• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac protiv Austrije – sudar VELIKANA sa istim evropskim TROFEJOM!

Autor Dragan Šutvić

Šta povezuje Banjalučane i Bečlije? Trofej u Srednjeevropskom kupu!

 borac austrija oba kluba osvojila mitropa kup Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Fudbaleri Borca odmjeriće u četvrtak uveče u Beču (20.30 časova, "Đenerali Arena") snage sa Austrijom u meču drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencija.

Biće to prvi od dva duela timova sa bogatom tradicijom, ali i timova koji, kroz blistavu istoriju, mogu da se pohvale osvajanjem Srednjeevropskog odnosno Mitropa kupa!

Naime, Borac i Austrija nalaze se u odabranom društvu timova koji su dolazili do kraja u takmičenju osnovanom 1927. a ukinutom 1992. godine.

Banjalučani su do trofeja u Mitropa kupu stigli jednom, i to upravo te 1992. godine, pa se originalni pehar i dan-danas nalazi u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu. Austrija, sa druge strane, ima dva ovakva pehara, a oba su osvojena u četvrtoj deceniji prošlog vijeka, u razmaku od tri godine.

Najtrofejniji klub u istoriji ovog takmičenja je Vašaš, prošlosezonski fenjeraš mađarske elite, sa šest trofeja (1956, 1957, 1962, 1965, 1970, 1983).

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Sa tri osvojena pehara, slijede Bolonja i praška Sparta, dok deset timova ima po dva trofeja (Ferencvaroš, Rapid Beč, Čelik, MTK, Ujpešt, Piza, Crvena zvezda, Austrija Beč, Vaker Insbruk, Tatabanja).

Na kraju, čak 18 timova je jednom dolazilo do trofeja. Uz Borac, takav učinak imaju i Honved, Fiorentina, Spartak Trnava, Inter Bratislava, Slavija Prag, Vojvodina, Iskra Bugojno, Partizan, Milan, Torino, Udineze, Askoli, Bari, Ajzenštat, First Viena, Banjik Ostrava i Tatran Prešov.

Kada je prvi put osvojila trofej u Mitropa kupu, Austrija je u finalu trijumfovala nad Ambrozijanom Inter, čije boje je tada branio legendarni napadač nerazura Đuzepe Meaca, po kojem stadion Intera danas nosi ime.

Možda će vas zanimati

U toj sezoni, za trofej se borilo osam ekipa, u periodu od 21. juna do 8. septembra. Austrija je u četvrtfinalnom dvomeču nadigrala prašku Slaviju, a potom bila uspješnija i od Juventusa prije nego što se u finalnom dvomeču sastala sa nerazurima.

U prvoj finalnoj utakmici, igranoj 3. septembra 1933. godine na stadionu "Arena Sivika", sagrađenom još početkom 19. vijeka, danas poznatom kao "Arena Đovani Brera", Inter je pred 38.000 navijača stigao do minimalnog trijumfa (2:1).

U revanšu, šest dana kasnije, na tadašnjem stadionu "Prater", a danas "Ernst Hapel", Austrija je pred čak 58.000 svjedoka nadoknadila taj minus, nadigrala nerazure i upisala pobjedu rezultatom 3:1.

Tri godine kasnije, učešće u Mitropa kupu potvrdilo je 20 timova!

Osam ih je nastupilo u kvalifikacijama, a jedan od njih bila je i Austrija, koja je sezonu ranije završila tek na sedmom mjestu domaćeg prvenstva.

Na kraju se ispostavilo da to što su krenuli "od nule" nije predstavljalo problem za Bečlije, pred kojima su redom padali Grashopers, Bolonja, praška Slavija i Ujpešt prije finalnog dvomeča sa Spartom iz Praga.

Prvi meč, igran 6. septembra 1936. godine u austrijskoj prestonici, nije ponudio pogotke, dok je u revanšu u glavnom gradu Češke, sedam dana kasnije, Austrija trijumfovala rezultatom 0:1 i stigla do svog drugog, a ujedno i posljednjeg srednjeevropskog trofeja.

Možda će vas zanimati

Borac je, već smo rekli, posljednji osvajač ovog takmičenja, i kao takav ima tu čast da u svojim vitrinama drži originalni trofej.

Te 1992. godine igran je finalni turnir u Fođi, na koji se Borac plasirao osvajanjem četvrtog mjesta u Prvoj ligi Jugoslavije u sezoni 1990-91, a pored crveno-plavih i domaćeg tima, za trofej su se borili Vašutaš i Dunajska Streda.

U polufinalu, 27. maja 1992. godine, Borac je poslije jedanaesteraca eliminisao Italijane (4:2), nakon 2:2 u regularnom dijelu, a heroj crveno-plavih bio je golman Milan Simeunović, koji je u penal-ruletu odbranio udarce prvotimaca Fođe Dana Petreskua i Roberta Rambaudija.

Dva dana kasnije, Borac se u finalu sastao sa timom Vašutaša. Nakon 90 minuta bilo je 1:1, ponovo su morali da se izvode penali, a ovog puta Borac je trijumfovao rezultatom 5:3. Pokazala se presudnom četvrta serija, u kojoj je Simeunović "pročitao" pokušaj Zoltana Geresa.

Mitropa kup Borac - Fođa
Izvor: YouTube/Borac Banja Luka

(mondo.ba)

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nobelovac

Povezuje nas knjiga Nikole Spirica.Prodajom svoje knjige kupio je stan u Becu, bar tako on tvrdi

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC