• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"OPTA POWER RANKINGS": Zrinjski najbolje plasirana ekipa iz BiH, Borac na drugom mjestu - Zvezda prva u regionu!

Autor Haris Krhalić

Specijalizovani sajt "The Analyst" objavio je listu najbolje rangiranih klubova na svijetu. Pročitajte kako stoje klubovi iz BiH na ovoj listi.

 Najbolje rangirani fudbalski klubovi iz BiH Izvor: Promo/Fudbalski savez BiH

Specijalizovani sajt "The Analyst", koji je izdanak čuvene analitičke kuće „Opta Sports“, napravio je novu analizu najbolje rangiranih klubova na svijetu.

"Opta Power Rankings" je globalni sistem za rangiranje timova, koji dodjeljuje ocjenu za skoro 13.500 fudbalskih timova svijeta na skali između nula i 100, gdje je nula najgore rangirani tim na svijetu, a 100 najbolji tim na svijetu.

ELO SISTEM 

Ovo rangiranje koristi hijerarhijski sistem ocjenjivanja "Elo" za mjerenje snage svakog tima. Elo sistem ocjenjivanja je sistem koji je prilagođen mnogim sportovima te se koristi za ocjene šahista, ali i kreiranje zvanične svjetske rang liste FIFA za muškarce i žene... Elo algoritam koji se koristi u ovoj analizi, analizira rezultate iz preko 2.500.000 utakmica od 1990. godine da bi dodijelio ocjenu svakom timu, a koji je uporediv u svim ligama, zemljama i kontinentima.

Najbolje plasirani tim iz Bosne i Hercegovine je ekipa Zrinjskog koja ima ocjenu 82.6 te zauzima 91. poziciju na svijetu. Najbliži "plemićima" je Borac sa ocjenom 74.6 koja je dovoljna za 347. poziciju na ovoj listi.

Ekipa Veleža zauzima 417. mjesto (ocjena 73.6), nakon čega slijede sarajevske ekipe. Bordo tim je na 423 mjestu (73.4) dok je Željezničar na 490. poziciji.

U top 10 najbolje plasiranih klubova iz BiH su se našle još ekipe Tuzla sitija, Širokog Brijega, Igmana iz Koniica, dobojske Sloge i Posušja.

Izvor: Screenshot/theanalyst.com

Kada su u pitanju klubovi iz regiona najbolje plasirana je ekipa Crvene zvezde na 33. mjestu sa ocjenom 87.7. Dinamo Zagreb je na 55. poziciji dok je splitski Hajduk 81. u svijetu.

Prema ovoj rang-listi na prvom mjestu je Mančester siti, nakon čega slijede ekipe Bajerna, Intera, Liverpula, Napolija, Real Madrida...

Cijelu listu pogledajte klikom na LINK.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC