što je pred početak plej-ofa zauzimao drugo mjesto na tabeli, TSC je trenutno povlašćen u odnosu na beogradski tim i ovakvo stanje mu odgovara.

Na primjer, ukoliko bi oba tima zabilježila sve pobjede u preostalih pet kola, TSC bi bio drugi predstavnik Srbije u Ligi šampiona za narednu sezonu. Kvalifikacije bi krenuo iz trećeg kola nešampionske staze. Ipak, neće biti lako momcima iz Bačke Topole. Čeka ih prvo okršaj protiv Partizana, dva prilično teška gostovanja, a zatim i meč protiv Vojvodine u posljednjem kolu - prošle sezone su se baš tako okliznuli i prepustili put u Evropu Radničkom iz Ništa. Pogledajte raspored TSC-a:

  • 33. kolo: TSC - Partizan
  • 34. kolo: Radnički 1923 - TSC
  • 35. kolo: TSC - Voždovac
  • 36. kolo: Novi Pazar - TSC
  • 37. kolo: TSC - Vojvodina

Položaj Čukaričkog!

Mnogi su u srpskoj fudbalskoj javnosti pomislili da Čukarički može da počne sa pripremama za Ligu šampiona ukoliko "preživi" gostovanje Bačkoj Topoli, ali se to nije desilo. Sada znaju vlasnik Gale Obradović, trener Dušan Kerkez i igrači tima sa Banovog brda da im bodovno poravnanje sa TSC-om donosi tek treće mjesto na tabeli i propuštanje velike šanse. Ukoliko hoće to da izbjegnu moraju da osvoje više bodova od ekipe iz Bačke.

Ipak, imaju i oni svoju računicu. Čukarički je vjerovatno tim kojem je ostao najbolji raspored u Superligi i sa te strane moraju da budu optimisti na pet kola do kraja prvenstva. Nijedan od prestojećih mečeva neće igrati van Beograda - gostovaće Zvezdi kojoj rezultat ne znači mnogo, zatim dva puta biti domaćini, otputovati na Voždovac i onda ugostiti Kragujevčane koji su doigravanje započeli bez evropskih ambicija. Čini se da je ovo dobra prilika da se u kontinuitetu pobjeđuje. Pogledajte raspored Čukaričkog:

  • 33. kolo: Crvena zvezda - Čukarički
  • 34. kolo: Čukarički - Vojvodina
  • 35. kolo: Čukarički - Novi Pazar
  • 36. kolo: Voždovac - Čukarički
  • 37. kolo: Čukarički - Radnički 1923

A šanse ostalih?

Naravno, ništa još nije izgubljeno jer ima čak pet kola do kraja prvenstva u Srbiji, ali... Deluje da su Partizan i Vojvodina izgubili korak za drugim mjestom na tabeli. Po trenutnom stanju stvari oni zaostaju čak sedam koraka za TSC-om i Čukaričkim koji su bodovno poravnati.

Teško je zamisliti da će jedan od ta dva tima uspjeti da nadoknadi tako veliki broj bodova, posebno kada se ima u vidu da bi i tim iz Bačke Topole i tim sa Banovog brda morali u kontinuitetu da kiksiraju. Za sada je mnogo vjerovatnije da ćemo TSC ili Čukarički gledati kako sa druge pozicije na kraju prvenstva pokušavaju da se domognu grupne faze Lige šampiona. Pogledajte tabelu:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC