• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"ČEŠKO SRCE", "FRANC HOR", PA "VIOLA PARK"! Ovdje će Borac ukrstiti koplja sa Austrijancima (FOTO)

Autor Dragan Šutvić

Predstavljamo vam stadion na kojem će izabranici Vinka Marinovića večeras odmjeriti snage sa bečkom Austrijom. /Od izvještača MONDA iz Beča/

 đenerali arena stadion austrije u beču Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Za nekoliko časova (20.30), počeće prvi okršaj fudbalera Borca i Austrije u okviru drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija.

Meč se igra na "Viola parku" (stadion nosi i sponzorsko ime "Đenerali Arena", op.a.), gdje su crveno-plavi sinoć odradili trening u terminu utakmice, a to je stadion koji Bečlije koriste za odigravanje domaćih utakmica unazad 50 godina!

Austrija, osnovana 1911. godine, dugi niz godina nije imala svoj stalni stadion, a najviše mečeva igrala na "Praterstadionu", danas poznato kao "Ernst Hapel", na kojem svoje domaće utakmice igra reprezentacija Austrije.

Stadion na kojem će večeras ukrstiti koplja Borac i Austrija otvoren je 1925. godine.

Na njemu je, interesantno, svoje utakmice prvo igrao bečki Slovan, klub čeških imigranata u Austriji, a ovaj sportski objekat je, u skladu sa tim, simbolično nazvan "Češko srce".

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Stadion je u velikoj mjeri devastiran tokom Drugog svjetskog rata, poslije kojeg je i bečki Slovan prestao da egzistira.

Dvadesetak godina nakon krvavog svjetskog kluba, Austrija je okrenula novi list klupske istorije i odlučila da potraži stalni dom.

Nakon niza razgovora sa Francom Horom, predsjednikom Bečkog fudbalskog savza i političarom iz reda austrijskih socijaldemokrata, odlučeo je da "ljubičasti" trajno zaduže "Češko srce", a prvi meč na ovom stadionu Borčev večerašnji rival je odigrao 26. avgusta 1973. godine.

Nekoliko mjeseci kasnije, Franc Hor je preminuo u 61. godini, a klub je, u znak sjećanja na napore koje je uložio da klub ima vlastiti teren, odlučio da mu ukaže veliko poštovanje i stadion nazove njegovim imenom.

Takođe, trg ispred stadiona nosi ime ovog istaknutog austrijskog fudbalskog radnika, pa tako navijači preko Horplaca (Horrplatz) dolaze da gledaju mečeve voljenog tima.

Austrija je, u narednih par godina, ponovo morala da traži rješenje za domaće utakmice zbog novih projekata renoviranja. Tako je prvi naredni meč na ovom terenu odigrala tek 22. avgusta 1982. godine, kada je povratak kući ukrasila trijumfom nad Vakerom iz Insbruka (3:1) u finalu državnog Kupa.

Stadion je i kasnije u više navrata dotjerivan, dograđivan, "šminkan", pa danas, uz kapacitet od 14.500 sjedećih mjesta na evropskim, odnosno 15.600 na prvenstvenim utakmicama, krasi 10. okrug, poznatiji kao Favoriten.

Počast rivalima

Pažnju na "ljubičastom stadionu" privlače dva sjajna detalja - dva bilborda na kojima su ispisani imena rivala Austrije na evropskoj sceni, ali i svih gradova u kojima su gostovali!

Posljednje renoviranje stadiona počelo je 2016. godine, trajalo je dvije godine, a u tom periodu "ljubičasti" su domaće utakmice igrali na već pomenutom domu državnog tima.

Od 2011. godine, stadion zbog sponzorskih ugovora nosi ime "Đenerali Arena", po italijanskoj osiguravajućoj kompaniji. Međutim, s obzirom na to da UEFA ne priznaje imena sponzora u nazivima stadiona, za evropske mečeve ovaj stadion se potpisuje kao "Viola Park".

Na ovom stadionu je, takođe, bilo planirano da se 2020. godine odigra finale Lige šampiona za fudbalerke između Volfsburga i Liona, ali je zbog pandemije korona virusa izmješteno na Anoetu, u San Sebastijanu, dom Real Sosijedada.

Pogledajte

00:28
Đenerali Arena, stadion Austrije u Beču
Izvor: MONDO/Dragan Šutvić
Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC