• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Splitu veći od Boga, a pola Hrvatske ga ne podnosi! Navijači tjeraju i vrijeđaju Marka Livaju: Smeće jedno, marš!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Hrvatski fudbaler Marko Livaja je za Splićane najvažnija fudbalska ličnost na svijetu, dok ga (baš zato) pola Hrvatske ne podnosi.

 Svađa u Hrvatskoj zbog Marka Livaje Izvor: Profimedia

Ako ne lažu zvanični podaci, Split ima 161.312 stanovnika i - ako izuzmemo bebe i one koji se plaše igle - svako od njih bi sutra istetovirao Marka Livaju preko čitavih leđa. Zvuči kao pretjerivanje, ali da se sutra prošetate Rivom i anketirate stanovnike Splita, teško da bi neko rekao "ne". To dovoljno govori koliko je Livaja postao ličnost broj jedan u Splitu, kao otjelotvorenje fudbalske romantike, na granici sa holivudskom patetikom, dok je ostatku Hrvatske, posebno onom dijelu koji ne navija za Hajduk, teško i da pojmi "šta ima to toliko posebno kod njega". Kad smo već kod Holivuda, otprilike isto pitanje postavljali su i muškarci kada su vidjeli da je Monika Beluči odlijepila za "onim" Vensanom Kaselom...

Sa svakim novim danom kojim zaljubljenost Splićana u Livaju raste, tako se i u "modrom" dijelu Hrvatske javlja neka srdžba koju je teško definisati, ali se sve češće ispoljava i u javnosti. Tako je Marko Livaja doživio i veliku neprijatnost u ponedjeljak na treningu reprezentacije Hrvatske daleko od mjesta gdje je Bog i batina - na "Rujevici" u Rijeci.

Trening meč Hrvatske, pred završni turnir Lige nacija, pratilo je oko 1.500 navijača da bi u jednom trenutku sve bilo prekinuto zbog verbalnog okršaja. Odavno već Livaja ima "čudan odnos" sa Rijekom, dočekivali su ga i transparenti u kojima mu prijete smrću, ali nije ni fudbaler Hajduka nevinašce. Teško kontroliše temperament i nije mogao da se smiri kada je sa tribina ponovo čuo ružne riječi na svoj račun, tako da se zaletio prema tribinama. Navodno, čak je u bijesu pogodio i jednog navijača na tribinama kome se izvinio.

"Hej, Livaja. Niko te ne voli", "Livaja, tovare", "Smeće", "Je*em ti majku, pogledaj istok", samo su neke od uvreda koje su navijači uputili napadaču reprezentacije Hrvatske, dok ga je takođe dočekao i transparent navijača Rijeke koju su mu poručili: "Smeće jedno, marš iz reprezentacije!".

Izvor: Profimedia

Čak i da zablista u dresu reprezentacije Hrvatske (za sada četiri gola na 21. nastupu), teško da će kupiti srca "baš svih navijača" kod komšija. Jednostavno, za jedne je heroj iako još nije donio naslov šampiona koji u Splitu čekaju 18 godina, dok je za druge postao iritantna figura - baš zbog ove "neutemeljene ljubavi". I teško da će se to ikada promijeniti koliko god selektor Zlatko Dalić pokušavao da smiri strasti pred meč sa Holandijom, onda možda Italijom ili Španijom za titulu Lige nacija.

"Bila je lijepa atmosfera na treningu, puno mladih ljudi, djece… Lopta je pogodila dječaka na tribini slučajno, ali sve je riješeno. Idemo dalje, zaista je bilo lijepo. Puna podrška", rekao je Dalić pokušavajući da od "muve ne pravi slona".

Inače, Marko Livaja za tri sezone u Hajduku nema još sto nastupa (to je recimo manje nego Ričmond Boaći u Crvenoj zvezdi), ali je vratio nadu da je osvajanje titule moguće. To još nije dokazao u stvarnosti poslije 60 datih golova, ali je Hajduk sve konkurentniji Dinamu i vjeruju na "Poljudu" da imaju najboljeg igrača lige. Prethodno je Livaja igrao još za Inter, Lugano, Ćezenu, Atalantu, Rubin, Empoli, Las Palmas i AEK.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC